direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Het initiatief
Plan: Herstructurering Vogelbuurt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.VAA009Vogelbuurt-VBP1

Hoofdstuk 2 Het initiatief

In dit hoofdstuk komt het initiatief aan bod. Daartoe wordt eerst inzicht gegeven in de huidige functie(s) en bebouwing in het plangebied. Daarbij wordt mede de relatie met de omgeving betrokken. Daarna wordt ingezoomd op het beoogde initiatief.

2.1 Huidige situatie

De Vogelbuurt is ontstaan als één van de eerste naoorlogse uitbreidingswijken in Vaassen. De Vogelbuurt is gerealiseerd in een periode die liep van de jaren '50 tot en met begin jaren '70. Het is een wijk met veel woningen in een lagere prijsklasse, die geliefd is als woonplek voor verschillende doelgroepen, waaronder starters en ouderen.

Het gedeelte dat in de jaren '50 is gerealiseerd bestaat uit verouderde woningen. Naast een slechte technische staat is er tevens sprake van een afnemende vraag naar dit type woningen (relatief kleine eengezinswoningen). Triada heeft als eigenaar van de woningen daarom besloten om deze woningen in verschillende fases te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Enkele jaren geleden is de eerste fase uitgevoerd en is het westelijk deel van de Vogelbuurt geherstructureerd. Door de komst van appartementencomplexen aan de westzijde is het aanzien van de buurt sterk veranderd. De wegenstructuur is wel grotendeels gehandhaafd.

Aansluitend op realisatie van de eerste fase wordt nu de tweede fase van de herstructurering uitgevoerd, die bestaat uit de nog overgebleven woningen uit de jaren '50. Het te herstructureren gebied omvat slechts een klein gedeelte van de Vogelbuurt in Vaassen. Het grootste deel van de Vogelbuurt blijft in de huidige vorm bestaan.

De afbeeldingen geven een impressie van de bestaande Vogelbuurt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.VAA009Vogelbuurt-VBP1_0003.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0232.VAA009Vogelbuurt-VBP1_0004.png"  
Bestaande situatie met te herstructureren woningen  
afbeelding "i_NL.IMRO.0232.VAA009Vogelbuurt-VBP1_0005.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0232.VAA009Vogelbuurt-VBP1_0006.png"  
Reeds geherstructureerde gedeelte Vogelbuurt  

2.2 Toekomstige situatie

De stedenbouwkundige visie op het plangebied voegt zich binnen de bestaande structuur van de Vogelbuurt. De ligging van de wegen blijft gehandhaafd, waardoor het plan goed aanhaakt bij de bestaande wegen- en bebouwingsstructuur.

De woningen worden gekenmerkt door een dorpse sfeer, die past tussen de moderne uitstraling van de eerder gerealiseerde Vogelbuurt en de bestaande woningen in de wijk. De woningen hebben een royale beukmaat. Er is extra aandacht geschonken aan de hoekoplossingen, waarbij patiowoningen opvallend elementen vormen. De woningen vormen een eenheid met elkaar en sluiten qua beeld aan op de enkele jaren geleden gerealiseerde woningen van het reeds geherstructureerde gedeelte van de Vogelbuurt. Het materiaalgebruik sluit hierop aan. De genoemde ontwerpaspecten en de uitvoering in materiaalgebruik en detaillering zorgen voor een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.VAA009Vogelbuurt-VBP1_0007.png"  
Schetsontwerp herstructurering Vogelbuurt (bron: BDG architecten en ingenieurs BV)  

Het volgende voorlopige programma kan binnen het plangebied gerealiseerd worden:

  • 12 hoekwoningen
  • 33 tussenwoningen
  • 6 patiowoningen

In totaal worden er 51 woningen gerealiseerd. In de oude situatie waren er in het plangebied 53 woningen aanwezig.

In het enkele jaren geleden gerealiseerde gedeelte van de Vogelbuurt is een nieuw groenelement geïntroduceerd, het Eksterplein. Dit Eksterplein moet daarom ook in het nog te herstructureren gedeelte van de Vogelbuurt benadrukt worden en voorzien worden van passende randbebouwing. In de nieuwe structuur is gekozen om een groot speelveld aan de Vinkstraat ter realiseren, die gerelateerd is aan het groene Eksterplein. Zo kan er een grotere groene ruimte ontstaan, die uiteindelijk beter benut kan worden.

De huidige straten in het plangebied worden op enkele plaatsen verbreed of blijven gehandhaafd. De inrichting wordt in overleg met de gemeente opgepakt, maar sluit aan op de in de omgeving van het plangebied gebruikte principes. Parkeren vindt zoveel mogelijk plaats in nieuw te realiseren parkeerkoffers en aangelegde langsparkeerplaatsen. Hierdoor is het minder noodzakelijk om op de straat te parkeren, wat de ruimtelijke kwaliteit ten goede komt.

De stedenbouwkundige visie welke ten grondslag ligt aan dit bestemmingsplan is als bijlage bij dit plan in te zien.