Plan: | Bestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012VELU0002-0301 |
De regels bestaan uit de volgende onderdelen:
hoofdstuk 1: inleidende regels;
hoofdstuk 2: bestemmingsregels;
hoofdstuk 3: algemene regels;
hoofdstuk 4: overgangs- en slotregels.
Inleidende regels
De inleidende regels omvatten de gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (art. 1) en de wijze van meten (art. 2).
Bestemmingsregels
In de artikelen zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemmingsartikel is overeenkomstig de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (uitgave april 2008), in beginsel opgebouwd uit:
In de hieronder genoemde bestemmingen komen overigens niet alle onderdelen terug.
Algemeen
Voor alle bestemmingen, met uitzondering van de bestemming Waarde - Archeologie 1 en Waarde - Archeologie 2, is binnen de bestemmingsomschrijving het behoud, herstel en ontwikkeling van landschapswaarden als één van de functies opgenomen vanwege de ligging van deze bestemmingen binnen de Ecologische Hoofdstructuur.
De bestemming Agrarisch
Binnen het plangebied liggen enkele agrarisch percelen zonder bedrijfsbebouwing. De gronden zijn in agrarisch gebruik. Op één van de percelen zullen heidestiertjes worden geweid.
De bestemming Cultuur en Ontspanning -1
Het gebouw van het Museum Vliegbasis Deelen is opgenomen binnen deze bestemming en is conserverend bestemd.
De bestemming Cultuur en Ontspanning - 2
Binnen deze bestemming is een regeling opgenomen voor de bestaande gebouwen, die betrekking hebben op beheer en het gebruik van NP De Hoge Veluwe.
De bestemmingen Cultuur en Ontspanning - 3 tot en met Cultuur en Ontspanning - 6
De belangrijkste publiekaantrekkende functies vinden binnen deze bestemmingen een regeling. De toegelaten gebouwen en de bestaande oppervlakten zijn vastgelegd in de bijlage "Oppervlakten en functies". Voor de gronden van het Bezoekerscentrum en Museonder (Cultuur en Ontspanning - 3 ) is een uitbreidingsmogelijkheid van 5.485 m2 opgenomen voor nieuwbouw.
De toegelaten bebouwing en het gebruik van de gronden voor het Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus met bijbehorende voorzieningen (waaronder een bedrijfswoning) zijn geregeld in de bestemming Cultuur en Ontspanning - 4. De gronden van de bestemming Cultuur en Ontspanning - 5 omvat het museum en de beeldentuin met bijbehorende voorzieningen.
De gronden van de bestemming Cultuur en Ontspanning - 6 zijn bestemd voor de entreegebouwen bij Otterlo en Hoenderloo.
Binnen de bestemmingen Cultuur en Ontspanning - 1 tot en met Cultuur en Ontspanning - 5 is een vergunningstelsel opgenomen om het uitvoeren van werken en werkzaamheden nader te regelen. Nader omschreven werken en werkzaamheden mogen worden uitgevoerd indien burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning hebben verleend. Werken en werkzaamheden die behoren tot het normale beheer en onderhoud zijn niet omgevingsvergunningplichtig.
Voor deze bestemmingen geldt dat de gebouwen zijn toegelaten binnen het bouwvlak. De maximale toegelaten oppervlakten zijn opgenomen in de regels.
De bestemming Recreatie - Verblijfsrecreatie
Voor de natuurcamping is de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie' opgenomen. De toegelaten oppervlakte voor de centrale voorzieningen is op de verbeelding opgenomen.
De bestemming Natuur
Het grootste deel van de gronden van NP De Hoge Veluwe zijn opgenomen binnen deze bestemming. Het betreft bos, heide, multifunctioneel bos en stuifzandgebieden en de EHS. Deze bestemming bevat een beperkte bebouwingsregeling voor bestaande bouwwerken.
Ook deze bestemming kent een vergunningstelsel voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden. Bepaalde werken en werkzaamheden mogen worden uitgevoerd indien burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning hebben verleend.
Werken en werkzaamheden die behoren tot het normale beheer en onderhoud zijn niet omgevingsvergunningplichtig. Hieronder wordt in ieder geval 'het plaggen' verstaan.
Voor een deel van de gronden binnen deze bestemming is het bijzetten van urnen toegestaan.
De bestemming Sport
De sportvelden nabij Hoenderloo zijn opgenomen onder de bestemming 'Sport'. Gebouwen ten behoeve van de sportbeoefening zijn toegestaan.
De bestemming Verkeer
De bestemming Verkeer is gegeven voor publiek toegankelijke gronden die in de eerste plaats een verkeersfunctie hebben (voor auto's, fietsers, wandelaars enz.) en behoren tot de hoofdinfrastructuur van het NP De Hoge Veluwe.
In de regels van deze bestemming is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken, niet-zijnde gebouwen.
De bestemming Wonen
De bestemming Wonen betreft gronden waarbinnen één woning is toegelaten. Eén uitzondering betreft de gronden waarop twee aaneengesloten woningen zijn toegestaan. Op het achtererf en het zijerf voorzover gelegen binnen de bestemming 'wonen' zijn ook bijbehorende bouwwerken toegelaten. Bijgebouwen en overkappingen zijn toegelaten binnen het bestemmingvlak. De maatvoering van de overige bebouwing (gebouwen en andere bouwwerken) is in de regels opgenomen. De uitoefening van een aan huis gebonden beroep en kleinschalige bedrijfsactiviteiten zijn onder voorwaarden toegestaan.
De dubbelbestemming Waarde - Archeologie 1 en Waarde - Archeologie 2
Deze bestemming is opgenomen ter bescherming van het bodemarchief en creëert een voorrangsregeling ten opzichte van de onderliggende bestemmingen.
Algemene regels
De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die voor alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. Deze algemene regels bestaan onder meer uit de anti-dubbeltelregel, algemene bouw-, gebruiks-, aanduidings-, afwijkings-, wijzigingsregels alsmede overige regels.
Binnen de aanduidingsregels zijn nog bijzondere regelingen (geluid -luchtvaartzone - veiligheidszone) getroffen in verband met de aanwezigheid van het vliegveld Deelen en het Munitiecomplex Hoenderloo II in de nabijheid van NP De Hoge Veluwe.
De algemene regel uit het gebruiksartikel luidt dat het verboden is om gebouwen te gebruiken voor een seksinrichting. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemmingen of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.
De afwijkingsregels zien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan.
In de wijzigingsregels is - naast de algemene wijzigingsbevoegdheden - ook nog een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de vorm van het bouwvlak te veranderen.
In de overige regels is een regeling opgenomen betreffende de verwijzing naar andere wettelijke regelingen en de buiten van toepassing verklaring van de Bouwverordening met enkele uitzonderingen daar gelaten.
Overgangs- en slotregel
In de loop van de tijd kan het gebruik van grond of een gebouw gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld tot hoeverre deze afwijkingen zijn toegestaan. De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.