direct naar inhoud van 4.3 Milieu
Plan: Kom Ingen
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0214.INGBP20100002-on01

4.3 Milieu

4.3.1 Milieuzonering

Binnen de kom Ingen zijn, mits in overeenstemming met de bestemming, bedrijven toegestaan tot en met milieucategorie 2 volgens de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering (editie 2009)' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Bedrijven uit milieucategorie 3.1 of hoger zijn in een woonomgeving ongewenst. Bedrijven uit een hogere milieucategorie horen thuis op een bedrijventerrein, waardoor bedrijfshinder in Ingen minimaal is.

Er zijn enkele bedrijven specifiek bestemd in het plangebied:

  • Dorpsstraat 42/ 42A, Werkplaats voor het Waterschap & bedrijf in brandveiligheid en telecommunicatie (milieucategorie 3.1);
  • Rijnstraat 12, Aannemersbedrijf (milieucategorie 3.1).

In de dorpskern zijn behalve woningen ook winkels, enkele horecagelegenheden, praktijkruimten en kantoren gevestigd. Deze passen binnen de dorpskern. In zoverre nodig zijn deze bedrijven gebonden aan de milieuwetgeving. De (beperkte) overlast van vrachtverkeer, het laden en lossen, en de geparkeerde auto's van zowel bewoners als werknemers horen bij de levendigheid van een dorp en kunnen niet als ernstige hinder gezien worden.

4.3.2 Bodem

Voor zover bekend zijn er in Ingen geen locaties met ernstige bodemverontreiniging. Niettemin dient voor de locaties waar bouwplannen ontwikkeld worden een bodemonderzoek plaats te vinden. Bouwen is slechts mogelijk als uit onderzoek is gebleken dat de gronden geschikt zijn voor (woning)bouw of dat maatregelen worden getroffen om die geschiktheid te bereiken.

4.3.3 Externe veiligheid

Het externe veiligheidsbeleid is gericht op beperking en beheersing van risico's door opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen binnen inrichtingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het uitgangspunt van het beleid is dat burgers voor de veiligheid van hun omgeving mogen rekenen op een minimum beschermingsniveau (plaatsgebonden risico). Daarnaast moet bij ruimtelijke ontwikkelingen de kans op grote calamiteiten met meerdere slachtoffers (groepsrisico) worden afgewogen en verantwoord bij een toename van het aantal personen binnen het invloedsgebied of een toetsingszone van een risicobron. Voor (de omgeving van) de meest risicovolle bedrijven is het "Besluit externe veiligheid inrichtingen" (Bevi) van belang. Aanvullend zijn in het "Vuurwerkbesluit" en "Activiteitenbesluit" (Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer) veiligheidsafstanden genoemd die rond minder risicovolle inrichtingen moeten worden aangehouden.

Daarnaast zijn voor de omgeving van transportassen en buisleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen een aantal circulaires van belang die te zijner tijd worden vervangen door AMvB's, waarin risiconormen en een verantwoordingsplicht worden verankerd. Op basis van de provinciale risicokaart en informatie van de gemeente is vastgesteld dat binnen het plangebied geen Bevi-bedrijven, vuurwerkverkooppunten, relevante transportassen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en hogedruk aardgasleidingen zijn gelegen. Ook is het plangebied niet gelegen binnen de invloedsgebieden, toetsingszones en veiligheidsafstanden van deze risicobronnen. Hierdoor hoeft het externe veiligheidsaspect niet nader beschouwd te worden.

4.3.4 Geluid

De bebouwde kom van Ingen is aangewezen als verkeerskundig verblijfsgebied. Hier geldt een maximale snelheid van 30 km/u. Uitzondering hierop zijn het zuidelijk deel van de Weverstraat en de Rijnstraat (bron: www.maximumsnelheden.info). Hier geldt een maximale snelheid van 50 km/u. Overlast van wegverkeerslawaai is in de verblijfsgebieden niet aan de orde. In dit bestemmingsplan wordt hoofdzakelijk de bestaande situatie vastgelegd.

4.3.5 Luchtkwaliteit

Onderzoeksbureau DHV heeft een luchtkwaliteitsrapport voor de gehele gemeente Buren opgesteld getiteld: "Besluit Luchtkwaliteit 2005 gemeente Buren", gedateerd 6 juli 2006. Belangrijke drukke verkeerswegen binnen de gemeente zijn daarin onderzocht. Op basis van de in het onderzoek gehanteerde gegevens betreffende verkeersintensiteit en onderscheiden soorten van verkeer wordt geconcludeerd dat binnen de gemeente langs de Tielseweg de jaargemiddelde concentratie van NO2 de wettelijke grenswaarde (40 g/m3) wordt overschreden. Aangezien er geen overschrijdingen zijn vastgesteld van de plandrempel voor NO2 is er geen verplichting tot het opstellen van een actieplan voor stikstofdioxide in het kader van het Besluit luchtkwaliteit. Vanwege de overschrijdingen van de grenswaarden is de gemeente Buren op grond van het Besluit Luchtkwaliteit verplicht jaarlijks te rapporteren over de luchtkwaliteit op de locaties waar overschrijdingen zijn gerapporteerd of anderszins verwacht worden. Dit betreft een strook van circa 2 km langs de Tielseweg in Ingen (N320). Behoudens daar is overal in de gemeente voldaan aan de luchtkwaliteitsnormen. Ingen valt buiten deze strook.

Het bestemmingsplan betreft een zogenoemd conserverend plan. Daarin wordt hoofdzakelijk de bestaande situatie geregeld.

4.3.6 Natuur

In Gelderland is de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in aanleg. De EHS is een samenhangend netwerk van kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden en natuurrijke cultuurlandschappen. Door de vergroting van natuurgebieden, de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden en de aanleg van ecologische verbindingszones ontstaat het beoogde samenhangende netwerk. Vergroting en verbinding zal bijdragen aan het oplossen van problemen op het vlak van verdroging, vermesting en versnippering. Het doel is om te komen tot duurzame populaties van kwetsbare planten- en diersoorten. De ambitie is om in 2018 de beoogde omvang van de EHS in Gelderland te hebben gerealiseerd.

Het plangebied ligt niet in of nabij de EHS. In het Experiment Ruimtelijk Beleid Rivierenland hebben de samenwerkende gemeenten, waaronder de gemeente Buren, de zoekruimte voor stedelijke functies tot 2015 in de vorm van bebouwingscontouren vastgelegd en medio 2004 geactualiseerd. De provincie heeft deze bebouwingscontouren in het streekplan Gelderland 2005 overgenomen. Ten (zuid)westen van Ingen heeft de provincie in een streekplanuitwerking een zoekzone aangegeven (zie subparagraaf Ruimtelijke Verordening Gelderland). Ook deze zoekzone ligt niet in de beschermde gebieden in het kader van de Natuurbeschermingswet en de EHS.

Het bestemmingsplan betreft een zogenoemd conserverend plan. Daarin wordt de bestaande situatie geregeld. Er is in dat kader geen aanleiding om voor het voorliggende plan onderzoek naar flora en fauna te verrichten.