direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: De Boskamp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EPE002DeBoskamp-VBP1

2.3 Gemeentelijk beleid

2.3.1 Toekomstvisie Epe 2010

De gemeente Epe wil door middel van de “Toekomstvisie Epe 2010” een eenduidig beleidskader in handen hebben, dat richting geeft aan het gemeentelijke beleid op de verschillende beleidsterreinen. Daarbij zijn samenhang en synergie belangrijk. De toekomstvisie is de leidraad voor het handelen van het gemeentebestuur. Op deze manier kunnen beleidsbeslissingen en toekomstbeelden met elkaar verbonden worden. De toekomstvisie is echter geen eindbeeld, omdat er vandaag de dag veel ontwikkelingen en veranderingen spelen. De toekomstvisie moet dan ook worden beschouwd als een streefbeeld.

'Voortbouwen op kwaliteit' is het motto dat centraal staat in de toekomstvisie. Het optimaliseren van bestaande kwaliteiten, sterke punten en eigenschappen, dat is waar het bij de gemeente Epe om draait. Uiteraard wordt daarbij ingespeeld op de veranderingen die vanuit de omgeving op de gemeente afkomen.

Met situaties die mogelijkheden voor ontwikkeling bieden zal beperkt worden omgegaan, omdat de inwoners hechten aan de leefbaarheid van de dorpen en het buitengebied. Dit betekent dat het bestaande niveau wordt gehandhaafd en/of kwalitatief wordt verbeterd.

De inwoners van Epe willen het dorpse karakter van Epe, Vaassen, Emst en Oene behouden. Daarnaast wordt het landschap en de natuur van het gebied daaromheen door de inwoners waardevol gevonden. Dit, gecombineerd met de beperkingen door wetgeving vanuit de landelijke overheid en de provincie, beïnvloedt nadrukkelijk de mogelijkheden voor wonen, werken en het niveau van de voorzieningen in Epe.

De gemeente Epe wil de huidige trend van vergrijzing actief bijstellen door te proberen de jongeren voor de Eper samenleving te behouden en zo mogelijk het aandeel van deze bevolkingsgroep te vergroten. Uiteraard wordt ook blijvend aandacht besteed aan de ouderen.

De gemeente Epe wil in elke kern een basisaanbod van voorzieningen realiseren. Voor meer specifieke functies zal er een beperkte concentratie plaatsvinden in de grote kernen Epe en Vaassen, tenzij uit onderzoek blijkt dat een andere plek meer geschikt is. Voor voorzieningen die een regiofunctie hebben of zeer specifiek zijn, kunnen de inwoners van de gemeente terecht in de omliggende grote gemeenten.

Het college van burgemeester en wethouders werkt de toekomstvisie verder uit en gaat de gevolgen voor het toekomstige gemeentelijke beleid in beeld brengen. Dat zou kunnen betekenen dat bestaand beleid moet worden aangepast of vernieuwd, omdat het anders niet past binnen de kaders van de toekomstvisie. Ook voor nieuwe plannen geldt dat steeds wordt gecheckt of de plannen niet strijdig zijn met de inhoud van de toekomstvisie.

2.3.2 Structuurplan Epe

Het ruimtelijk "Structuurplan Epe" (2005) geeft een visie op de ontwikkeling van de woonkernen en het landelijke gebied van de gemeente Epe. Het plan is de ruimtelijke vertaling van de "Toekomstvisie Epe 2010" (zie paragraaf 2.2.1). In het structuurplan wordt uitgebreid aandacht besteed aan het thema Wonen en zorg. Voor wat betreft nieuwe woonzorgvoorzieningen wordt geconcludeerd dat:

  • het huidige aanbod aan voor senioren geschikte woningen onvoldoende is; een deel van de huidige woningvoorraad zal geschikt gemaakt moeten worden voor de huisvesting van ouderen;
  • de markt speelt in op de veranderende wensen met nieuwe producten zoals de woonzorgzone, zorgboerderijen, zorghotels en particuliere woon- en zorgvoorzieningen;
  • deze producten kunnen worden ingebracht in bestaand stedelijk gebied, bijvoorbeeld in geval van inbreidings- en of herstructureringsprojecten.

Voor de kern Epe wordt in het structuurplan geconstateerd dat de ruimtelijke kwaliteit over het algemeen goed is. Het grootste deel van de woonbuurten functioneert goed. Hier zijn geen ontwikkelingen in de woningvoorraad te verwachten. De gemeente heeft reeds een duidelijke verdichting van de bestaande bebouwingsstructuren doorgevoerd. Er zijn nagenoeg geen inbreidingslocaties meer aanwezig. Verdere verdichting wordt, behoudens enkele locaties in het centrum, niet nagestreefd. Mogelijke inbreidingslocaties blijven beperkt tot de eventuele herontwikkeling van vrijkomende complexen (scholen, bedrijven et cetera). Het moment van ontwikkeling van dergelijke locaties laat zich nu niet voorspellen.

Het ontwikkelen van woonvormen voor senioren in de nabijheid van bestaande verzorgingstehuizen is een interessant thema om op de vergrijzing in te spelen. Zeker in Epe zijn hiervoor goede mogelijkheden aanwezig.

Bij het verzorgingstehuis de Boskamp liggen goede mogelijkheden om een woonzorgconcept te realiseren. De Boskamp ligt dicht bij het centrum in een landschappelijk aantrekkelijke omgeving aan de Dorpschebeek. Aan de overzijde van de Schweitzerlaan is zoekruimte aanwezig om nieuwe woningen voor senioren te realiseren. Een goede inpassing in het landschap is hierbij een randvoorwaarde. Dit betekent dat deze bebouwing in een parkachtige omgeving geplaatst moet worden. De planontwikkeling van de Boskamp, zoals in dit bestemmingsplan opgenomen, voegt zich naar dit uitgangspunt.

2.3.3 Welstandsnota

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 13 mei 2004 de Welstandsnota gemeente Epe vastgesteld. In de Welstandsnota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Epe is geregeld. Tevens geeft deze nota uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. Het gemeentebestuur wil met deze nota een belangrijke stap zetten naar modernisering en vermaatschappelijking van het welstandstoezicht. Via deze nota voldoet de gemeente aan de verplichtingen die de Woningwet stelt in artikel 12a.

De Welstandsnota wil duidelijk maken welk welstandsniveau in de verschillende (deel)gebieden in de gemeente gevoerd wordt en welke criteria er bij het beoordelen van de bouwplannen door de welstandscommissie gelden. De nota beschrijft de ruimtelijke, architectonische en cultuurhistorische kwaliteiten die de gemeente aan de verschillende gebieden toekent of die in de toekomst in een bepaald gebied gewenst worden. Vanuit deze kwaliteiten zijn criteria ontwikkeld aan de hand waarvan kan worden getoetst of bouwplannen die kwaliteiten niet belemmeren. Bij de welstandscriteria wordt een onderscheid gemaakt tussen algemene welstandscriteria en gebiedsgerichte welstandscriteria. Deze criteria worden toegepast om te beoordelen of een bouwwerk niet in strijd is met redelijke eisen van welstand.

Voor de onderhavige planontwikkeling kan geen gebruik gemaakt worden van de welstandsnota, omdat het een geheel nieuwe planontwikkeling betreft. Opgemerkt wordt dat in goed overleg met de rayonarchitect van het Gelders Genootschap de conceptbouwplannen bezien zijn. Inmiddels is de planontwikkeling zover gevorderd dat voor de 1e fase van de bouwplannen goedkeuring van het welstandstoezicht is verkregen.

2.3.4 Woonvisie gemeente Epe 2005-2015

Het Streekplan Gelderland 2005 geeft gemeenten meer ruimte in de ontwikkeling van plannen voor het grondgebied van de verschillende gemeenten. Eén van de eisen is dat er een gemeentelijke visie komt op het terrein van volkshuisvesting ofwel een woonvisie. De gemeenten hebben de taak om gezamenlijk, in regioverband, de regionale woonopgave te realiseren. De "Woonvisie gemeente Epe 2005-2015" - door de Raad vastgesteld op 5 juli 2006 - geeft de ambities weer voor het gewenste kwantitatieve en kwalitatieve woonprogramma van 2005 tot 2015 en zal richtinggevend zijn bij het maken van prestatieafspraken met de woningcorporatie. Daarnaast worden in de woonvisie de richtingen aangegeven hoe het college dit programma wil realiseren.

De gemeente Epe richt zich erop de samenstelling en de kwaliteit van de woningvoorraad en de woon- en leefomgeving zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen van de burgers. Concreet vertaalt dit zich in:

  • een passend aanbod van woningen (toekomstgericht), dat afgestemd is op diverse te onderscheiden doelgroepen en woonmilieus;
  • een bijdrage leveren aan een leefbare en veilige woon- en leefomgeving;
  • een bijdrage leveren aan voldoende samenhang tussen wonen, welzijn en zorg;
  • het realiseren van diversiteit aan woonmogelijkheden waardoor keuzevrijheid voor de burgers ontstaat.
2.3.5 Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP)

De gemeente Epe geeft in haar GVVP invulling aan de doelstellingen door zich te richten op het bevorderen van de verkeersleefbaarheid en -veiligheid en Duurzaam Veilig. Dit betekent het verkeersveiliger maken van de kern Epe en het weren van ongewenst verkeer. Het creëren van een verkeersluw centrum in Epe is daarbij één van de speerpunten. Door ongewenst (vracht)verkeer te weren verwacht men de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de betreffende wijken te verhogen. Een alternatieve route mag geen afbreuk doen aan de bereikbaarheid en mag op andere plaatsen niet leiden tot problemen op het gebied van veiligheid en geluidhinder.

De (aanvoer)weg naar het onderhavige plangebied is de (te verleggen) Albert Schweitzerlaan. Deze weg vervult geen (belangrijke) rol in het GVVP. Geconcludeerd kan worden dat er geen spanning bestaat tussen de opstelling van het voorliggende bestemmingsplan en het GVVP.