Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Landgoed De Pirk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0232.BG013LGDePirk-VBP1

4.3 Opzet en toelichting regels

Het gehele plangebied ligt binnen een gebied dat mede aangeduid is als 'natte landnatuur'. Deze gronden zijn bestemd voor de bescherming van de vochtgebonden natuurlijke waarden. Omdat alle enkelbestemmingen binnen die aanduiding liggen, zijn alle enkelbestemmingen ook mede bestemd voor de bescherming van de vochtgebonden natuurlijke waarden.
Met deze bescherming wordt voldaan aan het beleid van de provincie. In het Waterhuishoudingsplan van de Provincie Gelderland is namelijk beleid opgesteld voor onder andere de natte landnatuurgebieden en beschermingszones rond deze natte natuurgebieden.
In de algemene afwijkingsregels is mede bepaald dat bij de toepassing van een afwijking geen onevenredige aantasting van de vochtgebonden natuurlijke waarden in het plangebied mag ontstaan.
 
In het onderhavige bestemmingsplan worden voor het plangebied de volgende bestemmingen gebruikt:  
 
Agrarisch met waarden - agrarische functie met natuur- en landschapswaarden
Geheel passend in het landschap waarin landgoed “De Pirk” is gelegen, wordt er een natuurweide aangelegd om het open karakter van het landschap te behouden. De natuurweide zal bestaan uit half natuurlijk grasland, dat extensief wordt begraasd door schapen. Een halfnatuurlijk grasland is een extensief beheerd grasland waarbij het streven is dit met 15 inheemse plantensoorten te verrijken. 
  
Natuur
Het nieuwe landgoed heeft als belangrijke drager natte natuur. Door de unieke ligging, en door de aanwezigheid van een beek is het terrein uitstekend geschikt voor het aanleggen van natte natuur. De natte natuur op landgoed “De Pirk” zal bestaan uit plas-draszones waarin kwelwater een belangrijke rol speelt. Door de aanwezigheid van kwelwater in deze plas- dras situaties wordt verwacht dat er kwel gerelateerde flora en fauna gaat vestigen/ontwikkelen.
De plas-zones liggen centraal op het landgoed ten zuiden van de vernieuwde beekloop. Door deze inrichting wordt invulling gegeven aan de wensen van de provincie Gelderland en het waterschap.
 
Daar waar Klaarbeek is verlegd, is de opvang van meer water mogelijk. Op de verbeelding zal de openheid van dit gebied kenbaar gemaakt worden door de aanduiding 'specifieke vorm van natuur - beekdalgebied met openheid'. Hoog opgaande beplanting is in beginsel niet mogelijk. Slechts op enkele punten kunnen in overeenstemming met het landschap bijvoorbeeld bomen geplant worden.
 
Vanaf de Paalbeekweg wordt er wegbegeleidende beplanting aangeplant langs de oprit voor het te realiseren landhuis. De wegbegeleidende beplanting zal niet de gehele weg volgen, maar wordt onderbroken. Dit zorgt er voor dat het gesloten maar toch ook open karakter van het landschap wordt geaccentueerd. Dit om het open landschap te versterken en nieuwe zichtlijnen te ontwikkelen op het landgoed. Op het landgoed zullen diverse solitaire bomen aan worden geplant, die uit kunnen groeien tot monumentale bomen.
 
Binnen de bestemmingen 'Agrarisch met waarden - agrarische functie met natuur- en landschapswaarden' en 'Natuur' is de functieaanduiding 'ontsluiting' opgenomen. Omdat niet bekend is hoe en waar de ontsluiting precies komt te liggen, is een gebied aangewezen waarbinnen die ontsluiting mogelijk is. In de regels wordt vastgelegd dat de breedte van de ontsluiting niet meer mag bedragen dan 3 m.
  
Tuin
Rondom de bestemming ‘Wonen – Landhuis’ is de bestemming ‘Tuin’ geprojecteerd. Aan de noorden westzijde bedraagt de breedte van de bestemming ‘Tuin’ 10 m. Aan de oostzijde is een breedte van 5 m aangehouden. Aan de zuidzijde bedraagt die breedte circa 14 m. De totale oppervlakte van het bouwvlak bedraagt nu circa 1.700 m².
De bestemming ‘Tuin’ is bewust gekozen om enige privacy te bieden aan de bewoners van de
wooneenheden in het landhuis.
Met de bestemming ‘Tuin’ wordt de mogelijkheid geboden om de bebouwing en de bijbehorende gronden geleidelijk over te laten gaan naar het omliggende landschap.
Door de gekozen opzet kunnen binnen de bestemming tuin alleen bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd, zoals erfafscheidingen.
  
Water
De aanwezigheid van de Klaarbeek op het landgoed biedt kansen om deze beek, geheel in stijl met het hedendaagse waterbeheer, meer ruimte te geven. De beekloop is in samenspraak met het Waterschap Veluwe aangepast. De beek stroomt op een natuurlijke manier over het landgoed (licht meanderend). De nieuwe beekloop zal er voor zorgen dat er op kleine schaal een bijdrage wordt geleverd aan waterberging en het verbeteren van de waterkwaliteit. Het geven van ruimte aan het water, waardoor het langer vast gehouden wordt in het gebied zelf, sluit naadloos aan op het overheidsbeleid van vasthouden, bergen en afvoeren.
  
Wonen
Deze bestemming is van toepassing op de bestaande woning Paalbeekweg 16 te Epe. De regels die binnen deze bestemming zijn opgenomen vinden hun basis in het bestemmingsplan "Buitengebied 2005" en het bestemmingsplan "Buitengebied 4e partiële herziening (correctieve herziening)". Er is geen aanleiding deze regels voor de bestaande woning te wijzigen.
 
Wonen - Landhuis
Het nieuwe landgoed “De Pirk” is voor het overgrote deel openbaar toegankelijk. Het terrein rondom het landhuis is echter privé terrein (bouwvlak). Het onderscheid tussen openbaar en privé wordt vorm gegeven door de bestemmingen "Tuin" en "Wonen - Landhuis" (privé) en de algemene bestemmingen "Natuur", "Water" en "Agrarisch met waarden - agrarische functie met natuur- en landschapswaarden.
Het landhuis zelf wordt gebouwd in de bestemming 'Wonen - Landhuis'. Deze bestemming biedt de mogelijkheid om binnen het bestemmingsplan 50% te bebouwen. De inhoud van het nieuwe gebouw mag daarnaast niet meer bedragen dan 1.600 m3. De goot- en bouwhoogte bedragen respectievelijk 7 en 9 m. Bijbehorende bouwwerken dienen eveneens binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden.