direct naar inhoud van Toelichting
Plan: 1e partiële herziening bestemmingsplan Elburg - Horstkamp en De Dijkjes (veegplan)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.PH1HDD2017-VST1

Toelichting

Op 25 januari 2010 is het bestemmingsplan 'Elburg - Horstkamp en de Dijkjes' vastgesteld. Dit bestemmingsplan omvat een uitbreidingswijk van Elburg, aan de oostzijde van de Oostelijke Rondweg van Elburg. Het bestemmingsplan kent enkele onvolkomenheden in de regels die de gemeente met deze herziening (veegplan) wil corrigeren.

Het plangebied van deze herziening is gelijk aan het plangebied van het bestemmingsplan 'Elburg - Horstkamp en de Dijkjes', bekend onder het nummer NL.IMRO.0230.075302-ONH1. De begrenzing van deze herziening is weergegeven in onderstaande figuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0230.PH1HDD2017-VST1_0001.png" Begrenzing van de herziening

Inhoudelijk

Het bestemmingsplan 'Elburg - Horstkamp en De Dijkjes' wordt op enkele punten aangepast. Dit zijn de volgende:

  • Ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan 'Elburg - Horstkamp en De Dijkjes' werd het parkeren geregeld middels de Bouwverordening. Inmiddels is de juridische basis van de stedenbouwkundige bepalingen uit de Bouwverordening vervallen. Sindsdien wordt voor parkeren in de bestemmingsplannen in Elburg een regeling opgenomen in de regels. In dit bestemmingsplan is hiervoor ook een regeling opgenomen.
  • In het plan staat dat woonhuizen vrijstaand moeten worden gebouwd. Dit is niet voor alle woningen de bedoeling. Er is sprake van een juridische verschrijving in de regels. Twee-onder-een-kapwoningen en rijenwoningen zijn ook toegestaan. Dit blijkt ook uit de toelichting op de regels. Bovendien moet 40% van de woningen bestaan uit sociale huurwoningen.
  • In de uit te werken woonbestemmingen is de eis opgenomen dat parkeren op eigen terrein moet plaatsvinden. Dit is echter niet de bedoeling voor bijvoorbeeld rijenwoningen. Het gaat erom dat in het plangebied voldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd. De regels worden hier op aangepast.
  • De bijgebouwenregeling bevat de eis dat tenminste 35 m2 van het achtererf onbebouwd moet blijven. Mogelijk is dit niet voor alle percelen realistisch. Een klein achtererf moet over enige uitbreidingsruimte voor bijgebouwen kunnen beschikken. Daarom is de mogelijkheid opgenomen om van deze eis af te wijken. In dat geval moet wel ten minste 50% van het achtererf onbebouwd blijven.

Regeling herziening

In de regels van deze herziening zijn de gewenste aanpassingen voor het bestemmingsplan opgenomen. Uitsluitend de geel gemarkeerde tekst maakt onderdeel uit van de herziening. De complete artikelen zijn opgenomen ten behoeve van de leesbaarheid van de regels en de daarin opgenomen aanpassingen. Zienswijzen zijn dan ook uitsluitend mogelijk tegen de geel gemarkeerde tekst.

Procedure

Gelijk als in de andere veegplannen is besloten om de inspraak op grond van de Inspraakverordening over deze herziening over te slaan, omdat sprake is van een ondergeschikte aanpassing. Het plan is in het kader van het vooroverleg wel toegezonden aan de provincie Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe. De provincie heeft geconstateerd dat er geen provinciale belangen aan de orde zijn. Het waterschap heeft laten weten geen opmerkingen te hebben.

Eenieder kan zienswijzen indien tegen het ontwerpbestemmingsplan. Daarna neemt de raad een besluit over eventuele zienswijzen en de vaststelling van het bestemmingsplan.