Plan: | Laad- en loswal Rotra |
---|---|
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0221.BPL09004HBV-VA03 |
VROM-inspectie
Directie Uitvoering
Regioafdeling Oost
Postbus 136
6800 AC Arnhem
Reactie (samengevat)
Het plangebied ligt geheel in het rivierbed. De primaire functie van het rivierbed is de veilige afvoer en berging van water, inclusief toekomstige rivierverruiming. In het plan ontbreekt een toelichting op deze primaire functie en op het van toepassing zijnde beleid. In de voorschriften ontbreekt de waarborg dat de afvoer- en bergingscapaciteit, inclusief ruimte voor toekomstige rivierverruiming, in stand blijft.
Activiteiten in het rivierbed zijn vergunningplichting op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken. De Beleidslijn grote rivieren bevat het afwegingskader voor de vergunningverlening. Daarnaast heeft de beleidslijn ook een doorwerking in het ruimtelijke spoor. In de beleidslijn is opgenomen dat een goede afweging in dat spoor noodzakelijk is om te voorkomen dat bestemmingsplancapaciteit ontstaat voor activiteiten die volgens de beleidslijn niet zijn toegestaan. Verzocht wordt om een toelichting op de beleidslijn en op de toelaatbaarheid van de laad- en loswal op te nemen. Ook wordt verzocht om de dubbelbestemming 'Waterstaatsdoeleinden' in het bestemmingsplan op te nemen.
Reactie gemeente
In de toelichting op het bestemmingsplan zal worden ingegaan op de primaire functie van het rivierbed en op het beleid, meer in het bijzonder de Beleidslijn grote rivieren. Ook zal de afweging worden opgenomen waarom een laad- en loswal volgens de beleidslijn toelaatbaar is. Op de verbeelding en in de regels wordt de dubbelbestemming 'Waterstaat – Waterstaatkundige functie' opgenomen.
Provincie Gelderland
Postbus 9090
6800 GX Arnhem
Reactie (samengevat)
Het plangebied ligt in een gebied dat is aangemerkt als provinciaal waardevol landschap, specifiek het landschap 'IJsseluiterwaarden'. De laad- en loswal tast de kernkwaliteiten van het waardevolle landschap niet aan. Waardering bestaat voor de wijze waarop de laad- en loswal en het opslagterrein landschappelijk worden ingepast. Ter overweging wordt meegegeven dat het nieuw te realiseren beplantingsgebied qua te planten soorten moet aansluiten bij de overige beplantingsgebieden in de Fraterwaard. Opgemerkt wordt, dat het beplantingsgebied niet volledig gesloten dient te zijn en om die reden wordt afgevraagd, of het gebied wel beplant moet worden met wegedoorn, meidoorn en sleedoorn. Verder wordt opgemerkt dat het beplantingsgebied dient te worden opgenomen in het bestemmingsplan, waardoor planologische samenhang ontstaat.
De laad- en loswal ligt in de nabijheid van een gebied dat op grond van de structuurvisie Streekplan Gelderland 2005 is aangemerkt als EHS-natuur en Natura 2000-gebied.
In verband hiermee is de 'Effectenbeoordeling aanleg kade Rotra in het kader van de Natuurbeschermingswet' opgesteld. Uit de beoordeling blijkt, dat de aanleg geen significante effecten tot gevolg heeft voor wat betreft de kwaliteit van het leefgebied van vogelpopulaties. Daarom is op 29 juni 2009 een vergunning ingevolge de Natuurbeschermingwet 1998 door de provincie verleend. Opgemerkt wordt, dat tegen deze vergunning een bezwaarschrift is ingediend en dat deze procedure eventueel nog gevolgen kan hebben voor de bestemmingsplanprocedure.
In het bestemmingsplan wordt opgemerkt dat er een archeologisch vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd tijdens de realisatiewerkzaamheden op de locaties waar de verstoring dieper zal zijn dan 7,5 m NAP. De provincie merkt op, dat vooraf duidelijk dient te zijn waar deze diepten worden bereikt, omdat het aangewezen gebied voor het archeologisch vervolgonderzoek moet worden opgenomen op de verbeelding van het bestemmingsplan en in de regels voorwaarden dienen te worden gesteld aan dit gebied.
Reactie gemeente
De gemeente is verheugd over de waardering van de provincie voor de voorgestelde landschappelijke inpassing van de laad- en loswal. De keuze voor de beplantingssoorten is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting Twickel en de Vogelwerkgroep. Het betreft gebiedseigen beplanting die in deze streek veel voorkomt in de IJsseluiterwaarden. Bij de aanplant zal erop gelet worden dat er geen gesloten beplantingsgebied ontstaat. De gemeente is van mening dat er geen noodzaak bestaat om het gebied waar de toekomstige beplanting is voorzien in het plangebied van onderhavig bestemmingsplan op te nemen, nu het huidige ter plaatse geldende bestemmingsplan de aanleg van de beplanting ook mogelijk maakt.
De raad van de gemeente Doesburg heeft in haar vergadering van 26 oktober 2009 het bestemmingsplan 'Archeologie' vastgesteld. Door middel van dat (paraplu-)bestemmingsplan is het archeologiebeleid van Doesburg integraal juridisch-planologisch verankerd. In de regels van het bestemmingsplan 'Laad- en loswal Rotra' zal door middel van een juridische verwijzing het bestemmingsplan 'Archeologie' van toepassing worden verklaard. De juridische beperkingen en verplichtingen van dat plan zijn dan (mede) van toepassing op het plangebied van het bestemmingsplan 'Laad- en loswal Rotra'. Dit betekent dat het bestemmingsplan 'Laad- en loswal Rotra' geen zelfstandige regeling ter bescherming van archeologische waarden heeft.