Plan: | Recreatiepark De Zanding |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012OTTO0001-0301 |
Voorgenomen ontwikkeling past deels niet binnen het vigerende bestemmingsplan
De voorgenomen ontwikkelingen passen deels niet binnen het vigerende bestemmingsplan. De bouw van recreatiewoningen en hotel met groepsaccommodaties is nu niet mogelijk. Op basis van het geldende rijks- en provinciaal beleid op complexen van recreatiewoningen, waar het recreatieve gebruik van deze recreatiewoningen door middel van een bedrijfsmatige exploitatie kan worden verzekerd, kan een positieve planologische beoordeling worden gegeven voor nieuwe recreatiewoningen.
Permanente bewoning op basis van Ruimtelijke Verordening uitsluiten
Op basis van het provinciale beleid kan worden geconcludeerd dat de voorgenomen ontwikkeling mogelijk is, mits in het bestemmingsplan wordt geregeld dat recreatiewoningen geen grotere omvang mogen hebben dan 75 m² en een inhoud van 300 m³. Permanente bewoning wordt in de regels uitgesloten.
Bedrijfsmatige exploitatie van het terrein
De bedrijfsmatige exploitatie van het terrein is in de regels van het bestemmingsplan vastgelegd voor de recreatieverblijven. Het aan de eis van bedrijfsmatige exploitatie ten grondslag liggende doel (daadwerkelijk bieden van recreatieve (nacht)verblijfsmogelijkheden; tegengaan van permanente bewoning) wordt voor het gehele plangebied met behulp van de in het onderhavige bestemmingsplan opgenomen regels en bestemmingen gerealiseerd.
Voldaan wordt aan de voorwaarden van de Clustervisie Verblijfsrecreatie Otterlo
Recreatiecentrum Droompark De Zanding maakt deel uit van het recreatiecluster Otterlo en valt dus binnen het zoekgebied waarbinnen het beleid groei van recreatieondernemingen voorstaat. Hierdoor stimuleert en faciliteert de gemeente Ede de kwalitatieve groei van de verblijfsrecreatie. Voldaan wordt aan de voorwaarden die gesteld zijn in de gemeentelijke structuurvisie en in de provinciale Clustervisie verblijfsrecreatie Otterlo. Dat wordt hieronder toegelicht.
De herontwikkeling van het recreatiecentrum vindt geheel plaats binnen de bestaande terreingrenzen ter plaatse van de verblijfsrecreatieve bestemmingen. Er is geen sprake van uitbreiding van het terrein.
Als gevolge van de herontwikkeling zal de recreatiedruk niet toenemen. Dat is het gevolg van de afwezigheid van gevoelige soorten in het seizoen waarin uitbreiding van de exploitatie plaatsvindt. Daarnaast neem het aantal slaapplaatsen niet toe. Verder is de aanwezige natuur rondom het park (heide) gebaat bij enige betreding.
Het parkconcept richt zich ten opzichte van het huidige concept minder op doelgroepen die niet goed stuurbaar zijn. In de huidige situatie maken ook groepen jongeren gebruik van het Vakantiepark. Daarnaast worden standplaatsen gehuurd voor introductie/schoolkampen. Deze doelgroep zal in sterk verminderde mate verblijven op Droompark De Zanding, gezien de prijsstelling die samenhangt met het concept en de voorzieningen van het recreatieterrein.
De effecten op de natuur worden getoetst in een mer-beoordeling die wordt opgesteld in het kader van de ruimtelijke procedure die wordt doorlopen.
Met herontwikkeling van Droompark De Zanding richt de initiatiefnemer zich op het verder versterken van de natuurbeleving, rust en ruimte van het terrein en zijn directe omgeving. De unieke aanwezigheid van water op het terrein is een van de punten waarop het recreatiecentrum zich onderscheid. Dit punt zal bij de herontwikkeling worden versterkt. De herontwikkeling voorziet verder in de realisatie van een hotel met zelfstandige groepsaccommodaties. Het zal voorzien in de groeiende behoefte aan comfortabele overnachtingsmogelijkheden gecombineerd met wellness en andere gezondheid gerelateerde producten en diensten. Deze behoefte komt voort uit de vergrijzing en uit de bewustwording van consumenten ten aanzien van gezond en actief leven. Door de natuurlijke ligging, nationaal park, musea, fiets- en wandelroutes, steden zal het hotel zich voornamelijk richten op de toeristische markt.
Realisatie van het hotel met wellnessvoorzieningen, recreatiebungalows en uitbreiding van de centrale voorzieningen met een overdekt zwembad maakt jaarrond exploitatie mogelijk.
De jaarrondexploitatie versterkt de instandhouding en ontwikkeling van de economische voorzieningen in de kern Otterlo. De detailhandelsvestiging op het park wordt gemoderniseerd, maar niet verder uitgebreid. Permanente bewoning is – behoudens de bedrijfswoningen – niet aan de orde.
De zwemvijver en het recreatief medegebruik van buiten het recreatieterrein wordt behouden. Het nieuw te realiseren overdekte zwembad kan ook worden gebruikt door inwoners van Otterlo. De in het hotel onder te brengen wellnessvoorziening staat eveneens open voor dagbezoek van buiten het recreatiecentrum.
Het concept van het park gaat uit van de relatie met de omgeving en de beleving van de natuur. Daarnaast wordt voorzien in een bescheiden natuurinformatievoorziening waar aandacht wordt besteed aan de mogelijkheden die de omgeving biedt. Deze voorziening maakt onderdeel uit van de centrale voorzieningen.
Het nieuw te realiseren onderkomen voor de parksupermarkt neemt ten opzichte van de huidige omvang iets af. De supermarkt blijft zich net als in de huidige situatie richten op klandizie vanuit het recreatiecentrum.
Brandveiligheid voldoende gewaarborgd
De brandveiligheid is voldoende gewaarborgd. Naast de hoofdentree van het recreatiepark en de hoofdentree van het hotelcluster zijn diverse calamiteitenontsluitingen aanwezig. Vanaf de Arnhemseweg is het recreatiepark bereikbaar via een calamiteitenontsluiting van de Vijverlaan op de Arnhemseweg. Verder is een calamiteitenontsluiting aanwezig aan de noordoostzijde vanaf de Vijverlaan. Voor calamiteiten zijn het hotel en de groepsaccomodaties ook bereikbaar vanuit het recreatiecentrum. Bluswater is beschikbaar via het waterleidingnet en vanuit de bosgrachten en vijvers.