Plan: | Bestemmingsplan Unilocatie, Wachtelenbergweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.EPE012Unilocatie-VBP1 |
Aanleiding
De gebouwen van twee basisscholen in Epe, de W.G. van de Hulstschool en de Hoge Weerdschool, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Naast onderzoek of renovatie mogelijk is, is ook gekeken naar de optie de twee scholen nieuw te bouwen op een bestaande dan wel nieuwe locatie.
Hieronder wordt geschetst op welke wijze de afweging voor beide scholen heeft plaatsgevonden en hoe deze afweging heeft geresulteerd in een planlocatie voor beide scholen. Daarnaast wordt beschreven welke andere ontwikkelingen in het plan mogelijk worden gemaakt.
Locatiekeuze
In 2008 is er naar aanleiding van de benodigde renovatie van de W.G. van der Hulstschool en de Hoge Weerdschool gekeken of nieuwbouw op één van de oude locaties een optie is. Hiervoor is een quickscan uitgevoerd waaruitblijkt dat de locatie Hoge Weerdschool de voorkeur zou hebben. De raad heeft destijds de locatie Wachtelenbergweg toegevoegd aan de quickscan (motie 10 juli 2008).
Vervolgens is in een ontwikkelingsvisie (april 2009) naar alle drie de locaties (de twee huidige scholen en de Wachtelenbergweg) gekeken op stedenbouwkundig en financieel gebied. Hieruit kwam de Wachtelenbergweg als voorkeurslocatie naar voren. De kans voor het ontwikkelen van een Bede School, door de synergie met omliggende sportverenigingen, gaf de doorslag voor de locatiekeuze, Daarnaast was het financiele plaatje ook belangrijk. De raad heeft deze voorkeur ook uitgesproken en op 2 juli 2009 besloten de Unilocatie te realiseren op de locatie aan de Wachtelenbergweg.
Drie varianten
De oude sporthal aan de Sportlaan is in 2009 afgebrand. Het was de bedoeling deze sporthal op een nabijgelegen plek te herbouwen, omdat de oude sporthal niet meer aan de hedendaagse eisen voldeed. De beoogde locatie was op de Wachtelenbergweg, in combinatie met de Unilocatie. Met het afbranden van het pand werd de locatie voor de nieuwe sporthal heroverwogen. De verzekering eiste herbouw op dezelfde locatie en de geplande woningbouw op de oude locatie was ook onzeker geworden. Uiteindelijk is op de plek van de oude sporthal ook weer de nieuwe sporthal gebouwd. Dit betekende dat er op de locatie Wachtelenbergweg, ten noorden van de schoollocatie een ruimte was leeggekomen. Daarom heeft er een stedenbouwkundige heroverweging plaatsgevonden voor de hele omgeving Wachtelenbergweg. Er zijn voor de locatie 3 varianten opgesteld voor het realiseren van een Brede School. De stuurgroep van de participanten in de Unilocatie (scholen, kinderopvang en buurtvereniging) heeft daarop de voorkeur voor variant 3 uitgesproken. Er zaten stedenbouwkundig veel voordelen aan (o.a. niet te dicht op de buren), evenals voordelen op het gebied van sociale veiligheid en architectuur.
De architect is vervolgens met de derde variant aan de slag gegaan en heeft een vlekkenplan opgesteld. Hiermee is de concrete invulling van de locatie bekend en is er voldoende basis voor het architectonisch uitwerken van het gebouw.
Het hoofdgebouw komt ten zuiden van de kantine van SV Epe. Voor de kantine komt ruimte voor een nieuw plein en het openbaar gebied zal worden heringericht, zowel voor het verkeer als met nieuw groen.
Afbeelding derde variant
Nadere onderbouwing van de locatie
De locatie aan de Wachtelenbergweg is voor deze voorzieningen een goede keuze. Het doel voor de locatie is het realiseren van een Brede School. Een van de belangrijkste voorwaarden voor het realiseren van een Brede School is het kunnen creëren van synergie met de omgeving. De aanwezigheid van een buurthuis en sportvoorzieningen geven een goede basis om synergie met basisscholen en kinderopvang te realiseren. Daarnaast is het belangrijk Momenteel is er een bepaalde vraag naar onderwijs. De verwachting is echter, gebaseerd op de leerlingprognoses, dat deze vraag in de toekomst af zal nemen. Door het bouwen van een flexibel te gebruiken gebouw op deze locatie, kan leegstand in de toekomst worden voorkome dat de school en alle andere voorzieningen toekomstbestendig worden gerealiseerd.n. De mengeling aan functies in het gebouw en de omgeving zorgt ervoor dat er snel een andere invulling kan worden gevonden voor leegkomende lokalen. Elders in Epe zal het doel van een brede school, en een toekomstbestendig gebruik moeilijker te realiseren zijn.
Inrichting/stedenbouw
Op basis van de derde variant is een uitwerking gemaakt door de architect. Deze uitwerking is op onderstaande afbeelding weergegeven. Het hoofdgebouw van de Unilocatie staat in dit plan zover mogelijk richting het noorden, zonder de kantine van SV Epe ruimte te ontnemen en het contact met de wijk te verliezen. Hierdoor is de afstand tot de aanwezige woningen zo groot mogelijk gehouden en worden er heldere zichtlijnen gecreëerd. Het noordelijke deel van het gebouw heeft een dubbele bouwlaag, het zuiden van het gebouw een enkele. Door de ligging in het verlengde van de Sportlaan, wordt dit hogere deel een blikvanger. Tevens is vanuit de Sportlaan zicht op de ingang naar de sportvelden van SV Epe.
De twee basisscholen, de kinderdagverblijf, voorschoolse voorzieningen en het buurthuis krijgen in het gebouw elk een eigen ingang en buitenruimte. Daarom is het gebouw midden in de beschikbare ruimte geplaatst. Zo is er ook voldoende ruimte om de groenstructuur rondom het gebouw in te richten. Waar mogelijk wordt aangesloten bij bestaande groenstructuren. Het bosje ten zuiden van de Unilocatie blijft behouden en wordt ingericht als groene speelplaats.
De openbare ruimte in het plangebied, ten noorden van de Unilocatie, zal worden heringericht. Dit komt een duidelijke verkeer- en parkeerstructuur ten goede en biedt tevens kansen om de groenstructuur te verbeteren. Ook krijgt de ruimte voor de kantine van SV Epe een nieuwe invulling als plein. Deze zal eveneens geschikt zijn voor parkeren van fietsen.
Uitwerking van de derde variant door de architect
Op basis van de uitgewerkte schets is de onderstaande detailtekening gemaakt.
Detailuitwerking inrichting en opzet van het plangebied
Mogelijk wordt, op basis van de resultaten van het verkeersonderzoek, de inrichting van het gebied nog aangepast ten behoeve van de verkeerstructuur en het parkeren. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd en zal in een volgende fase in dit bestemmingsplan worden verwerkt.
Functies/flexibele bouw
Het gebouw van de Unilocatie zal in eerste instantie worden gebruikt door twee basisscholen, een kinderdagverblijf, voorschoolse voorzieningen en als buurthuis. Dit zijn allemaal maatschappelijke functies. Dit deel van het plangebied zal dan ook een maatschappelijke bestemming krijgen.
Elke functie krijgt eigen ruimtes toegewezen in het gebouw (zie onderstaande afbeelding). Ook krijgen ze elk een eigen ingang en buitenruimte. Omdat de toekomstverwachtingen voor vraag naar onderwijs onzeker zijn, en rekening moet worden gehouden met een afname van het aantal leerlingen, zal het gebouw een flexibele interne structuur krijgen. Op die manier is het mogelijk om in de toekomst ook de mogelijkheid tot uitwisseling van ruimten te behouden en aan andere ruimte te bieden, die passen binnen de maatschappelijke bestemming van het gebouw.
Functionele inrichting van het gebouw en de ingangen voor de verschillende functies
Uitwerking van het ontwerp
Hieronder zijn enkele detailuitwerkingen weergegeven van het Unilocatie gebouw. Als eerste zijn de verschillende geveltekeningen weergegeven. Daarna volgen enkele impressies die het gebouw van enkele zijden belichten een een idee geven van de bouwmassa en bouwvorm.
Op de beelden is duidelijk te zien dat de massa bestaat uit een deel van 1 bouwlaag en een deel van 2 bouwlagen.
De ene massa wordt gevormd door een bijna vierkant robuust blok van donker metselwerk. Tegelijkertijd heeft dit blok een transparant karakter met grote ramen, verschillend van afmetingen als kijk op de buitenwereld. Dit 2-laagse gebouwdeel sluit aan op 2-laagse kantine van voetbalvereniging van SV Epe. In verband met de onderwijsmethode zijn de lagen maximaal vrij indeelbaar.
Aansluitend aan voornoemd bouwdeel ligt een éénlaags paviljoenachtig gebouw als reactie op het omliggend groen. De buitengevels hiervan hebben een horizontale indeling met varianten van de kleur groen. Naast de centrale hal bevat dit deel de tweede school, de “Buurthoeve” en kinderopvang.
De architect heeft daarbij de functionele thema's als natuurlijke uitstraling, energiezuinig, duurzaamheid, transparantie en flexibiliteit aan de basis van het ontwerp laten staan
Diverse geveltekeningen van de Unilocatie
Impressie vanuit het zuidoosten
Impressie vanuit het oosten
Impressie vanuit het zuidwesten