direct naar inhoud van 3.5 Akoestiek en (geur)hinder
Plan: Zorgcentrum Klaarbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EPE011ZCKlaarbeek-VBP1

3.5 Akoestiek en (geur)hinder

In 2008 is door Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud ten behoeve van de realisatie van wooncentrum De Klaarbeek te Epe akoestisch onderzoek uitgevoerd. Ook is het aspect (geur)hinder meegenomen. Het resultaat is opgenomen als bijlage bij deze toelichting. Woonzorgcentrum De Klaarbeek te Epe (rapport: Onderzoek naar geluid vanwege wegverkeer en (geur)hinder vanwege omliggende bedrijven, projectnr. 181571, revisie 00, 25 september 2008).

Dit onderzoek is gedaan in het kader van een artikel 19 lid 2 WRO-procedure. Inmiddels is in de nieuwe Wro de artikel 19-procedure komen te vervallen en is voor het plan onderhavig bestemmingsplan opgesteld. Tevens is het plan in de periode tussen 2008 en 2012 op enkele punten gewijzigd. In dat kader is voor het aspect geluid het genoemde akoestisch onderzoek aangevuld met een oplegnotitie (rapport: Oplegnotitie Akoestiek, d.d. 17 oktober 2011, projectnummer 244069).

Akoestiek

Verkeersgegevens

In het in 2008 uitgevoerde onderzoek is gerekend voor prognosejaar 2018 (10 jaar vooruit i.v.m. looptijd bestemmingsplan). Inmiddels is het 2011 en zou in geval van een nieuw onderzoek 2021 als prognosejaar zijn gekozen. Gemeente Epe hanteert een autonoom groeipercentage van 1.5% per jaar voor de berekende wegen. Voor 2021 zouden de verkeersintensiteiten dus met een factor 1,0153 (4,6%) opgehoogd dienen te worden. Wanneer er opnieuw gerekend zou worden dan zou de geluidbelasting iets toenemen als gevolg van de verkeerstoename. De geluidbelasting zal echter nog steeds ruim onder de maximale ontheffingswaarde van 68 dB blijven. De in het eerder uitgevoerde onderzoek hoogst berekende geluidbelasting bedraagt in het plangebied maximaal 51 dB. Normaal gesproken veroorzaakt een verdubbeling van het verkeer een toename van het geluid met 3 dB. Dit zal met een verkeerstoename van 4,6% (circa 0,2 dB) lang niet gehaald worden. De berekende contouren zullen als gevolg van de nieuwe verkeersgegevens dus wel iets verschuiven maar niet leiden tot een andere conclusie dan die is getrokken in het rapport van 2008.

Planwijzigingen

Het aangepaste inrichtingsontwerp en de kleine verschuiving van de geluidcontouren zullen tezamen nog steeds tot de conclusie leiden, dat er in het noordelijk deel en het noordoostelijk deel van het plangebied een overschrijding plaatsvindt van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB maar dat de geluidbelasting ruim onder de maximale ontheffingswaarde van 68 dB blijft.

(Geur)hinder

In het plangebied waar geurgevoelige bestemmingen zijn geprojecteerd (zorgcentrum) wordt niet beïnvloed door de omliggende veehouderijen. Geen van de geurcirkels van de bedrijven loopt over het plangebied. Er is derhalve vanwege omliggende veehouderijen geen verhoogde kans op geurhinder binnen het plangebied te verwachten.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de afstand tussen betreffende bedrijven en het plangebied overal groter is dan wordt aanbevolen. Bovendien zijn op kortere afstand van betreffende bedrijven bestaande woningen gesitueerd. Er is derhalve vanwege omliggende overige bedrijven geen verhoogde kans op hinder binnen het plangebied te verwachten.

Conclusie

De situering van de geplande gebouwen is enigszins gewijzigd maar niet in die mate dat het invloed heeft op de getrokken conclusies. Het aspect akoestiek legt geen belemmeringen op aan de beoogde ontwikkeling.

Voor (geur)hinder wordt een aanvullende toetsing niet noodzakelijk geacht. Uitgangspunt is, dat de situatie voor wat betreft aanwezige veehouderijen en overige bedrijven niet is gewijzigd.