direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Kom Ingen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0214.INGBP20100002-vi01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Buren 2009 - 2019

Het gemeentelijke ruimtelijke ordeningsbeleid is opgenomen in de op 27 oktober 2009 vastgestelde structuurvisie Buren 2009-2019. In de structuurvisie zijn de bebouwingscontouren, zoals vastgelegd in het eindrapport Experiment ruimtelijk beleid Rivierenland overgenomen.

In Ingen kan een dorpsuitbreiding plaatsvinden in westelijke richting en herstructurering en nieuwbouw van het Woud, met daarbij een sterk accent op seniorenhuisvesting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0214.INGBP20100002-vi01_0006.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0214.INGBP20100002-vi01_0007.png"

Onderhavig plan betreft hoofdzakelijk een regeling van de bestaande bebouwing in de bebouwde kom van Ingen. De structuurvisie heeft inzoverre het betreft bestaande bebouwing geen directe gevolgen voor dit bestemmingsplan. De nieuwe structuurvisie biedt evenwel mogelijkheden om kosten te verhalen op nieuwbouwmogelijkheden voor woningen die nog niet bestonden in eerdere vigerende bestemmingsplannen.

3.4.2 Woonvisie Buren 2010 - 2020

De woonvisie (concept) omschrijft de hoofdlijnen van het woonbeleid van de gemeente Buren tot 2020. Het doel van het woonbeleid is het bieden van een goed woonklimaat voor de inwoners van de gemeente Buren. Uitgangspunten voor het gemeentelijk woonbeleid zijn:

  • in kwalitatieve zin: rekening houden met de huidige en veranderende samenstelling, leefstijlen en daarop te baseren woonbehoeften van de inwoners van de gemeente Buren;
  • in kwantitatieve zin: rekening houden met (tenminste) de eigen natuurlijke bevolkingsontwikkeling en met een binnenlands migratiesaldo.

Er zijn 3 individuele verzoeken voor nieuwe woningen/ een nieuw multifunctioneel kerkelijk gebouw in de kern Ingen. Deze verzoeken zijn gedeeltelijk positief beoordeeld vanuit ruimtelijk oogpunt.

3.4.2.1 Wijzigingsbevoegdheden
  • 1. Verzoek wijzigen bouwkavel Dr. A.R. Holplein 15 ten behoeve van multifunctioneel kerkelijk gebouw

Verzoek: herbouw van multifunctioneel kerkelijk gebouw;

Locatie: Dr. A.R. Holplein 15;

Bestemming: gedeeltelijk “openbare en bijzondere doeleinden” (multifunctioneel kerkgebouw) en gedeeltelijk “woondoeleinden” (gesloopte woning).

De kerkvoogdij van de N.H. kerk heeft 2 verzoeken ingediend: Eén voor de locatie Dr. Holplein 15 en één voor de locatie Kerkpad 3 te Ingen.

Op de locatie Dr. Holplein 15 is het huidige multifunctionele kerkgebouw gevestigd. Daarnaast was op deze locatie tot voor kort een woning aanwezig die inmiddels is gesloopt. Voor de herbouw van een nieuwe woning is een bouwvergunning verleend. Het huidige multifunctionele kerkelijke gebouw voldoet niet meer aan de wensen en is aan vervanging toe. Verzocht wordt om de huidige bouwkavel aan te passen zodat de bouw van een nieuw (groter) multifunctioneel kerkgebouw mogelijk wordt. Omdat er dan niet voldoende ruimte overblijft voor de herbouw van de woning op deze locatie wordt van de reeds verleende bouwvergunning voor de herbouw van de woning geen gebruik gemaakt. De structuurvisie Buren 2009 - 2019 geeft aan dat leefbaarheid van de kernen van groot belang is en beleidsuitgangspunt is van de gemeente Buren. Het bouwen van een groter multifunctioneel kerkgebouw is op basis van de structuurvisie mogelijk.

Conclusie:

Vanuit ruimtelijk oogpunt is de bouw van het grotere multifunctionele kerkgebouw aanvaardbaar. Het beoogde multifunctionele kerkgebouw tast het ruimtelijk beeld niet wezenlijk aan. Omdat het perceel Dr. A.R. Holplein 15 erbij wort betrokken, neemt de bouwmassa niet of nauwelijks toe. De verleende bouwvergunning voor de woning wordt bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid ingetrokken. In het bestemmingsplan wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee de grenzen van de bouwkavel kunnen worden verlegd.

Omdat in deze situatie geen woning wordt gebouwd aan het Dr. Holplein 15 heeft de kerkvoogdij tevens een verzoek ingediend om een extra woning op een andere locatie te bouwen, namelijk aan het gangpad achter de woning Kerkpad 3 te Ingen (de huidige pastorie).

  • 2. Verzoek bouw woning achter pastorie Kerkpad 3

Verzoek: bouw van 1 vrijstaande woning;

Locatie: achter de pastorie aan het Kerkpad 3 aan het voetpad (Molenhof);

Bestemming: “woondoeleinden E”.

De beoogde woning ligt op een perceel met de bestemming “woondoeleinden E”, echter zonder bouwvlak. Een toevoeging van een nieuwe woning is op dit moment niet mogelijk. De structuurvisie Buren 2009 – 2019 geeft aan dat er in de kern Ingen beperkte mogelijkheden zijn voor verdichting van de bebouwing en dat er in de oude kern mogelijkheden zijn voor intensivering. Het Kerkpad 3 behoort tot de oude kern wat betekent dat verdichting op deze locatie op basis van de Structuurvisie mogelijk is.

Conclusie:

Een nieuwe woning op deze locatie is vanuit ruimtelijke oogpunt acceptabel. Het perceel is van voldoende omvang om een vrijstaande woning mogelijk te maken. Vanuit ruimtelijk oogpunt is het gewenst dat de goot- en bouwhoogtes van de beoogde bebouwing ondergeschikt is aan de bebouwing in de omgeving. De beoogde vrijstaande woning tast het ruimtelijk beeld niet wezenlijk aan. De woning kan ontsloten worden op het aanwezige voetpad. Op deze wijze worden ook de woningen Molenhof 25 tot en met 39 ontsloten. Om de bouw van de gevraagde woning mogelijk te maken wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Aandachtspunt:

in de wijzigingsbevoegdheid wordt de voorwaarde opgenomen dat de ontsluiting van de woning geen belemmeringen mag opleveren voor de hulpdiensten.

  • 3. Verzoek bouw woning aan de Gang ongenummerd

Verzoek: bouw van 1 vrijstaande woning;

Locatie: De Gang ongenummerd, ten zuiden van de Gang 2;

Bestemming: Detailhandel met aanduiding dienstwoning.

In het geldend bestemmingsplan ''De Gang, gedeeltelijke herziening A 1998'' heeft de locatie van de beoogde woning de bestemming ''Wonen'' met als aanduiding dienstwoning behorende bij de bestemming ''Detailhandel''. De detailhandel is tot nu toe niet gerealiseerd. In het geldend bestemmingsplan is dus al een mogelijkheid voor één woning. In het verzoek is alleen sprake van een burgerwoning en niet van een dienstwoning.

De structuurvisie Buren 2009 – 2019 geeft aan dat er in de kern Ingen beperkte mogelijkheden zijn voor verdichting van de bebouwing. Op basis van de structuurvisie is de bouw van de woning mogelijk. Om de bouw van de gevraagde woning mogelijk te maken wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Conclusie:

Vanuit ruimtelijk oogpunt is de bouw van een woning op deze locatie aanvaardbaar. Om de bouw van de woning mogelijk te maken wordt een wijzigingsbevoegheid opgenomen.

Aandachtspunten:

  • 1. De woning aan de Gang 2 heeft een grote uitstraling op de omgeving, vooral bij binnenkomst in Ingen vanaf de zuidoostzijde (via de Brei). De karakteristieke uitstraling van de woning aan de Gang 2 dient deze leidende uitstraling te behouden. De beoogde nieuwe woning moet ondergeschikt en passend zijn aan de karakteristieke woning van de Gang 2;
  • 2. Het fruitbedrijf aan de Brei 1 heeft een milieucirkel van minimaal 50 m voor het fruitbedrijf en zelfs tot 100 m voor de koelwagens ten behoeve van dit fruitbedrijf. In het verleden speelde dit aspect voor milieu ook. Aangezien dat een tijd geleden was, is een onderzoek noodzakelijk om aan te tonen dat een nieuwe woning geen beperking voor het fruitbedrijf geeft en zelf geen hinder ondervindt van het fruitbedrijf;
  • 3. De beoogde nieuwe woning komt deels op de bestemming ''Detailhandel'' te liggen. De detailhandelbestemming wordt verwijderd om de bouw van een burgerwoning mogelijk te maken. De gronden zijn allemaal in eigendom van dezelfde aanvrager, dit punt moet daarom meegenomen worden in een toekomstige overeenkomst.

  • 4. Bouw woningen op het terrein aan de Molenhof (voormalige voetbalkooi)

Verzoek: bouw van maximaal 3 woningen;

Locatie: zijstraat van de Molenhof.

Aan een zijstraat van de Molenhof ligt een perceel grond dat in eigendom is van de gemeente. Op dit terrein was voorheen een voetbalkooi gevestigd. Dit terrein wordt niet meer als zodanig gebruikt en is daar ook niet voor geschikt vanwege de ligging aan het einde van een doodlopende weg. Om toch een goede invulling aan het terrein te kunnen geven wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waardoor de bouw van maximaal 3 woningen mogelijk wordt gemaakt. De structuurvisie Buren 2009 – 2019 geeft aan dat er in de kern Ingen beperkte mogelijkheden zijn voor verdichting van de bebouwing. Op basis van de structuurvisie is de bouw van deze woningen mogelijk. De bouw van maximaal 3 woningen is vanuit ruimtelijk oogpunt acceptabel en zorgt voor een goede invulling van het terrein. Om de bouw van deze woningen mogelijk te maken wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Conclusie:

Vanuit ruimtelijk oogpunt is de bouw van maximaal 3 woningen op deze locatie aanvaardbaar. Om de bouw van de woning mogelijk te maken wordt een wijzigingsbevoegheid opgenomen.

Aandachtspunt:

In de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid moet rekening gehouden worden met de molenbiotoop.

  • 5. Bouw woningen achter op perceel Woudstraat 11

Verzoek: bouw van 1 of 2 vrijstaande woningen

Locatie: achter op perceel Woudstraat 11 te Ingen

De woningen komen achter op het perceel van de Woudstraat 11 te Ingen. Dit betreft de noordzijde van het perceel. Op dit moment kan er maar 1 woning op dit relatief grote perceel komen. De Structuurvisie Buren 2009 - 2019 geeft aan dat er in de kern Ingen beperkte mogelijkheden zijn voor verdichting van de bebouwing. De woningen vinden aansluiting bij het bestemmingsplan ''Het Woud''. De gemeenteraad heeft dit bestemmingsplan vastgesteld op 28 juni 2011. Direct ten noorden van het perceel van de Woudstraat 11 komen rijwoningen. Op die manier vindt aansluiting plaats bij toekomstige bebouwing.

Conclusie:

Doordat clustering plaatsvindt van de vrijstaande woning(en) met de toekomstige bebouwing van de rijwoningen in Het Woud, is deze ontwikkeling vanuit stedenbouwkundig en ruimtelijk oogpunt acceptabel. Om de ontwikkeling mogelijk te maken wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Aandachtspunt:

  • 1. Er moet rekening gehouden worden met de molenbiotoop;
  • 2. De agrarische gronden ten oosten van de locatie, en daarmee het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maakt onderdeel uit van een voorwaarde in de wijzigingsbevoegdheid.
3.4.3 Welstandsnota

Naast toetsing aan het bestemmingsplan dienen nieuwe bouw- en verbouwplannen getoetst te worden aan de welstandsnota van de gemeente Buren uit 2004. In de welstandsnota wordt onderscheid gemaakt in een viertal welstandsniveau's. Welstandsniveau 1 (Zwaar) geldt voor gebieden en objecten die van cruciale betekenis zijn voor het totaalbeeld van de stad, dorpen en het landschap. Welstandsniveau 2 (Regulier) geldt voor gebieden, die vanuit het perspectief van de gemeente geen topprioriteit hebben maar waar wel aanleiding is om alert te blijven op de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit. In gebieden met Welstandsniveau 3 (Soepel) wordt alleen op hoofdlijnen getoetst. Welstandsniveau 4 (Welstandsvrij) komt binnen de gemeente nu niet voor.

In de kom Ingen gelden 2 welstandsniveaus. In het historische stads- en dorpsgebieden geldt welstandsniveau 1 en en in het overige deel van Ingen (gemengde bebouwing en woongebieden) geldt welstandsniveau 2. De welstandsnota wordt zelfstandig geïnterpreteerd en heeft op dit bestemmingsplan geen invloed.

3.4.4 Groenstructuurplan 2010

In 2010 heeft de gemeente het Groenstructuurplan 2010 opgesteld. Met dit nieuwe groenbeheerplan streeft de gemeente naar:

  • Groen dat duurzaam is ingericht met behoud van cultuur- en historische waarden;
  • Een leefomgeving die voldoet aan de eisen die de gebruiker stelt;
  • Een schoon, heel en veilig openbaar groen;
  • Het betrekken van de gebruikers bij de planvorming en totstandkoming van de groene inrichting;
  • Een groenbeheer dat wordt uitgevoerd binnen de daarvoor gestelde (financiele) kaders.

Elke kern heeft zijn eigen unieke karakteristiek. De elementen waaruit deze karakteristiek is opgebouwd is echter binnen de kernen grotendeels identiek. In elke kern komen historische linten, centrumgebieden en woonwijken voor. In het groenstructuurplan is de toekomstige groenstructuur dan ook per structuurdeel verder uitgewerkt, waarbij onderscheid gemaakt wordt in de hoofdstructuur en de wijkstructuur. De hoofdgroenstructuur staat voor representatief groen, wat van belang is voor de uitstraling van de gehele gemeente. Dit groen is ondersteunend aan de ruimtelijke opbouw van de dorpen en draagt bij aan de routing en ontsluiting van de kern. Het groen is van wijkoverstijgend belang. In de woonwijken is het groen met name van betekenis voor de direct omwonenden. Het groen wordt hier vaak gebruikt om te spelen of een ommetje te maken. Daardoor staat bij de wijkstructuur het gebruik en het benadrukken van de karakteristiek van de wijk centraal.

De functie en het gebruik van de openbare ruimte zijn bepalend voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. De kernen van de gemeente Buren zijn op basis van functie, gebruiksdruk en ruimtelijke opbouw ingedeeld in de volgende structuurdelen.

  • Historische wegen;
  • Woonwijken;
  • Werkomgeving;
  • Centrum;
  • Begraafplaatsen;
  • Sportparken;
  • Buitengebied;
  • Bijzondere objecten

In het plangebied zijn de historische wegen, woonwijken, centrum, sportparken en bijzondere objecten aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0214.INGBP20100002-vi01_0008.png"

In het groenbeheerplan is qua beheerniveau gekozen voor scenario 2 waarin de centrumgebieden en de begraafplaatsen op een hoog niveau onderhouden worden en deze gebieden een hoogwaardige en representatieve uitstraling hebben. De historische ontsluiting en bijzondere objecten hebben een sterke relatie met de ontstaansgeschiedenis van de kernen en zijn vaak ingericht met sobere beplanting en enkele opvallende accenten. Kwaliteitsniveau B is hier passend. Datzelfde geldt voor de woonwijken. Kwaliteitsniveau B geeft de historische ontsluiting, de bijzondere objecten en de woonwijken een verzorgde en functionele uitstraling. De werkomgeving en het buitengebied zijn ingericht op een extensief beheer met kwaliteitsniveau C. Plantsoenen die nu nog niet voldoen aan het gewenste kwaliteitsniveau worden omgevormd.

3.4.5 Waterplan Buren 2008 - 2017

In mei 2008 heeft de gemeente samen met het waterschap Rivierenland het Waterplan Buren 2008 - 2017 opgesteld. Doel van het waterplan is het ontwikkelen en vastleggen van overkoepelend waterbeleid voor een gezond en veerkrachtig watersysteem in Buren waarmee:

  • wateraspecten in bestaand beleid en plannen in samenhang worden gebracht;
  • wordt geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen zoals verwoord in nationale en Europese beleidsstandpunten (NBW en KRW);
  • voor water heldere richtlijnen beschikbaar komen die zich goed laten vertalen in het gemeentelijk RO-instrumentarium.

Het waterbeleid zal worden uitgewerkt in een uitvoeringprogramma (2007 - 2015) met concrete afspraken over ambities, maatregelen, kosten(verdeling) en doorwerking in de ruimtelijke ordening. Het uitvoeringsprogramma speelt in op kansen, knelpunten en ontwikkelingen. Het betreft een waterplan met voor alle betrokken (gemeentelijke) afdelingen herkenbaar en werkbaar waterbeleid.

Het waterplan dient als praktische leidraad bij de uitvoering van water- en ruimtelijke ordeningprojecten. De planvorming vindt plaats in samenwerking met de belangrijkste “waterpartner”, het waterschap. Gestreefd wordt naar realisatie van de stedelijke wateropgave tegen de laagst maatschappelijke kosten. Hiertoe wordt tijdens de planvorming gezocht naar draagvlak bij betrokkenen en belanghebbenden.

3.4.6 Duurzaam Bouwen

Het convenant duurzaam bouwen biedt goede aanknopingspunten voor een duurzame ontwikkeling. Helaas zijn er een aantal uitlogende stoffen die niet in dit convenant zijn opgenomen. Het waterschap Rivierenland heeft in de lozingsverordening (Wet Verontreiniging oppervlaktewater (WVO)) opgenomen dat zink, koper, lood en zacht pvc niet mogen worden toegepast. Dit geldt echter niet voor aansluitingen van woningen en bedrijven op het gemeentelijk rioleringsstelsel. De gemeente ontmoedigt het gebruik van deze materialen (bron: Gemeentelijk Milieubeleidsplan Buren) Ook de Kaderrichtlijn Water gaat uit van een goede chemische en ecologische toestand en heeft daarvoor een lijst samengesteld met stoffen die niet meer in het milieu mogen voorkomen, de zogenaamde prioritaire stoffen. In bouwverordening zijn aanvullende richtlijnen opgenomen om het gebruik van uitlogende bouwmaterialen terug te dringen.

Ten aanzien van Ingen is geconstateerd dat er behoudens de Ingense Wetering (KRW-lichaam) weinig open water in de kern aanwezig is. De aan- en afvoer van water gaat via dezelfde watergang. In de ecoscan worden geen knelpunten ten aanzien van doorstroming aangegeven. Wel ligt er veel zwerfvuil en scoort een aantal riooloverstorten slecht, met name doordat ze uitkomen op een relatief krappe watergang. In Ingen speelt een aantal inbreidingen, er is echter weinig ruimte voor water. Kwel vormt een aandachtspunt. De gevolgen van het waterplan zijn voor dit conserverende bestemmingsplan beperkt. Wel zijn alle bestaande watergangen bestemd tot water. Zones rond A-watergangen krijgen in verband met het te verzekeren onderhoud extra waarborgen.

In het uitvoeringsprogramma wordt ten aanzien van Ingen gesteld dat ten gevolge van de slechte ecologie, gelet moeten worden op een betere doorstroming langs nieuwbouwwijk en wegen.