Type plan: beheersverordening
Naam van het plan: Beheersverordening Elburg, locatie Hokseberg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BHVHOKSEBERG-VST1

Toelichting

1 Inleiding
Artikel 1.1 Inleiding
 
Met het oog op de actualisatieplicht voor bestemmingsplannen (per 1 juli 2013) heeft de gemeenteraad van Elburg op 27 mei 2013 de “Beheersverordening Elburg 2013 – Meerdere locaties” vastgesteld. Voor een aantal gebieden geldt inmiddels een passende bestemmingsplanregeling maar voor de locatie Hokseberg geldt nog wel de beheersverordening.
 
Het gemeentelijk parkeerbeleid is in veel ruimtelijke plannen geregeld met een verwijzing naar de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening. Door een wijziging van de Woningwet komt echter een groot deel van de bouwverordening uiterlijk 1 juli 2018 van rechtswege te vervallen, zo ook de stedenbouwkundige bepalingen met de parkeerregeling. Dat betekent dat de ruimtelijke plannen moeten voorzien in een ‘eigen’ parkeerregeling.
Met het oog daar op zijn al diverse bestemmingsplannen vastgesteld en is ook een procedure gestart voor het Parapluplan Parkeren, waarmee de gemeentelijke parkeerregeling in ‘nog resterende’ plannen wordt vastgelegd.
Om de parkeerregeling ook voor het gebied Hokseberg van toepassing te verklaren moet formeel juridisch opnieuw een verordening worden vastgesteld. Voor deze ‘Beheersverordening, locatie Hokseberg’ is dezelfde procedure gevolgd als die voor de in 2013 vastgestelde beheersverordening.
Artikel 1.2 Waaruit bestaat deze beheersverordening
 
Deze beheersverordening bestaat uit:
  • een verbeelding van het verordeningsgebied;
  • regels die gekoppeld zijn aan het gebied en die gericht zijn op het beheer van het gebied;
  • regels die gaan over gebruiken, bouwen, aanleggen en slopen, afwijken met een omgevingsvergunning en overgangsrecht.
 
De beheersverordening gaat vergezeld van deze toelichting. Deze is kort en zakelijk omdat de verordening alleen (opnieuw) wordt vastgesteld teneinde de gemeentelijke parkeerregeling voor het gebied van toepassing te verklaren.
2 Bestaande situatie
Artikel 2.1 Locatie Hokseberg 't Harde
 
In de in 2013 vastgestelde beheersverordening is het gebied Hokseberg als volgt omschreven:
De locatie Hokseberg grenst aan de noordwestzijde aan de dorpskern van 't Harde. Het gebied heeft aan de noordzijde een gebruik als landbouwgrond (weiland) en aan de zuidzijde voor een (voormalig) tuincentrum. Naast het tuincentrum is een reguliere woning aanwezig. Een andere opvallende functie is de riooloverstort aan de Stadsweg, deze is ondergronds aanwezig. Het gebied ligt in een coulissenlandschap, dit landschap is op deze locatie herkenbaar aan de boomsingels. In onderstaande afbeelding is de luchtfoto van de bestaande situatie (2005) zichtbaar.
 
Locatie Hokseberg 't Harde (bron: Google)
3 Beleid
 
Omdat in dit geval de bestaande regeling opnieuw wordt vastgelegd en nieuwe, ruimtelijk relevante ontwikkelingen feitelijk niet aan de orde zijn of mogelijk worden gemaakt wordt niet nader op beleidsaspecten ingegaan.
In Hoofdstuk 4 wordt nader ingegaan op het aspect archeologie en het daaraan gekoppelde beleid.
4 Omgevingsaspecten
 
Voor wat betreft onderzoek wordt opgemerkt dat in dit geval de omgevingsaspecten als milieu (milieuzonering, bodemkwaliteit, luchtkwaliteit, geluid, externe veiligheid), water, flora en fauna, cultuurhistorie niet in het geding zijn en niet hoeven te worden onderzocht.
 
In 2012 is een archeologische beleidskaart vastgesteld. Daarbij zijn aanwijzingen gegeven over de manier waarop in ruimtelijke plannen met archeologische (verwachtings)waarden moet worden omgegaan.
In het verordeningsgebied Hokseberg is sprake van een hoge verwachtingswaarde. Er geldt dan een onderzoeksplicht bij bouwontwikkelingen met een oppervlakte groter dan 120 m2 en een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
5 Juridische toelichting
 
Op basis van de nu geldende Beheersverordening gelden voor het gebied Hokseberg de planregels van bestemmingsplan Buitengebied, zoals vastgesteld in oktober 2001. Door middel van deze verordening worden die regels voor dat gebied ‘opnieuw’ vastgesteld, nu aangevuld met de gemeentelijke parkeerregeling.
 
Procedure beheersverordening
 
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) kent geen voorbereidingsprocedure voor de beheersverordening. Omdat ‘hernieuwde’ vaststelling uitsluitend nodig is vanwege de gewenste verankering van de gemeentelijke parkeerregeling loopt deze verordening qua vaststellingsprocedure gelijk op met die van het bestemmingsplan ‘Parapluplan parkeren’.
 
De beheersverordening wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Hierop zijn hoofdstuk 3a van de Wro en hoofdstuk 3 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Een beheersverordening wordt op grond van artikel 139 Gemeentewet bekend worden gemaakt. Tegen de vaststelling van een beheersverordening kan geen bezwaar of beroep worden aangetekend.
6 Uitvoerbaarheid
 
Economische uitvoerbaarheid
 
Onderzoek naar de economische uitvoerbaarheid van ruimtelijke plannen heeft in het algemeen betrekking op nieuwe ontwikkelingen waarvoor maatwerk moet worden verricht. Deze beheersverordening betreft feitelijk een hernieuwde vaststelling als gevolg van wijziging in wetgeving van de centrale overheid met slechts de ‘aanvulling’ van de gemeentelijke parkeerregeling.
De door de gemeente te maken kosten bestaan uitsluitend uit plankosten en kosten van onderzoek nodig voor de voorbereiding van het plan. Deze uitgaven komen ten laste van de algemene middelen.
 
Maatschappelijke uitvoerbaarheid
 
De veranderingen die de beheersverordening mogelijk maakt, zijn perceelgebonden en kleinschalig van aard. De beheersverordening voorziet dus niet in ingrijpende veranderingen. De bestaande situatie en geldende juridische regelingen worden feitelijk opnieuw vastgelegd. De maatschappelijke uitvoerbaarheid is hiermee gewaarborgd.