Plan: | Bestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012VELU0002-0301 |
Het voorontwerpbestemmingsplan NP De Hoge Veluwe lag van donderdag 21 juni 2012 tot en met woensdag 11 juli 2012 ter inzage. Inloopbijeenkomsten zijn gehouden op dinsdag 19 juni 2012 in 'Partycentrum Flora' aan de Lunterseweg 44 te Ede en op donderdag 21 juni 2012 in 'De oude Bioscoop' aan de Otterloseweg 10 te Harskamp. Gedurende de periode van de terinzagelegging zijn de ingezetenen van gemeente Ede en belanghebbenden in de gelegenheid gesteld een reactie te geven op het voorontwerpbestemmingsplan. Tevens vond het vooroverleg plaats met betrokken instanties als bedoeld in artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening. Er zijn in totaal 2 inspraakreacties ingediend die betrekking hebben op het gebied van het bestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De inspraakreacties en de reacties in het kader van het vooroverleg worden hieronder samengevat en van een beantwoording voorzien. Daar waar 'hij' staat kan ook 'zij' gelezen worden en daar waar 'zijn' staat kan ook 'haar' of 'hun' gelezen worden.
1. De heer J. De Boer, groepsaccommodatie de Heidewachter, Weversteeg 12, 6731 BG Otterlo, hierna inspreker, registratienummer 716064:
Inspreker geeft aan dat de informatie die met betrekking tot recreatieterrein 'de Heidewachter' is opgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe niet actueel is. Inspreker verzoekt om het plan op de volgende punten aan te passen:
Reactie gemeente:
De punten a t/m d zullen verwerkt worden in het nieuwe bestemmingsplan. Deze punten zijn per abuis niet goed overgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan en zullen gecorrigeerd worden. Dit zal echter niet in het huidige ontwerpbestemmingsplan van NP De Hoge Veluwe gebeuren, maar op verzoek van de gemeente, in een nieuwe herziening in 2013. In deze herziening zullen alle recreatieterreinen op de Edese Veluwe worden meegenomen.
Dit betekent dat voor de recreatieterreinen het geldende bestemmingsplan 'Natuurgebied Veluwe, herziening recreatieterreinen (2008, en reparatieplan 2009)' van kracht blijft.
De gemeente Ede start in 2013 een apart bestemmingsplan voor de recreatieterreinen op de Veluwe. Er zijn verschillende redenen om de recreatieterreinen in een apart traject te behandelen. Allereerst stelt de provincie nieuwe uitgangspunten op met betrekking tot groei en krimp van recreatieterreinen. Hiermee moet in de actualisering van het bestemmingsplan rekening gehouden worden. Daarnaast gaf een aantal insprekers aan dat door diverse ontwikkelingen het geldende bestemmingsplan niet (meer) toereikend is, bijvoorbeeld om in te kunnen spelen op de huidige markt.
De gemeente Ede wil een beeld krijgen van de ontwikkelingen waarmee in de herziening van het bestemmingsplan voor de recreatieterreinen rekening moet worden gehouden. Daarom vragen we u en andere recreatie-ondernemers met ons in gesprek te gaan. In dit gesprek bespreken we de verschillende belangen en behoeften. Alle recreatieondernemers in de gemeente Ede ontvangen hiervoor te zijner tijd een uitnodiging.
2. Dhr. G. Breman Selterskampweg 15, 6721 AP Bennekom, hierna inspreker, registratienummer
726802.
Inspreker vraagt op welke wijze de diepte van 0,4 m voor bodemingrepen binnen de bestemming 'Waarde - Archeologie' is bepaald
Reactie gemeente:
De gemeente heeft een archeologische waardenkaart opgesteld in het kader van het cultuurhistorisch beleid waar aan gronden een verwachtingswaarde op het aantreffen van archeologische sporen is toegekend. Naarmate deze verwachtingswaarde hoger is worden er strengere regels gesteld aan bodemingrepen die deze archeologische sporen kunnen verstoren. In het gemeentelijk cultuurhistorisch beleid wordt de diepte van ingrepen bepaald.
Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de eerder opgenomen bestemming 'Waarde - Archeologie' is vervangen door twee nieuwe bestemmingen: Waarde - Archeologie 1 en Waarde - Archeologie 2.
In het kader van het wettelijk vooroverleg conform art. 3.1.1 Bro is het voorontwerp-bestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe toegezonden aan de volgende instanties:
De volgende instanties hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om te reageren:
1. Gedeputeerde Staten van Gelderland, W.S.G. Meijer, HR & programmamanager Ruimte, postbus 9090, 6800 GX Arnhem, registratienummer 724433.
De provincie stelt vast dat er in het plangebied drie ontwikkelingen worden vermeld:
De afdelingen van de provincie zijn van mening dat deze ontwikkelingen passen in de normale bedrijfscyclus voor NP De Hoge Veluwe. De betreffende ontwikkelingen zijn niet bedoeld voor uitbreiding van capaciteit of nieuwe (verstorende) activiteiten, maar voor het moderniseren van bestaande voorzieningen, ter verbetering van het functioneren van NP De Hoge Veluwe als geheel. Bij het voorontwerp is een natuurtoets gevoegd waarin de effecten voor Natura 2000 en EHS zijn onderzocht. Hieruit blijkt dat de voorgestelde ontwikkelingen de wezenlijke waarden van het gebied niet aantasten. Wel zal er een beperkt areaal verlies aan Zand- en Kalklandschap optreden, als gevolg van het nieuwe fietspad en de entree-ontwikkeling. Over de oppervlakte aan verlies vragen de afdelingen zich op basis van de aangeleverde getallen af of het wel om 3,4 ha gaat of om 0,33 ha. Het gaat volgens de natuurtoets om 7.600m2 -4.300m2 = 3.300m2 en dat is 0,33 ha. Daarnaast is er dan volgens de natuurtoets nog 750 m2 verlies vanwege het fietspad.
Nu uit het onderzoek blijkt dat er geen aantasting plaats vindt van wezenlijke waarden, zijn de afdelingen van mening dat dit areaal verlies te beschouwen is als ondergeschikte uitbreiding van een bestaande functie (namelijk een heel uitgebreide bestaande padenstructuur en voorzieningen), zoals in de streekplanuitwerking “Kernkwaliteiten en omgevingscondities van de Gelderse ecologische hoofdstructuur” is bedoeld (blz 10). De ontwikkeling past daarmee in het EHS beleid. In deze afweging is het van belang dat het areaalverlies zeer gering is in verhouding tot de oppervlakte van het gehele Park, de natuurdoelstelling van NP De Hoge Veluwe en de noodzakelijkheid voor het functioneren van NP De Hoge Veluwe van een goede infrastructuur, mede in relatie tot een goede zonering van NP De Hoge Veluwe. De afdelingen gaan ervan uit dat de bebouwingsomvang in het centrumgebied ongeveer gelijk blijft. De afdelingen adviseren in het plan zoveel mogelijk expliciet te maken welke natuurinrichtingsmaatregelen rondom (en deels op) de ontwikkellocaties worden genomen ten gunste van de natuurkwaliteit. De uitgevoerde natuurtoets biedt daar zinvolle handvatten voor. Voor wat betreft Natura 2000 merken de diensten op dat significante negatieve effecten op de instandhoudingsdoelen van de Veluwe worden uitgesloten. In de natuurtoets wordt aangegeven dat alleen secundair leefgebied van Zwarte specht en Wespendief wordt aangetast. Dit verlies lijdt niet tot significante effecten.
De afdelingen adviseren vorenstaande opmerkingen te verwerken in het plan. Gelet op het provinciale belang dient de terinzagelegging van het ontwerp opnieuw aan de provincie kenbaar te worden gemaakt. Dit kan door het invullen van het E-formulier op de website www.gelderland.nl
Reactie gemeente:
Er heeft, zoals de provincie terecht opmerkt, een verschrijving heeft plaatsgevonden in de Natuurtoets en deze zal worden hersteld: 3,4 ha wordt gewijzigd in 0,33 ha.
De natuurinrichtingsmaatregelen rondom (en deels op) de ontwikkellocaties kunnen concreet worden gemaakt op het moment dat de bouw-/inrichtingsplannen voldoende uitgekristalliseerd zijn. Bij de aanvraag om een omgevingsvergunning zal dit onderdeel voor de ontwikkellocaties worden meegenomen en ten uitvoer kunnen worden gebracht ten gunste van de natuurkwaliteit.
De overige conclusies/opmerkingen van de provincie worden voor kennisgeving aangenomen waarbij opgemerkt wordt dat het vermelde onder a (de hoeveelheid bebouwing niet toeneemt) niet juist is omdat in paragraaf 2.1 onder 'Bouwruimte in dit bestemmingsplan' aangegeven is dat de bebouwde oppervlakte in het centrumgebied (Cultuur en Ontspanning - 3) op zeer beperkte schaal weliswaar, toeneemt.
2. N.V. Nederlandse Gasunie, t.a.v. dhr. A. Schilder, postbus 19, 9700 MA Groningen, registratienummer 717569'.
Het voorontwerpbestemmingsplan is door de Gasunie getoetst aan de AmvB Buisleidingen. Op grond van deze toetsing komt de Gasunie tot de conclusie dat het plangebied buiten de invloedsfeer van de dichtstbijzijnde aardgastransportleiding is gelegen. De Gasunie stelt daarmee vast dat de ligging van gasleidingen geen gevolgen heeft voor de ontwikkelingen binnen het het plangebied.
Reactie gemeente
De reactie van de Gasunie wordt voor kennisgeving aangenomen.
3. De gemeente Arnhem, Afdeling Ruimte, cluster Beleid en Regie, mevrouw M. van Loo, Postbus 9029, 6800 EL Arnhem, registratienummer 718514.
De gemeente Arnhem mist een aanduiding/aanduidingen op de verbeelding:
Reactie gemeente:
ad. a
Een deel van de gronden binnen het plangebied is geschikt voor het bijzetten van urnen. Binnen de bestemming ' Natuur' onder artikel 10.1 sub j, van de bestemmingsplanregels is dit nader geregeld. Hier is aangegeven dat het bijzetten van urnen is toegestaan met uitzondering van de gronden die daar niet geschikt voor zijn en dat zijn de gronden met de bestemming ' Waarde - Archeologie 2' en deze gronden zijn op verbeelding als zodanig aangeduid en de gronden van de habitattypen beekbegeleidende bossen, beken met waterplanten, droge heiden, heideveen, heischrale graslanden, stuifzandheiden, vochtige heiden, zandverstuivingen, zure vennen en zwak gebufferde vennen. Deze laatstgenoemde gronden zijn vermeld en opgenomen in bijlage 2 Habitattypen NP De Hoge Veluwe. Dit biedt voldoende duidelijkheid over de locaties waar het bijzetten van urnen is toegestaan danwel is uitgesloten.
ad. b. Gelijkvloerse wildpassages worden niet in het bestemmingsplan opgenomen, omdat deze hoofdzakelijk bestemd zijn voor verkeersdoeleinden en de hoofdfunctie van deze wegen niet wijzigt doordat deze geschikt zijn gemaakt om wild te laten passeren. Ecoducten worden vanwege de bijzondere kenmerken wel in het bestemmingsplan opgenomen. Dit is het geval voor het ecoduct bij Oud-Reemst.
4. Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland - Midden, t.a.v. dhr. M. Bruijnooge, postbus 5364, 6802 EJ Arnhem, registratienummer 717272.
De VGGM ziet in het kader van externe veiligheid geen aanleiding om advies uit te brengen. De VGGM adviseert om bij de gewenste ontwikkelingen rekening te houden met het risico op natuurbrand. In overleg met de lokale brandweer kan optimalisatie bereikt worden bij de herinrichting van de ingangen en het wegennet voor een verbeterde bereikbaarheid van het gebied door de brandweer en de ontvluchtingsmogelijkheden voor de aanwezigen. De inrichting van het gebied dient bij voorkeur zodanig te worden uitgevoerd dat de kans op uitbreiding van brand wordt voorkomen. Voorts wordt geadviseerd om bij de brandweer Ede advies in te winnen in het kader van de basisbrandweerzorg en brandpreventieve zaken
Reactie gemeente:
De aanbevelingen tot overleg met de lokale brandweer zullen worden gevolgd en het overige wordt voor kennisgeving aangenomen.
5. Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, t.a.v. mevr. S. Buursink, postbus 9292, 6800 KZ Arnhem, registratienummer 716386
De Kamer van Koophandel geeft aan in te stemmen met het bestemmingsplan en heeft geen nadere opmerkingen.
Reactie gemeente
De reactie van de Kamer van Koophandel wordt voor kennisgeving aangenomen.