Plan: | Kom Ingen |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0214.INGBP20100002-on01 |
Dorpscentrum/ historische bebouwing
De oude kern van Ingen bestaat uit lintbebouwing langs de hoofdwegen en de bebouwing rond het karakteristieke dorpsplein. In deze gebieden komt een mix voor van wonen, bedrijven en detailhandel. Het riviertje de Ingense Wetering stroomt door de kern (een watergang in een oude rivierbedding) en vormt een belangrijk landschappelijk element in de dorpskern van Ingen. De oude kerkpaden zijn samen met de lintbebouwing en het dorpsplein kernmerkend voor de stedenbouwkundige structuur van het dorp. De nieuwere woonwijken zijn vooral aan de zuidzijde gelegen waardoor de oudere lintbebouwing aan de noordzijde van Ingen zijn waardevolle relatie met het buitengebied heeft behouden. Ook komen er enkele bijzonder gebouwen als een molen, een kerk en enkele karakteristieke boerderijen voor.
Overzicht ruimtelijke structuur Ingen (Bron: Groenstructuurplan 2010)
Woonwijken
In en rondom historische kernen heeft in de loop der tijd een verdichting van de bebouwing plaatsgevonden. Omdat deze verdichting een langere periode besloeg, zijn uiteenlopende stedenbouwkundige en architectonische principes toegepast. Het resultaat daarvan is een gevarieerd bebouwingsbeeld met een rafelige stedenbouwkundige structuur.
In de jaren '50, '60 en '70 zijn de meer planmatige woongebieden gerealiseerd met een eenvoudig patroon van rechte straten met een symmetrisch straatprofiel en bomen op de trottoirs. Langs deze straten zijn woningen gebouwd, veelal in rijtjes van 3 of meer, afgewisseld met dubbele en vrijstaande woningen. Als reactie op deze blokverkaveling ontstaat in de jaren '70 de Forumbeweging, die aandacht vraagt voor de menselijk schaal en maat van nieuwe woongebieden. De woongebieden uit deze periode hebben een grillig stratenpatroon en weinig doorgaande wegen. De woningen zijn meestal geclusterd rondom woonerven waarbij een duidelijk onderscheid tussen voor- en achterkanten ontbreekt. De wijken, maar ook delen daarvan zijn sterk naar binnen gekeerd. Rondom de invalswegen zijn vaak clusters met enkele woningen gelegen.
In de kern bestaan beperkte mogelijkheden voor verdichting van de bebouwing. Met name in het dorpsgebied kern bestaan mogelijkheden voor intensivering, door functiemenging met kleinschalige bedrijven en voorzieningen en de bouw van appartementen. Dit moet wel passen binnen het karakter en de schaal van een landelijk dorp.