direct naar inhoud van 6.1 Algemeen
Plan: Eekterveld Radeweg/Aalbosweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.VAA015EektvAalbRad-VBP1

6.1 Algemeen

In dit hoofdstuk zijn de van het bestemmingsplan deel uitmakende regels voor zover nodig van een nadere toelichting voorzien. De regels geven inhoud aan de op de plankaart aangegeven bestemming. Ze geven aan waarvoor de gronden al dan niet gebruikt mogen worden en wat en hoe er gebouwd kan of mag worden. Bij de opzet van de regels is getracht het aantal regels zo beperkt mogelijk te houden en slechts datgene te regelen, wat werkelijk noodzakelijk is. De bij dit plan behorende regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken, te weten:

  • 1. Inleidende regels
  • 2. Bestemmingsregels
  • 3. Algemene regels
  • 4. Overgangs- en slotregel

Inleidende regels

Hier zijn enkele in de regels gehanteerde begrippen nader verklaard (artikel 1), zodat interpretatieproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast wordt aangegeven op welke wijze bepaalde afmetingen dienen te worden gemeten (artikel 2). Ten aanzien van de wijze van meten op de plankaart geldt steeds dat het hart van een lijn moet worden aangehouden.

Bestemmingsregels

In dit hoofdstuk zijn specifieke regels gegeven voor de op de plankaart aangegeven bestemmingen. De artikelen bestaan uit een bestemmingsomschrijving en bouwregels en zo nodig uit afwijkings- en specifieke gebruiksregels. In beginsel is de bestemmingsomschrijving bepalend voor het gebruik (zowel in ruime als in enge zin) van de grond.

Elke bestemming wordt afzonderlijk in een bestemmingsbepaling opgenomen. De bestemmingsregeling is in beginsel als volgt opgebouwd:

  • a. bestemmingsomschrijving;
  • b. bouwregels;
  • c. nadere eisen;
  • d. afwijken van de bouwregels (facultatief);
  • e. specifieke gebruiksregels (facultatief);
  • f. afwijken van de gebruiksregels (facultatief);
  • g. wijzigingsbevoegdheid (facultatief);
  • h. omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde, of van werkzaamheden (facultatief).

a. Bestemmingsomschrijving

In de bestemmingsomschrijving wordt een nadere omschrijving gegeven van de aan de gronden toegekende functie(s) en gebruiksmogelijkheden.

Formeel wordt in de nieuwe Wro gesproken van de term 'verbeelding'. In deze toelichting en op de kaartbeelden wordt voor de duidelijkheid en begrijpbaarheid echter gesproken van 'plankaart'.

b. Bouwregels

In de bouwregels zijn voor alle bouwwerken de van toepassing zijnde bebouwingsbepalingen geregeld.

c. Nadere eisen

Het stellen van nadere eisen is alleen mogelijk als het bestemmingsplan zelf al regels stelt (primaire eisen). Als geen primaire eisen zijn opgenomen, mogen ook geen nadere eisen worden gesteld. Daar in nagenoeg alle bouwregels eisen zijn gesteld aan de plaats en afmetingen van de bebouwing, kunnen daaraan nadere eisen worden gesteld.

d. Afwijken van de bouwregels

In de afwijkingsbepaling wordt een opsomming gegeven van de bouwregels waarvan burgemeester en wethouders kunnen afwijken. Een afwijkingsbesluit is alleen opgenomen indien dit noodzakelijk wordt geacht in verband met het gewenste beleid.

e. Specifieke gebruiksregels

In sommige bestemmingsregels wordt uitdrukkelijk aangegeven dat het verboden is de gronden en bouwwerken te gebruiken of te laten gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de gegeven bestemming. Desgewenst kunnen specifieke vormen van gebruik worden uitgesloten. Dit zijn gebruiksvormen, waarvan het op voorhand gewenst is aan te geven dat deze in ieder geval niet zijn toegestaan. De hier opgenomen gebruiksbepaling is aanvullend op de algemene gebruiksbepaling van het bestemmingsplan.

f. Afwijken van de gebruiksregels

Een afwijking van de gebruiksregel mag niet leiden tot een feitelijke wijziging van de bestemming. Dat wil zeggen dat wel afwijking kan worden verleend ten behoeve van functies die inherent zijn aan de in de bestemmingsomschrijving opgenomen functies, maar dat door de afwijking geen "nieuwe" functies kunnen worden toegestaan. De afwijkingsregeling is opgenomen voor kleinere, planologisch minder ingrijpende, onderwerpen. Functiewijzigingen en grotere, ruimtelijke ingrepen kunnen worden geregeld via een wijzigingsbevoegdheid, een partiƫle herziening en/of een Wabobesluit.

g. Wijzigingsbevoegdheid

De wijzigingsbevoegdheid geeft de mogelijkheid aan het college van het college van B&W om de bestemming te wijzigen danwel aanduidingen binnen de bestemming te wijzigen. Hieraan worden voorwaarden verbonden.

h. Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde, of van werkzaamheden

Door het opnemen van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken/werkzaamheden overeenkomstig artikel 3.3 Wro, kunnen specifieke inrichtingsactiviteiten aan een omgevingsvergunning worden verbonden. Onder deze inrichtingsactiviteiten valt niet het bouwen. Deze regeling is opgenomen om extra bescherming aan een specifieke waarde van de bestemming te bieden, zoals landschappelijke of natuurlijke waarden, of de groen- en/of waterstructuur.