direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Kom Ingen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0214.INGBP20100002-vg01

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6.2.1 Vooroverleg

Het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geeft aan dat de gemeente bij de voorbereiding van een ruimtelijke ontwikkeling overleg moeten plegen met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.

In het kader van het vooroverleg is het plan besproken met volgende partijen:

  • Stichting Vrienden van de Ingense Molen;
  • Waterschap Rivierenland.

Aan de provincie Gelderland is geen voorontwerp bestemmingsplan toegezonden aangezien het hier een consoliderend bestemmingsplan voor de bebouwde kom betreft.

Waterschap Rivierenland

Het waterschap heeft op 26 april 2011 een wateradvies gegeven. Het waterschap heeft aan de Dorpsstraat 42/ 42A een werkplaats. Tevens is een deel van het pand in gebruik bij een bedrijf in (brand)veiligheid en telecommunicatie. Het waterschap verzoekt het bedrijf conform het huidige gebruik te bestemmen (milieucategorie 3.1). Daarnaast heeft het waterschap enkele ondergeschikte tekstuele opmerkingen. Indien deze opmerkingen in het bestemmingsplan verwerkt worden geeft het waterschap een positief wateradvies.

Reactie gemeente

De opmerkingen worden in het bestemmingsplan verwerkt.

Stichting Vrienden van de Ingense Molen

De gemeente neemt de brief van de Stichting Vrienden van de Ingense Molen voor kennisgeving aan. De molenbiotoop zoals opgenomen in dit plan biedt volgens de gemeente afdoende bescherming voor de molen tegen al te hoge bouwwerken in de directe omgeving. Qua regeling voor de molenbiotoop wordt aangesloten bij de regels zoals die zijn opgenomen in het bestemmingsplan buitengebied en de verplichte naamgeving zoals opgenomen in de SVBP 2008. De molenbiotoop is op de verbeelding zo duidelijk als mogelijk weergegeven. De details van de molen waren verder al opgenomen in de toelichting.

De biotoopformule is verder op een ondergeschikt onderdeel aangepast aan de werkelijke situatie. Verder is groenbeheer in relatie tot de molenbiotoop niet iets wat via een bestemmingsplan geregeld kan worden, maar waar in het groenstructuurplan (en het daaruit volgende groenbeheer) wel rekening mee gehouden wordt.

6.2.2 Inspraak

Gezien het beheersmatige karakter van het bestemmingsplan heeft de gemeente besloten geen inspraakprocedure te volgen. Slechts de bestaande situatie wordt vastgelegd.

6.2.3 Zienswijzen

Het ontwerp-bestemmingsplan heeft van 6 juni 2011 tot en met 17 juli 2011 ter visie gelegen. In deze periode zijn 6 zienswijzen op het bestemmingsplan ingediend. Deze zijn samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien in de 'Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan 'Kom Eck en Wiel', "Kom Ingen" en "Kom Kerk-Avezaath". Hierin zijn tevens enkele ambtshalve wijzigingen opgenomen.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft aangegeven geen gebruik te maken van hun adviesrecht over de mogelijkheden voor de rampenbestrijding en de zelfredzaamheid van burgers voor dit bestemmingsplan. De reden is dat het plangebied niet binnen het invloedsgebied van een relevante risicobron is gelegen.

Daarnaast heeft Waterschap Rivierenland aangegeven dat de opmerkingen die ze in het vooroverleg heeft gemaakt voldoende in het bestemmingsplan zijn overgenomen.