Plan: | Elburg 2013 - Meerdere locaties |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0230.BHVMeerLocaties-VST1 |
De gemeente Elburg is bezig met de actualisatie van de bestemmingsplannen voor haar grondgebied. Voor de meeste gebieden zijn inmiddels bestemmingsplannen in procedure of ook al eerder vastgesteld. Voor een vijftal gebieden is nog niet overal een actueel 1) bestemmingsplan geldend. Deze gebieden zijn niet meegenomen in de nieuwe bestemmingsplannen. Om te voldoen aan de actualisatieplicht per 1 juli 2013 is ervoor gekozen voor deze gebieden een beheersverordening op te stellen.
1) Een bestemmingsplan is wettelijk 'actueel' wanneer het in de afgelopen 10 jaar is vastgesteld.
Deze beheersverordening is van toepassing op de volgende gebieden:
De vijf gebieden zijn gezamenlijk in een beheersverordening opgenomen. Het gebied wordt het verordeningsgebied genoemd. Het verordeningsgebied is hierboven beschreven en is weergegeven in figuur 1. Voor het verordeningsgebied gelden momenteel meerdere bestemmingsplannen. Het gaat om de volgende:
Bovendien zijn in de loop van de tijd een tweetal vrijstellingsprocedures gevoerd om (perceelsgebonden) ontwikkelingen mogelijk te maken, namelijk voor de Zuiderzeestraatweg 132 en Zuiderzeestraatweg 111 in Doornspijk. Deze zijn in de beheersverordening verwerkt. Deze beheersverordening geeft in één keer een nieuwe en uniforme juridische regeling voor het hele verordeningsgebied. In onderstaand figuur is de ligging van de vijf gebieden waarop deze beheersverordening van toepassing is aangegeven.
Bij de actualisatie van een juridische ruimtelijke regeling kan gekozen worden voor een bestemmingsplan en een beheersverordening. In dit geval is gekozen voor een beheersverordening, omdat:
2) Een perceelsgebonden ontwikkeling is een (kleinschalige) ontwikkeling die op een perceel mogelijk wordt gemaakt.
De toepassing van de beheersverordening is voor dit verordeningsgebied mogelijk, omdat daarin sprake is van een feitelijk bestaande situatie, zie hoofdstuk 2. Illegale bouwwerken horen niet bij de feitelijk bestaande situatie en worden in de beheersverordening niet zonder meer gelegaliseerd.
De gebieden waar ruimtelijke ontwikkelingen spelen zijn buiten het verordeningsgebied gehouden. In het verordeningsgebied worden dan ook geen ontwikkelingen meer mogelijk gemaakt die nog niet zijn toegestaan op grond van het geldende bestemmingsplan. Wel zijn enkele perceelsgebonden ontwikkelingen mogelijk. Bij de perceelsgebonden ontwikkelingen gaat het om (kleinschalige) ontwikkelingen die in de geldende bestemmingsplannen al mogelijk waren gemaakt. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een bestaand bedrijfsgebouw mag worden uitgebreid tot een bepaalde oppervlakte.
Een beheersverordening is een goed middel om binnen korte termijn een actuele juridische regeling voor het grond gebied te hebben. Een beheersverordening heeft een relatief korte procedure om te komen tot de vaststelling. De procedure wordt besproken in 5.2.
Kort gezegd bestaat een beheersverordening uit een verbeelding van het verordeningsgebied en regels. Meer concreet gaat het om:
De beheersverordening gaat vergezeld van deze toelichting. Deze motiveert in ieder geval de keuze voor het instrument, waarom er geen ruimtelijke ontwikkelingen worden voorzien, welke onderzoeken hebben plaatsgevonden, etc. De toelichting bevat ook een uitleg van de regeling.
De beheersverordening wordt een verordening in ruime zin. Het uitgangspunt is de bestaande situatie, maar deze wordt aangevuld met (perceelsgebonden) bouwmogelijkheden vanuit de geldende bestemmingsplannen. Het juridische deel van die bestemmingsplannen (opgenomen in de bijlagen bij de regels) wordt dan ook gekoppeld aan de regels.
Het kan voorkomen dat een ontwikkeling gewenst is, die niet binnen de in deze beheersverordening opgenomen (perceelsgebonden) ontwikkelingsmogelijkheden past. In zo een geval is een nieuwe juridisch-planologische regeling nodig, bijvoorbeeld een bestemmingsplan of een omgevingsvergunning waarbij wordt afgeweken van deze beheersverordening.
De beheersverordening legt dus de feitelijke situatie vast door middel van een algemene regeling, waardoor een eenvoudige regeling mogelijk is. Er zijn echter aandachtspunten die mogelijk invloed hebben op de systematiek van de verordening. Een nadere specificering en/of detaillering door middel van besluit(sub)vlakken op de verbeelding of specifieke bepalingen in de regels kan nodig zijn. In het verordeningsgebied is inderdaad sprake van enkele gebieden met specifieke regelingen. Hierover wordt in hoofdstuk 5 meer informatie gegeven.
De beheersverordening moet digitaal worden gemaakt volgens de Praktijkrichtlijn Gebiedsgerichte Besluiten. De verordening wordt door de gebruiker daarom via een digitaal platform (meestal de website RO-online, www.ruimtelijkeplannen.nl) benaderd. Digitaal gezien zijn er verschillende vlakken zichtbaar, namelijk het verordeningsgebied (of besluitgebied), de besluitvlakken en (eventueel) de besluitsubvlakken. Hierna volgt een korte omschrijving van wat deze vlakken regelen:
De beheersverordening is als volgt opgebouwd. In het volgende hoofdstuk wordt allereerst een beschrijving gegeven van de bestaande situatie. De bestaande situatie is immers het uitgangspunt voor deze beheersverordening en daarom van belang. Daarna wordt in hoofdstuk 3 het beleid uiteengezet, voor zover dit betrekking heeft op de juridische regelingen in het verordeningsgebied. Ook wanneer het gaat om een beheersverordening, waarbij de bestaande situatie het uitgangspunt is, worden perceelsgebonden ontwikkelingen mogelijk gemaakt. In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de van belang zijnde sectorale aspecten, die daarop invloed kunnen hebben. Hoofdstuk 5 geeft een juridische toelichting op de beheersverordening. In dit hoofdstuk staat dus de toelichting op de regeling in deze beheersverordening en staat een korte uitleg van de procedure die de beheersverordening doorloopt om rechtskracht te krijgen. In hoofdstuk 6 wordt tot slot ingegaan op de uitvoerbaarheid van de verordening. Daarbij wordt aandacht besteed aan de maatschappelijk en de economische uitvoerbaarheid.
Voor het vaststellen van de bestaande situatie zijn de volgende bronnen geraadpleegd.
De locatie Rehoboth in Elburg is deels in gebruik door een scholengemeenschap. Op deze locatie is dan ook nog een schoolgebouw aanwezig, met de daarbij horende voorzieningen als een fietsenstalling, parkeerplaats en dergelijke. Het gebouw is omgeven door een parkachtige omgeving, wat al dan niet openbaar toegankelijk is. In onderstaande afbeelding is een luchtfoto (2005) met de bestaande situatie.
Locatie Rehoboth Elburg (bron: Google)
De locatie Vossenakker-Noord is nu nog een landbouwgebied en bestaat uit weilanden. Deze wordt begrensd door wegen, paden en woonpercelen. De zuidelijke grens wordt bepaald door het perceel van het Nuborgh College. De bestaande situatie (2005) is zichtbaar in onderstaande luchtfoto.
Locatie Vossenakker-Noord Elburg (bron: Google)
Deze locatie kent een veelzijdig gebruik, bijvoorbeeld agrarische bedrijven en bedrijven. Daarnaast is in het gebied landbouwgrond aanwezig, dit is voornamelijk in gebruik als weilanden. De Zuiderzeestraatweg-West die door deze locatie loopt is een belangrijke ontsluitingsroute vanaf Doornspijk naar onder meer Nunspeet. De onderstaande luchtfoto (2005) geeft een weergave van de bestaande situatie in deze locatie.
Locatie Doornspijk-Zuid (bron: Google)
De locatie Hokseberg grenst aan de noordwestzijde aan de dorpskern van 't Harde. Het gebied heeft aan de noordzijde een gebruik als landbouwgrond (weiland) en aan de zuidzijde voor een (voormalig) tuincentrum. Naast het tuincentrum is een reguliere woning aanwezig. Een andere opvallende functie is de riooloverstort aan de Stadsweg, deze is ondergronds aanwezig. Het gebied ligt in een coullissenlandschap, dit landschap is op deze locatie herkenbaar aan de boomsingels. In onderstaande afbeelding is de luchtfoto van de bestaande situatie (2005) zichtbaar.
Locatie Hokseberg 't Harde (bron: Google)
Op deze locatie is een (voormalige) dienstwoning van de aangrenzende school aanwezig. Het gaat daarbij om een hoofdgebouw (voormalige dienstwoning) met enkele bijgebouwen. Om dit gebouw heen ligt een erf met beplanting (tuin). Aan de noord- en oostzijde wordt de locatie begrensd door een erf bij een school en een schoolgebouw. In onderstaande luchtfoto een weergave van de bestaande situatie (2005).
Locatie Eperweg 83 't Harde (bron: Google)
Op verschillende niveaus gelden beleidsnota's die betrekking hebben op het verordeningsgebied. Op rijks- en provinciaal niveau zijn dit onder andere de "Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte" en het "Streekplan Gelderland 2005", die verder zijn uitgewerkt in respectievelijk het "Besluit algemene regels ruimtelijke ordening" en de "Ruimtelijke Verordening Gelderland". Op gemeentelijk niveau zijn dit onder andere de “Toekomstvisie gemeente Elburg 2020”, de in oktober 2012 vastgestelde “Structuurvisie gemeente Elburg 2030”, de “Woonvisie gemeente Elburg 2008-2012”, de “Detailhandelsstructuurvisie gemeente Elburg 2008”, de "Archeologische beleidskaart Elburg 2012", het “Groenstructuurplan” en de “Welstandsnota”. Met uitzondering van de Archeologische beleidskaart, geven deze beleidsnota's geen specifieke uitgangspunten voor het verordeningsgebied. De bestaande situatie wordt vastgelegd en nieuwe, ruimtelijk relevante ontwikkelingen worden niet mogelijk gemaakt. In 4.7.1 wordt nader ingegaan op het aspect archeologie en het daaraan gekoppelde beleid. In algemene zin wordt gestreefd naar een voortzetting en verbetering van het bestaande kwaliteitsniveau. Dit geldt dan ook voor het verordeningsgebied.
In dit hoofdstuk is beschreven hoe rekening is gehouden met de in en rond het verordeningsgebied voorkomende relevante omgevingsaspecten. De onderzoeksopgave heeft een beperkte omvang, omdat deze beheersverordening slechts de bestaande planologische situatie voortzet. De afweging per aspect is daarom beknopt weergegeven.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het systeem "Bedrijven en milieuzonering" ontwikkeld, waarin de bedrijven zijn gecategoriseerd op hun milieueffecten. De lijst kent aan de bedrijven en/of instellingen een milieucategorie toe. Deze is afhankelijk van de mate waarin de opgenomen bedrijven en/of instellingen milieuhinder (uitgaande van de gemiddelde bedrijfssituatie) kunnen veroorzaken. Naarmate de milieuhinder toeneemt, loopt de milieu-indeling op van 1 t/m 6, met bijbehorende (richtlijn)afstanden voor mogelijk hinder.
Deze beheersverordening legt de bestaande situatie vast. De bestaande milieuhygiënische situatie is en blijft gehandhaafd en een planologische verslechtering is niet mogelijk. Milieuzonering geeft geen uitgangspunten voor het verordeningsgebied.
De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen met betrekking tot de geluidbelasting van geluidgevoelige gebouwen en terreinen door drie verschillende geluidsbronnen: wegverkeer, spoorwegverkeer en industrie. In en rondom het dorp zijn geen spoorwegen aanwezig.
In de Wgh is bepaald dat elke weg in principe een zone heeft, waar aandacht aan geluidhinder moet worden besteed. Wegen waar deze zone in principe niet geldt, zijn onder andere wegen waarvoor een maximumsnelheid geldt van 30 km/uur. Rond de verschillende locaties in het verordeningsgebied is wegverkeerslawaai van belang, vanwege de ligging aan of nabij een weg met een wettelijke geluidzone.
Dit aspect levert voor het verordeningsgebied geen uitgangspunten op. Het aantal geluidgevoelige objecten binnen de wettelijke geluidzones rond die wegen mag door de regeling in deze verordening niet toenemen. In deze beheersverordening worden geen nieuwe geluidgevoelige objecten mogelijk gemaakt.
Naast wegen hebben ook spoorwegen wettelijk vastgestelde geluidzones. Spoorweglawaai is van belang bij de locaties in 't Harde, omdat ten zuiden van de snelweg (A28) het spoorwegtraject Zwolle - Amersfoort ligt.
Dit aspect levert voor het verordeningsgebied geen uitgangspunten op. Het aantal geluidgevoelige objecten binnen de wettelijke geluidzones rond die spoorweg mag door de regeling in deze verordening niet toenemen. In deze beheersverordening worden geen nieuwe geluidgevoelige objecten mogelijk gemaakt.
Bij industrielawaai gaat het om geluidgezoneerde bedrijven(terreinen) en om geluidproducerende bedrijven en instellingen. In en rond de gebieden van deze verordening is geen sprake van geluidgezoneerde bedrijven(terreinen). Wel is sprake van geluidproducerende bedrijven en instellingen. Een voorbeeld daarvan is het MFC bij het gebied Hokseberg. De benodigde geluidsruimte van dergelijke bedrijven en instellingen is over het algemeen vastgelegd in een vergunning.
Dit aspect levert voor het verordeningsgebied echter geen uitgangspunten op. Binnen de geluidzones van bedrijven is geen sprake van toename een toename van het aantal geluidgevoelige objecten. De beheersverordening staat dit niet toe.
Externe veiligheid gaat over het beheersen van risico's. Deze risico's kunnen ontstaan door de aanwezigheid van risicovolle inrichtingen en transportroutes voor gevaarlijke stoffen (ondergronds en bovengronds). Rond de verschillende gebieden van het verordeningsgebied zijn risicovolle inrichtingen en/of transportroutes aanwezig. Het gaat daarbij om de volgende:
Ten noordoosten van de locatie Rehoboth staat aan de Enkstraat in Elburg een LPG tankstation. Ten noorden van de locatie Doornspijk zuid bevindt zich een LPG tankstation aan de Zuiderzeestraatweg West 85a. Het verordeningsgebied ligt buiten de contouren van het plaatsgebonden risico van de genoemde tankstations. Het invloedsgebied van het tankstation in Elburg (150 meter) ligt niet over het verordeningsgebied. Het invloedsgebied van het LPG tankstation in Doornspijk wel.
Externe veiligheid rond inrichtingen geeft geen uitgangspunten voor deze verordening. De risicocontouren van het plaatsgebonden risico vallen niet over het verordeningsgebied heen. Daarnaast is er geen sprake van de noodzaak voor een onderzoek naar het groepsrisico. De beheersverordening staat immers geen nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten toe. LPG tankstations vallen onder de werking van het Besluit externe veiligheid inrichtingen.
Rond het verordeningsgebied zijn verschillende transportroutes voor gevaarlijke stoffen aanwezig. Het gaat daarbij om transport door leidingen, over de weg en over het spoor.
Van transport via een leiding is sprake langs de locatie Hokseberg. Daar ligt een hoofdgastransportleiding noordoostelijk langs het gebied. De plaatsgebonden risicocontour van deze leiding ligt niet over deze locatie heen. Het groepsrisico is in het kader van het op te stellen bestemmingsplan voor deze locatie berekend. Daaruit blijkt dat dit in de bestaande situatie geen problemen oplevert. Deze leiding geeft geen uitgangspunten voor de verordening. Deze leiding valt onder het Besluit externe veiligheid buisleidingen.
De snelweg A28, zuidelijk van 't Harde, is een transportroute voor gevaarlijke stoffen over de weg. Deze weg geeft geen uitgangspunten voor deze verordening. De plaatsgebonden risicocontouren van deze weg vallen niet over het verordeningsgebied heen. Een verdere verantwoording van het groepsrisico is bovendien niet nodig, omdat geen sprake is van een toename van nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten in het verordeningsgebied. De A28 is opgenomen in het Basisnet Weg.
Westelijk langs de locatie Vossenakker-Noord (Elburg) loopt de Oostelijke Rondweg. Deze transportroute is nog niet officieel aangewezen als transportroute voor gevaarlijke stoffen. Deze weg geeft geen uitgangspunten voor de verordening. De plaatsgebonden risicocontour van deze weg valt niet over het verordeningsgebied heen. Voor de Oostelijke Rondweg wordt een groepsrisicocontour van 200 meter aangegeven, die over het verordeningsgebied valt. Een verdere verantwoording van het groepsrisico is bovendien niet nodig, omdat geen sprake is van een toename van nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten in het verordeningsgebied.
Ten zuiden van 't Harde loopt de spoorlijn Zwolle - Amersfoort. Daarover vindt transport van gevaarlijke stoffen plaats. Deze transportroute levert geen uitgangspunten voor deze verordening op. De plaatsgebonden risicocontour van deze spoorlijn ligt niet over het verordeningsgebied. Een verantwoording van het groepsrisico is bovendien niet nodig, omdat in het verordeningsgebied geen sprake is van een toename van (beperkt) kwetsbare objecten. De spoorlijn valt onder het Basisnet Spoor.
De Wet luchtkwaliteit is een deel van de Wet milieubeheer. In de wet zijn normen opgenomen voor de luchtkwaliteit. Dit aspect levert voor deze verordening geen uitgangspunten op. Het aspect luchtkwaliteit is nergens in de gemeente Elburg een belemmering. Bovendien is geen sprake van ruimtelijke ontwikkelingen die in het verordeningsgebied mogelijk worden gemaakt. Het gaat slechts om perceelsgebonden ontwikkelingen die ruim onder de toetsingsgrenzen voor luchtkwaliteit liggen, zoals onder andere opgenomen in de regeling Niet in betekenende mate.
Voor het aspect bodem is onder meer de Wet bodembeheer van toepassing. Dit aspect geeft geen uitgangspunten voor deze verordening. Met betrekking tot de bodem wordt aangegeven dat in het verordeningsgebied geen nieuwe (grootschalige) ontwikkelingen worden toegestaan waarvoor op voorhand bodemonderzoek noodzakelijk is.
Het verordeningsgebied valt onder het beheer van het Waterschap Vallei en Veluwe, dat zorgdraagt voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in het gebied en dat de grotere boezemwateren en sloten beheert, alsmede de waterkeringen, zoals geregeld in de Waterwet. Ook is het waterschap belast met het peilbeheer in het verordeningsgebied.
Het aspect geeft geen uitgangspunten voor deze verordening. Voor de watergangen en waterpartijen in het verordeningsgebied geldt dat de bestaande situatie blijft bestaan en planologisch geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. De kwaliteit- en kwantiteitsfunctie van het water in het verordeningsgebied is hiermee gewaarborgd.
In wet- en regelgeving, onder andere de Monumentenwet, is aangegeven dat rekening gehouden moet worden met bestaande archeologische en cultuurhistorische waarden.
Door de gemeente is in 2012 een archeologische beleidskaart vastgesteld. Daarbij zijn aanwijzingen gegeven over de manier waarop daar in ruimtelijke plannen omgegaan moet worden. Het gaat daarbij om gebieden met hogere en lagere (verwachtings)waarden.
Het gemeentelijk beleid geeft voor de verschillende gebieden aanwijzingen over wanneer sprake is van een onderzoeksplicht. In het verordeningsgebied is sprake van twee gebieden. Dit zijn gebieden met een hogere (verwachtings)waarde. Deze hebben een onderzoeksplicht bij ontwikkelingen met een oppervlakte vanaf 120 m2. De gebieden met een lagere verwachtingswaarde hebben een onderzoeksplicht bij ontwikkelingen met een oppervlakte vanaf 500 m2. In 5.1 staat een nadere toelichting op de regeling.
Het aspect cultuurhistorie geeft geen uitgangspunten voor deze verordening. Het verordeningsgebied kent geen aangewezen provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten, karakteristieke bebouwing en cultuurhistorisch waardevolle gebieden. Een rijksmonument is aanwezig in de vorm van Zuiderzeestraatweg 111 in Doornspijjk. Deze wordt beschermd via de Monumentenwet. Een regeling hiervoor in de verordening is dan ook niet nodig.
Het verordeningsgebied is getoetst aan de ecologische aspecten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in gebiedsbescherming en soortenbescherming.
Gebiedsbescherming geeft voor het verordeningsgebied geen uitgangspunten. Het verordeningsgebied maakt geen deel uit van gebieden die zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. Daarnaast zijn in het verordeningsgebied geen gebieden die onder de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vallen. De verordening geeft bovendien slechts ruimte voor perceelsgebonden ontwikkelingen, grotere ontwikkelingen zijn niet toegestaan, waardoor de bestaande beschermde gebieden. De ontwikkelings(on)mogelijkheden binnen EHS zijn geregeld in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). De Natura 2000-gebieden zijn beschermd via de Natuurbeschermingswet.
De soortenbescherming geeft geen uitgangspunten voor de verordening. Het is mogelijk dat in het verordeningsgebied beschermde flora- en faunasoorten aanwezig zijn, maar deze verordening is gericht op het behoud van de bestaande situatie. De aanwezige soorten worden dan ook niet geschaad door grotere ontwikkelingen.
Dit aspect geeft geen uitgangspunten voor de verordening. In het verordeningsgebied zijn geen kabels en leidingen aanwezig die naar aard en omvang een ruimtelijk en/of functioneel belang hebben.
In dit hoofdstuk vind een toelichting op de juridische regeling en de procedure van deze beheersverordening plaats.
In de beheersverordening is de bestaande situatie vastgelegd door middel van een verordeningsgebied. De bestaande situatie is weergegeven in hoofdstuk 2. Deze vormt de basis voor de gebruiks- en de bouwregels.
Onder de feitelijke bestaande situatie wordt het bestaande gebruik en de bestaande bouwwerken verstaan:
In deze beheersverordening zijn de bestaande functies en bebouwing geregeld, door middel van gebruik- en bouwregels. Deze regelen de functies die beschreven zijn in hoofdstuk 2 en het gebruik en de bebouwing die is opgenomen in de bijlagen. De regeling is in enkele gevallen aangevuld met regelingen uit het bestemmingsplan zoals die tot vaststelling van deze verordening geldt.
De gebruiksregels beschrijven het toegestane bestaande gebruik van bebouwing en openbare ruimte. De basis hiervoor is het bestaande gebruik zoals toegestaan in de regels van de verordening. Algemeen worden daarmee de bestaande functies mogelijk gemaakt op de plaats waar deze nu aanwezig zijn. In het geval van een aanvullend of specifiek gebruik, bijvoorbeeld bedrijven in bepaalde toegestane milieucategorieën of met een aanvullende functie, is een besluitsubvlak opgenomen. Dit geeft een aanvullende regeling op die voor het bestaand gebruik. In deze verordening is van besluitsubvlakken echter geen sprake.
Aanvullend op het bestaande gebruik zijn de regels van de (voorheen) geldende bestemmingsplannen van toepassing. Deze geven onder meer mogelijkheden voor perceelsgebonden ontwikkelingen zoals een aanvullende functie bij een bestaande hoofdfunctie. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een woning voor een aan-huis-verbonden beroep. Op eenzelfde manier zijn omgevingsvergunningen voor werken en/of werkzaamheden en afwijken van de gebruiksregels mogelijk.
De bouwregels van deze beheersverordening geven in eerste instantie aan dat bestaande bouwwerken toegestaan zijn. De feitelijk bestaande situatie is daarbij het uitgangspunt. Er is echter gekozen om vergroting van bestaande bouwwerken en nieuwe bouwwerken (in beperkte mate) toe te staan. De regeling die opgenomen is, is gericht op het handhaven van de bestaande situatie, maar ook op het mogelijk maken van perceelsgebonden ontwikkelingen. De bestemmingsplannen die tot voor vaststelling van deze verordening golden, zijn hiervoor de basis.
Voor sommige aspecten kunnen in een beheersverordening specifieke regels worden opgenomen. Bij deze verordening is dat het geval met betrekking tot archeologie . Bij die regeling is rekening gehouden met het behoud en de bescherming van de bestaande situatie. Deze regeling is opgenomen omdat door perceelsgebonden ontwikkelingen mogelijk archeologische waarden aangetast worden. Door bij dergelijke ontwikkelingen van een bepaalde omvang een onderzoek te vereisen kunnen de effecten van de ontwikkeling op archeologische waarden in beeld worden gebracht. Mogelijk maatregelen kunnen naar aanleiding daarvan worden getroffen. Het is dus een toetsingskader wanneer een omgevingsvergunning voor een perceelsgebonden ontwikkeling gewenst is.
Daarnaast is ook voor de ontsluitingswegen bij Doornspijk zuid een specifieke regeling opgenomen. Deze zijn gericht op het mogelijk maken van de realisatie van die wegen. De regeling bepaald dat de ontsluiting vanaf het bedrijventerrein op een bepaalde manier moet plaatsvinden, om zo te veel aansluitingen op de Zuiderzeestraatweg te voorkomen.
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) kent geen voorbereidingsprocedure voor de beheersverordening. Voor deze beheersverordening is geen inspraak toegepast. In het verordeningsgebied is feitelik geen nieuw beleid op perceelsniveau. De bestaande situatie is het uitgangspunt voor de beheersverordening. Deze wordt aangevuld met (perceelsgebonden) ontwikkelingsmogelijkheden die voortvloeien uit de (voorheen) geldende bestemmingsplannen, het bestaande beleid is dus overgenomen.
De beheersverordening wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Hierop zijn hoofdstuk 3a van de Wro en hoofdstuk 3 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Ook moet een beheersverordening op grond van artikel 139 Gemeentewet bekend worden gemaakt, omdat de Wro voor de beheersverordening geen van de Gemeentewet afwijkende bepalingen bevat en de beheersverordening onmiskenbaar een gemeentelijke verordening is. Tegen het vaststellingsbesluit van een beheersverordening kan geen bezwaar of beroep worden aangetekend.
De veranderingen die de beheersverordening mogelijk maakt, zijn perceelsgebonden en kleinschalig van aard. De beheersverordening voorziet niet in ingrijpende veranderingen waarbij particuliere belangen geschaad kunnen worden. De bestaande situatie en mogelijke situatie uit de (voor deze beheersverordening) geldende juridische regelingen worden voortgezet. De maatschappelijke uitvoerbaarheid is hiermee gewaarborgd.
De economische uitvoerbaarheid van een ruimtelijke regeling wordt bepaald door de financiële haalbaarheid van daarin mogelijk gemaakte ontwikkelingen en de grondexploitatie. Door middel van de grondexploitatieregeling in de Wro en het Bro beschikken gemeenten over mogelijkheden voor het verhalen van kosten. De vaststelling van een exploitatieplan is bij een beheersverordening niet nodig, omdat de grondexploitatieregeling niet van toepassing is. De Wet ruimtelijke ordening geeft namelijk aan dat een exploitatieplan alleen van toepassing is bij een bestemmingsplan, een wijzigingsplan en een omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan of de beheersverordening.