Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Woonwagencentrum De Giek 2016
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BPWWCDEGIEK2016-VST1

Toelichting

1 Inleiding
1.1 Algemeen
  
Het bestemmingsplan ‘Woonwagencentrum De Giek’ is door de gemeenteraad vastgesteld op 24 november 2014.
 
In dat bestemmingsplan was een deel van de bestemming ‘Wonen - Woonwagencentrum’ herzien in ‘Tuin’. Op die locatie mocht geen woonwagen worden geplaatst. De bedoeling van die tuinbestemming was om het aantal woonwagens ter plekke in aantal terug te brengen. Om die reden was eveneens een wijzigingsbevoegdheid in de regels opgenomen waarbij de bestemming ‘Wonen - Woonwagencentrum’ kon worden gewijzigd in ‘Tuin’.
 
Als gevolg van beroep tegen deze mogelijkheid tot sanering van het aantal woonwagenplaatsen heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de tuinbestemming c.a. vernietigd, omdat hieraan geen ruimtelijke afweging ten grondslag heeft gelegen. De uitspraak van de Raad van State van 30 september 2015 is als bijlage toegevoegd.
 
Omdat de tuinbestemming is vernietigd geldt voor dit deel de bestemming ‘Wonen - Woonwagencentrum’ zoals dat is opgenomen in het bestemmingsplan ‘Elburg & Oostendorp’. In dat bestemmingsplan geldt nog een andere begripsomschrijving voor peil. Juist in het bestemmingsplan ‘Woonwagencentrum De Giek’ is hierover een aangepaste omschrijving opgenomen in de bestemming ‘Wonen – Woonwagencentrum’: ‘Het peil voor woonwagens moet zich bevinden op minimaal 0,20- meter en maximaal 1,00 meter ten opzichte van de hoogte van de weg, welke direct gelegen is aan de standplaats’.
 
Ten behoeve van de uniformiteit van regels voor het gehele bestemmingsplan zal met deze planherziening de bepaling voor de peilhoogte voor alle woonwagens op gelijke wijze gelden, zoals dat ook in het eerder vastgestelde bestemmingsplan ‘Woonwagencentrum De Giek’ is geregeld. Tevens vervalt de tuinbestemming en de wijzigingsbevoegdheid die daarvoor in de regels is opgenomen. Daarnaast worden nog enkele correcties toegepast en de algemene regeling over parkeren opgenomen in verband met het vervallen van die regeling in de bouwverordening.
 
Inhoudelijk:
Het bestemmingsplan ‘Woonwagencentrum De Giek’ wordt op enkele punten aangepast. Dit zijn de volgende:
  • De omschrijving voor peil geldt voor het gehele plangebied;
  • De wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van de tuinbestemming komt te vervallen;
  • De uniforme regeling voor het parkeren is opgenomen, een en ander als gevolg van het vervallen van die regeling in de bouwverordening;
  • De verbeelding wordt aangepast, waarbij het maximaal aantal woonwagens ter plekke op 6 wordt gehandhaafd.
Deze herziening bestaat uit een toelichting, met een aanpassing van de regels en een aanpassing van de verbeelding.
 
Procedure:
Besloten is om de inspraak op grond van de Inspraakverordening over deze herziening over te slaan, omdat sprake is van een aanpassing als gevolg van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ontwerpbestemmingsplan wordt daarom direct voor deze herziening van het bestemmingsplan aangeboden aan de gemeenteraad voor de vaststelling ervan.
1.2 Ligging
  
Het woonwagencentrum is gelegen aan de Giek te Elburg, omsloten door bebouwing aan de noord, zuid- en westzijde en de Oostelijke Rondweg aan de oostzijde. Er loopt een ontsluitingsweg centraal over het woonwagencentrum met aan beide zijden daarvan standplaatsen.  
 
Luchtfoto Woonwagencentrum De Giek
  
2 De bestemmingen
In dit hoofdstuk worden de bestemmingen toegelicht die op de verbeelding en in de regels van het bestemmingsplan zijn weergegeven. Hierdoor wordt duidelijk waarom de bestemmingen opgenomen zijn en wat het doel van de bestemming is. Daarbij wordt aangegeven wat de belangrijkste uitgangspunten van de bestemmingen zijn en wat de mogelijkheden binnen de bestemming zijn.
2.1 Verkeer - Verblijf
 
Doel
In gebieden met de bestemming 'Verkeer - Verblijf' staat het behoud van de verkeersfunctie naast de verblijfsfunctie centraal.
 
Functionele mogelijkheden
De functies binnen deze bestemming zijn gericht op zowel de verkeers- als de verblijfsfunctie in het plangebied. Daarom zijn wegen en straten , voet- en rijwielpaden en parkeervoorzieningen overal in de bestemming mogelijk.
 
Bouwmogelijkheden bouwwerken 
Binnen de bestemming 'Verkeer - Verblijf' is het oprichten van bijbehorende bouwwerken niet toegestaan.
   
2.2 Wonen - Woonwagencentrum
 
Doel
Het doel van de bestemming 'Wonen - Woonwagencentrum' is het behoud van het ruimtelijk karakter van woonwagens op de als zodanig bestemde gronden.
 
Functionele mogelijkheden 
De gronden met de bestemming 'Wonen - Woonwagencentrum' zijn bestemd voor standplaatsen voor woonwagens. De maximale bouwhoogte voor woonwagens is vastgelegd op een hoogte van 4,30 meter vanaf het peil. Per bouwvlak kunnen maximaal 3 woonwagens worden geplaatst.
 
Bouwmogelijkheden bijbehorende bouwwerken
Per standplaats mag een beperkt oppervlak aan bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd. Deze maximale oppervlakte bedraagt 20 m2 per standplaats en een maximale bouwhoogte van 4,5 meter.   
2.3 Waarde - Archeologie
 
Doel
De bestemming "Waarde - Archeologie" heeft tot doel de archeologische waarden van de gronden te behouden, beschermen en/of herstellen. De bestemming "Waarde - Archeologie" in ingedeeld in 4 waarderinszones. Zo hebben de gronden met de bestemming "Waarde - Archeologie 1" een zeer hoge archeologische waarde en de bestemming "Waarde - Archeologie 4" een lage archeologische waarde. Per zone zijn verschillende bouwregels en regels voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden opgenomen.   
 
Bouwmogelijkheden, uitvoeren werken en werkzaamheden
 
Waarde - Archeologie 1
Voor het oprichten van bouwwerken en het uitvoeren van werken en werkzaamheden met een oppervlakte van maximaal 30 m2 en die niet dieper dan 0,30 meter onder het maaiveld in de bodem komen, zijn alleen de bestemmingsregels van onderliggende bestemmingen van toepassing. Wanneer een bouwwerk groter is dan 30 m² of wanneer het bouwwerk dieper dan 0,30 m onder het maaiveld reikt, moeten voor verlening van een omgevingsvergunning de archeologische waarden onderzocht worden. Hiervoor gelden verplichtingen, die opgenomen zijn in de bouwregels bij deze bestemming. 
 
Waarde - Archeologie 2
Voor het oprichten van bouwwerken en het uitvoeren van werken en werkzaamheden  met een oppervlakte van maximaal 120 m2 en die niet dieper dan 0,30 meter onder het maaiveld in de bodem komen, zijn alleen de bestemmingsregels van onderliggende bestemmingen van toepassing. Wanneer een bouwwerk groter is dan 120 m² of wanneer het bouwwerk dieper dan 0,30 m onder het maaiveld reikt, moeten voor verlening van een omgevingsvergunning de archeologische waarden onderzocht worden. Hiervoor gelden verplichtingen, die opgenomen zijn in de bouwregels bij deze bestemming. 
 
Waarde - Archeologie 3
Voor het oprichten van bouwwerken en het uitvoeren van werken en werkzaamheden  met een oppervlakte van maximaal 500 m2 en die niet dieper dan 0,30 meter onder het maaiveld in de bodem komen, zijn alleen de bestemmingsregels van onderliggende bestemmingen van toepassing. Wanneer een bouwwerk groter is dan 500 m² of wanneer het bouwwerk dieper dan 0,30 m onder het maaiveld reikt, moeten voor verlening van een omgevingsvergunning de archeologische waarden onderzocht worden. Hiervoor gelden verplichtingen, die opgenomen zijn in de bouwregels bij deze bestemming. 
 
Waarde - Archeologie 4
Voor het oprichten van bouwwerken en het uitvoeren van werken en werkzaamheden  met een oppervlakte van maximaal 2500 m2 en die niet dieper dan 0,30 meter onder het maaiveld in de bodem komen, zijn alleen de bestemmingsregels van onderliggende bestemmingen van toepassing. Wanneer een bouwwerk groter is dan 2500 m² of wanneer het bouwwerk dieper dan 0,30 m onder het maaiveld reikt, moeten voor verlening van een omgevingsvergunning de archeologische waarden onderzocht worden. Hiervoor gelden verplichtingen, die opgenomen zijn in de bouwregels bij deze bestemming.