Plan: | Correctieve herziening Landgoed Tongeren 2021 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.BG098LgTongCH-VBP1 |
Voorliggend bestemmingsplan betreft een correctieve herziening van het bestemmingplan Landgoed Tongeren dat op 14 februari 2013 is vastgesteld. Het bestemmingsplan is destijds vastgesteld om de in de Ontwikkelingsvisie Landgoed Tongeren beschreven ruimtelijke ontwikkelingen planologisch mogelijk te maken. Met de Ontwikkelingsvisie werd een impuls gegeven aan de leefbaarheid, vitaliteit en de ruimtelijke kwaliteit van het landgoed teneinde het landgoed Tongeren als particulier bezit duurzaam in stand te kunnen houden.
De plannen in de Ontwikkelingsvisie zagen op:
Beoogd werd om deze ontwikkelingen een plek te geven in het bestemmingsplan. Buiten deze ontwikkelingen had het bestemmingsplan een conserverend karakter. Tijdens de behandeling van een bezwaarschrift met betrekking tot bebouwing ter plaatse van het inmiddels gerealiseerde nieuwe agrarische bedrijf aan Le Chevalierlaan 1 in Epe, bleek echter dat een omissie in het bestemmingsplan zit. Bij nader inzien blijken in de verbeelding geen bouwvlakken te zijn opgenomen, terwijl op grond van de planregels voor de verschillende bestemmingen voorschrijven dat gebouwen binnen het bouwvlak dienen te worden gebouwd. Deze omissie wordt met deze (correctieve) planherziening hersteld.
Deze herziening betreft zodoende een correctieve herziening. Er bestaan geen standaarden voor het opstellen van een correctieve herziening, noch zijn er modelafspraken voorhanden. In deze toelichting wordt daarom praktisch en duidelijk inzicht gegeven in de veranderingen ten opzichte van het oorspronkelijke (moeder)bestemmingsplan dat met deze herziening wordt gerepareerd. De wijzigingen leiden niet tot een inhoudelijke wijziging van het plan; de herziening is daarmee 'beleidsneutraal'. Om die reden zijn voor dit herstelplan dan ook geen onderzoeken uitgevoerd; er treden immers geen omgevingseffecten op. Het bestemmingsplan is in hoofdzaak gericht op het vastleggen van de feitelijke, vergunde situatie.
Deze correctieve herziening voegt een bouwvlak toe aan de volgende percelen:
Zie afbeelding 1 voor de betreffende locaties, nummering correspondeert met de nummering hierboven:
Afbeelding 1: verbeelding bestemmingsplan Landgoed Tongeren met in rode cirkels de betreffende locaties
Bron: www.ruimtelijkeplannen.nl, bewerking LHD
Voor de percelen met de bestemming 'Wonen' geldt dat deze omissie reeds is hersteld met het bestemmingsplan Landgoed Tongeren, herziening wonen 2018.
Alle genoemde percelen vallen onder de werking van het bestemmingsplan Landgoed Tongeren dat op 14 februari 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad van Epe. Voor alle genoemde percelen geldt dat in de bestemmingen regels zijn opgenomen die verwijzen naar een 'bouwvlak'. In de verbeelding zijn echter geen bouwvlakken opgenomen; dit geldt zowel voor de papieren versie verbeelding als op de digitale versie zoals die op www.ruimtelijkeplannen.nl staat.
Voor alle betreffende percelen geldt dat beoogd was het bouwvlak gelijk te laten vallen met de bestemmingsgrens. Doordat het bouwvlak niet als laag is geactiveerd in de verbeelding wordt deze noch op de analoge verbeelding (legenda), noch digitaal weergegeven. Omdat in de planregels wel over een bouwvlak wordt gesproken, is er een discrepantie tussen de planregels en de verbeelding. Met voorliggend bestemmingsplan wordt dit gecorrigeerd.
Een bestemmingsplan is een juridisch instrument waarbij de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de grond en de opstallen zijn vastgelegd. het plan is voor een ieder juridisch bindend: burgers, bedrijven en ook voor de overheid.
In de digitale omgeving zijn de bestemming en de daarbij geldende regels reeds gekoppeld. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een verbeelding op papier. Nadat op de verbeelding wordt opgezocht waarover informatie wordt gewenst, kan in de regels worden nagegaan welke planregels hiervoor gelden. Uit het samenstel van planregels en de verbeelding wordt duidelijk welk gebruik en welke bebouwingsmogelijkheden zijn toegestaan. Bij een verschil tussen de digitale en de papieren versie, is de digitale versie bindend.
In het bestemmingsplan Landgoed Tongeren is in de planregels van de bestemmingen 'Agrarisch - Agrarisch bedrijf', 'Maatschappelijk' en 'Wonen' bepaald dat gebouwen binnen het bouwvlak dienen te worden gebouwd. De grens van het bouwvlak valt daarbij gelijk met de grens van het bestemmingsvlak. De begrippen 'aanduidingsgrens', 'bouwperceel', 'bouwperceelgrens' is in de planregels gedefinieerd evenals het begrip 'bouwvlak'.
In de verbeelding is de betreffende 'laag' echter niet geactiveerd, zodat deze bij raadpleging van het betreffende perceel niet zichtbaar wordt. Evenmin is 'bouwvlak' opgenomen in de legenda van de papieren plankaart. Doordat in de planregels is bepaald dat gebouwen binnen het bouwvlak moeten worden gebouwd, zou in de huidige situatie ten onrechte kunnen worden geconcludeerd dat ter plaatse helemaal geen gebouwen mogen worden gebouwd.
Zoals hiervoor reeds opgemerkt, vormen de verbeelding en planregels tezamen het juridisch bindende deel van een bestemmingsplan. Ze moeten in samenhang met elkaar worden gelezen en toegepast. Nu de planregels voorschrijven dat gebouwen binnen het bouwvlak moeten worden gebouwd terwijl volgens de (leidende) digitale verbeelding geen bouwvlak is aangewezen, is sprake van een omissie. Deze omissie wordt met deze correctieve herziening hersteld.
Deze correctieve herziening ziet alleen het aanwijzen van ontbrekende bouwvlakken op een aantal locaties. Alle bestemmingen, dubbelbestemmingen, aanduidingen, dubbelbestemmingen uit het geldende bestemmingsplan blijven inhoudelijk ongewijzigd van toepassing. Voor de regels is uit praktische overwegingen uitgegaan van het van toepassing verklaren van de planregels van het bestemmingsplan Landgoed Tongeren Dit betekent dat het bestemmingsplan Landgoed Tongeren (2013) moet worden geraadpleegd om te weten wat het bestemmingsplankader is.
Gelet op het feit dat deze correctieve herziening enkel ziet op het toewijzen van een bouwvlak ter plaatse van een viertal percelen waarop het bestemmingsplan Landgoed Tongeren van toepassing is, zijn er geen financiële consequenties.
Ook is deze herziening niet aan te merken als 'bouwplan' in de zin van artikel 6.2.1 Bro zodat geen exploitatieplan hoeft te worden opgesteld. Er worden leges in rekeng gebracht voor het doorlopen van de procedure.
Het bestemmingsplan heeft conform de daarvoor geldende procedure met ingang van 14 december 2021 gedurende een periode van 6 weken als ontwerp ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn twee zienswijzen ingediend. Beide zienswijzen voldoen aan de indieningsvereisten en zijn daarom ontvankelijk. Daarnaast heeft de gemeente de gelegenheid geboden om de zienswijzen mondeling toe te lichten tijdens een hoorzitting. De zienswijzen zijn samengevat en van een reactie voorzien in de Zienswijzennota. De zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. In de Zienswijzennota is het verslag van de hoorzitting opgenomen. De Zienswijzennota maakt als bijlage 1 deel uit van dit bestemmingsplan.
Daarnaast zijn in het plan enkele ambsthalve aanpassingen doorgevoerd, die geen directe invloed hebben op de aard van het plan. Deze aanpassingen hebben betrekking op twee begrippen waarvan de tekst abusievelijk was verwisseld. Het plan is daarom gewijzigd vastgesteld.
Het vastgestelde bestemmingsplan wordt opnieuw ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen vervolgens in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De herziening treedt daags na afloop van de tervisielegging in werking, tenzij een voorlopige voorziening is gevraagd. Een voorlopige voorziening kan alleen worden aangevraagd als er beroep wordt ingesteld. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling Bestuursrechtspraak op het beroepschrift.