Plan: | Zorgcentrum Klaarbeek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.EPE011ZCKlaarbeek-VBP1 |
Archeologie
Advies- Ingenieursbureau Oranjewoud heeft in opdracht van Woonzorg Nederland een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek, verkennende fase, uitgevoerd op de locatie aan de Scheperstraat 145 te Epe, gemeente Epe (Gelderland). Het onderzoek is als bijlage bij dit onderzoek toegevoegd (rapport: Archeologische Rapporten Oranjewoud 2008/63, Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek locatie Woonzorgcentrum "De Klaarbeek" te Epe (Gelderland), projectnr. 181571, revisie 00, oktober 2008).
De aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de toekomstige herinrichting van zorgcentrum De Klaarbeek.
Op basis van het bureauonderzoek is geadviseerd een inventariserend veldonderzoek, verkennende fase, uit te voeren. Het veldonderzoek heeft aangetoond dat het zuidelijk deel van het plangebied, dat al een lage verwachtingswaarde was toegekend maar waarvan de grens nog niet bekend was, inderdaad een lage kans op de aanwezigheid van archeologische waarden kan worden toegekend. Bovendien is het bodemprofiel hier (ernstig) verstoord en zijn er geen archeologische waarden aangetroffen. Aanbevolen wordt dan ook om deze zone voor wat betreft archeologie vrij te geven.
Het bodemprofiel in het noordelijke deel van het plangebied, een dekzandrug waarvan ook de grens nog niet was vastgesteld en een hoge verwachtingswaarde was toegekend, blijkt echter tot in de C-horizont te zijn verstoord. Getuige enige bodemrestanten is hier echter in het verleden wel een (veld)podzol aanwezig geweest, maar is deze door onder andere agrarische werkzaamheden en bij de aanleg van de aanwezige speeltuin vergraven, afgegraven en/of omgewoeld. Tevens zijn er geen archeologische indicatoren aangetroffen. Hoewel niet kan worden uitgesloten dat zich in de C-horizont, waarvan de top reeds is opgenomen in de bouwvoor, nog de restanten bevinden van diep ingegraven sporen wordt e kans op de aanwezigheid van intacte (waardevolle) archeologische resten en/of sporen echter laag ingeschat. Ook voor deze zone wordt daarom aanbevolen geen nader archeologisch onderzoek uit te (laten) voeren en het gebied voor wat betreft archeologie vrij te geven.
In onderhavig plangebied heeft een onderzoek naar archeologie plaatsgevonden. Het resultaat is als bijlage opgenomen bij deze toelichting. De conclusie is dat voor wat betreft archeologie aan het gehele plangebied een lage verwachtingswaarde toegekend kan worden. Het selectieadvies is om het gebied vrij te geven voor archeologie.
Cultuurhistorie
In het kader van cultuurhistorische waarde wordt opgemerkt dat het voormalige terrein van Jolijt vanouds op de rand van de burgerenk lag en omzoomd was met houtwallen. De nu nog aanwezige houtwal langs de Roggestraat is al aanwezig op de eerste kadastrale kaarten van 1832 en is steeds behouden gebleven. Als zodanig is deze houtwal het laatste cultuurhistorische landschapselement in de wijk.
De nieuwe bebouwing is zodanig op het perceel geprojecteerd dat deze houtwal bewaard blijft en zelfs wordt versterkt door aanplanting van extra bomen. De houtwal ligt overigens buiten het plangebied.
Daarnaast doet het plan recht aan de cultuurhistorische kamerconcept, door landschappelijk nieuwe kamers te realiseren. In het plangebied en de naaste omgeving bevinden zich geen monumenten. De cultuurhistorische waardenkaart laat voor het plangebied geen beperkingen zien.
Conclusie
Het aspect archeologie legt geen belemmeringen op voor de beoogde ontwikkeling. Het beoogde plan is tevens niet in strijd met het cultuurhistorisch beleidskader.