6.2 Nadere toelichting
In deze paragraaf wordt een toelichting gegeven op de bestemmingen, dubbelbestemming en gebiedsaanduiding.
Bos
De gronden met de bestemming Bos strekken tot behoud en ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden, waaronder mede is begrepen de instandhoudingsdoelstellingen van Natura2000-gebieden alsmede bouwwerken ten behoeve van onderhoud en beheer. Tevens zijn binnen deze bestemming toegestaan houtproductie, wegen en paden, watergangen en -partijen en voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding. Op de gronden met de bestemming Bos mogen andere bouwwerken met een hoogte van 2 meter worden gebouwd.
Tuin
Op de gronden met de bestemming Tuin mogen andere bouwwerken met een hoogte van 1 meter worden gebouwd. Het oprichten van bijgebouwen is krachtens het bestemmingsplan in beginsel niet toegestaan. Een uitzondering hierop geldt voor het bouwen van (hoek)erkers.
Wonen
Op gronden met de bestemming Wonen mogen de hoofdgebouwen (woningen) alleen binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken worden gebouwd. Ten aanzien van de situering van de woningen geldt, dat deze zijn begrensd door het bouwvlak. De ligging van deze woningen is op deze wijze vastgelegd.
Voor de hoofdgebouwen moeten de in de regels opgenomen aanwijzingen ten aanzien van de, goot- en bouwhoogte in acht genomen worden. Onderkeldering van de woning is mogelijk. Daarbij is van belang, dat voldaan wordt aan de bouwregels. Als een kelder zich bevindt onder het hoofdgebouw, wordt hij gezien als onderdeel van het hoofdgebouw. Bevindt hij zich onder het bijgebouw, dat wordt de kelder gezien als onderdeel van het bijgebouw, hetgeen van belang is voor de regels omtrent oppervlakte, plaatsbepaling en plaatsing binnen of buiten het bouwvlak.
De termen ‘aanbouw, uitbouw en bijgebouw’ worden als volgt uitgelegd. Een uitbouw een vergroting van een bestaande ruimte van het hoofdgebouw, een aanbouw een aan het hoofdgebouw toegevoegde ruimte en een bijgebouw een op zich zelf staand gebouw (al dan niet vrijstaand). Dit betekent dat (vrijstaande en aangebouwde) bijgebouwen niet rechtstreeks vanuit de woning toegankelijk zijn, maar alleen buitenom. Dit in tegenstelling tot aanbouwen, die wel vanuit de woning toegankelijk zijn. Aanbouwen, uitbouwen, bijgebouwen mogen - met inachtneming van de voorgeschreven afstand tot de voorgevel en de zijdelingse perceelgrens - in het gehele bestemmingsvlak worden opgericht, dus zowel binnen als buiten het bouwvlak. Aan de gezamenlijke oppervlakte van de aanbouwen, uitbouwen, bijgebouwen is een maximum van 85 m2 toegestaan. Voorwaarde daarbij is wel dat de gezamenlijke oppervlakte niet groter mag zijn dan 25% van het bij hoofdgebouw behorende perceel.
Door een lagere maximale bouwhoogte op te nemen voor aanbouwen, uitbouwen, wordt beoogd een visueel onderscheid met de hoofdgebouwen te verkrijgen. In een specifiek gebruiksvoorschrift zijn regels opgenomen ten aanzien van de zogenaamde ‘aan huis verbonden beroepen’. Het gedeeltelijke gebruik van een woning voor een aan huis verbonden beroep is krachtens de jurisprudentie ‘standaard’ toegestaan. In die zin voegt het specifieke gebruiksvoorschrift dus niets toe aan de gebruiksmogelijkheden van de woonhuizen. Wel geeft het aan, binnen welke kaders een dergelijk gebruik kan worden toegestaan. Dit biedt enerzijds waarborgen voor de omwonenden en anderzijds duidelijkheid voor hen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken.
Dubbelbestemming Waarde - Archeologie
Het bestemmingsplan bevat een afzonderlijke bestemmingsregeling ten behoeve van de bescherming van gronden met een hoge of middelhoge verwachtingswaarde. Bij deze dubbelbestemming zijn bouwregels en een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een werk of werkzaamheden opgenomen.
Geluidzone-weg
Het gehele plangebied valt binnen de geluidszone vanwege de Ericalaan als Russulalaan, waarvoor een aanduiding op de verbeelding is aangegeven. Binnen deze zone is het niet toegestaan om geluidsgevoelige bebouwing op te richten, tenzij aan de voorkeursgrenswaarde wordt voldaan of een hogere grenswaarde is verkregen.