direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Herziening Wilhelminapark - Palisiumpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPEECE440000-va01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Op 15 maart 2018 werd het bestemmingsplan Eerbeek door de gemeenteraad van Brummen vastgesteld. Naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State werd het bestemmingsplan Eerbeek opnieuw en op een tiental onderdelen gewijzigd vastgesteld op 3 september 2020. Vervolgens is beroep ingesteld tegen gewijzigde onderdelen van het bestemmingsplan. Voor een locatie in het Wilhelminapark - Palisiumpark is gebleken dat in het bestemmingsplan de uitspraak van de Raad van State niet juist is verwerkt.

Wilhelminapark - Palisiumpark

In artikel 30.1 (geluidzone - industrie) en 30.2 (geluidzone - te verwijderen) van het bestemmingsplan Eerbeek had ook een verwijzing naar het bestemmingsplan 'Partiële hervaststelling Wilhelminapark - Palisiumpark' opgenomen moeten worden.

Met dit bestemmingsplan wordt bovengenoemde onvolkomenheid hersteld.

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Dit bestemmingsplan is een partiële parapluherziening voor de gronden gelegen binnen de nieuwe geluidzonering en de te verwijderen geluidzonering van het bedrijventerrein van Eerbeek-Zuid, voor zover deze gronden eveneens gelegen zijn binnen de plangrenzen van het vigerende bestemmingsplan 'Partiële hervaststelling Wilhelminapark - Palisiumpark'.

Het plangebied is weergegeven in afbeelding 1.1.

afbeelding "i_NL.IMRO.0213.BPEECE440000-va01_0001.png"

Afbeelding 1.1 plangebied

1.3 Vigerende plannen

Met dit bestemmingsplan worden de volgende bestemmingsplannen gedeeltelijk partieel herzien:

  • Wilhelminapark - Palisiumpark, vastgesteld d.d. 25 oktober 2012;
  • Partiële hervaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark, vastgesteld d.d. 27 juni 2013;
  • Eerbeek, vastgesteld d.d. 3 september 2020.

1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 van de toelichting wordt het plan nader toegelicht. Hoofdstuk 3 beschrijft de juridische opzet waarbij de plankaart en planregels worden besproken. Tot slot volgt in de hoofdstuk 4 een beschrijving van de uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Reparatie

De bedoeling was om in het - in september 2020 vastgestelde - reparatieplan Eerbeek een juiste verwijzing op te nemen in de planregels (geluidzone - industrie, geluidzone - te verwijderen) naar een eerder vastgesteld bestemmingsplan (Partiële hervaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark) waarin voor een deelgebied in het Wilhelminapark - Palisiumpark het maximale toegestane aantal woningen was opgenomen. In het bestemmingsplan Eerbeek was namelijk niet de juiste verwijzing opgenomen. De Raad van State heeft in haar uitspraak van 11 september 2019 bepaald dat in een op te stellen reparatieplan de juiste verwijzing opgenomen moest worden. Per abuis is in dat reparatieplan van september 2020 niet de juiste verwijzing opgenomen. Met dit bestemmingsplan wordt alsnog de juiste verwijzing naar het geldende bestemmingsplan voor deze percelen opgenomen. Daarmee is nu duidelijk geregeld hoeveel woningen in dit gebied zijn toegestaan op grond van het bestemmingsplan partiële hervaststelling Wilhelminapark-Palisiumpark.

2.2 Uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan dient ter reparatie van onjuistheden in het bestemmingsplan Eerbeek zoals vastgesteld op 3 september 2020. Voor de toelichting op de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan wordt ten aanzien van de aspecten huidige situatie, beleidskader en omgevingsaspecten verwezen naar de toelichting op het bestemmingsplan Eerbeek.

Hoofdstuk 3 Juridische planopzet

3.1 Standaard en plansystematiek

Het bestemmingsplan is een ruimtelijk besluit, waarin de regels voor het gebruik en het bebouwen van gronden worden vastgelegd. In een bestemmingsplan wordt door middel van bestemmingen en aanvullende aanduidingen aangegeven op welke gronden welke functies toegestaan zijn en hoe deze gronden bebouwd mogen worden.

Om de vergelijkbaarheid te bevorderen bestaat er een landelijke standaard voor de verbeelding van bestemmingsplannen (SVBP2012). De toepassing van de SVBP2012 is verplicht. Hiermee wordt geborgd dat alle bestemmingsplannen overeenkomen voor wat betreft kleurgebruik, naamgeving, gebruik van arceringen en dergelijke.

3.2 Partiële herziening

Met dit bestemmingsplan worden enkel de bepalingen ten aanzien van de geluidzonering als gevolg van het nabijgelegen geluidgezoneerde industrieterren ter plaatse van de aangegeven gronden herzien.

Ter plaatse vigeren de bestemmingsplannen "Wilhelminapark - Palisiumpark" en "Partiële hervaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark". De laatste is reeds een herziening van de eerste en staat meer woningen toe binnen de verder overeenkomstige bepalingen van het eerste plan.

In voornoemde bestemmingsplannen zijn reeds bepalingen opgenomen aangaande de voormalige geluidzone als gevolg van het nabijgelegen industrieterrein. Met het vaststellen van het bestemmingsplan "Eerbeek" is de geluidzone herzien en daarmee verkleind. Derhalve dienen de bepalingen ten aanzien van de geluidzonering in overeenstemming gebracht te worden met de bepalingen in het bestemmingsplan "Eerbeek", mede omdat dit ten goede komt aan de (te bouwen) woningen ter plaatse van het Wilhelminapark - Palisiumpark.

Om de geluidzone en de bijhorende bepalingen te kunnen herzien dienen de vigerende bestemmingsplannen "Partiële hervaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark" en "Eerbeek" herzien te worden. Omdat het bestemmingsplan "Partiële hervaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark" een verwijzing in zich heeft naar het bestemmingsplan "Wilhelminapark - Palisiumpark" dient ook dat bestemmingsplan herzien te worden.

Alle overige bepalingen in de bestemmingsplannen "Wilhelminapark - Palisiumpark", "Partiële hervaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark" en "Eerbeek" blijven van overeenkomstige toepassing.

Eén en ander is geregeld middels de aanduidingen 'geluidzone - industrie' en 'geluidzone - te verwijderen' op de verbeelding en in Artikel 4 van de planregels.

3.3 Toelichting op de regels

Deze paragraaf geeft een toelichting op het juridisch plangedeelte van dit bestemmingsplan; de planregels en de verbeelding. Hierna volgt een beschrijving van de bestemmingen, waarbij per bestemming het doel of de doeleinden worden aangegeven. Daarnaast wordt in deze paragraaf ingegaan op de overige regels uit het bestemmingsplan. Conform SVBP2012 zijn de regels onderverdeeld in vier hoofdstukken.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Dit artikel voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.

Hoofdstuk 2 Algemene regels

Artikel 2 Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel moet op grond van het Besluit ruimtelijke ordening worden opgenomen om bijvoorbeeld te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het overgebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

Artikel 3 Algemene gebruiksregels

Deze bepalingen geven algemene gebruiksregels die voor het gehele plan van toepassing zijn.

Artikel 4 Algemene aanduidingsregels

De diverse aanduidingen welke niet gelieerd zijn aan één enkelbestemming worden in dit artikel gedefinieerd. Daarbij gaat het om:

1. geluidzone - industrie: de geluidzone rondom het industrieterrein Eerbeek-Zuid, is vastgelegd middels deze gebiedsaanduiding. Binnen deze zone zijn geluidgevoelige objecten niet toegestaan.

2. geluidzone - te verwijderen: de gronden die met dit bestemmingsplan buiten de geluidzone komen te liggen worden aangeduid met deze aanduiding. Middels deze partiële herziening van diverse bestemmingsplannen wordt duidelijk dat de bestaande geluidzone ter plaatse komt te vervallen.

Artikel 5 Algemene procedureregels

Met dit artikel wordt de uniforme voorbereidingsprocedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard op besluiten tot het stellen van nadere eisen.

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels

Artikel 6 Overgangsrecht

Het overgangsrecht is vastgelegd in de vorm zoals in het Besluit ruimtelijke ordening is voorgeschreven.

Artikel 7 Slotregel

Deze regel bevat de citeerregel van het plan.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

Gelet op het bepaalde in artikel 3.1 Wro moet in het kader van een bestemmingsplan onder andere inzicht worden verschaft in de economische uitvoerbaarheid van het plan. In verband daarmee is onderzocht of voor het bestemmingsplan op grond van artikel 6.12 lid 1 Wro de verplichting bestaat om een of meer exploitatieplannen vast te stellen.

Artikel 6.12 lid 1 van de Wro geeft aan dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Bedoelde bouwplannen worden beschreven in artikel 6.2.1 Bro.

Het onderhavige bestemmingsplan betreft een actualisering van bestaande bestemmingsplannen, waarbij de bestaande functies opnieuw worden vastgelegd. Hiertoe heeft de gemeente Brummen een projectbudget gereserveerd.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan dient ter reparatie van onjuistheden in het bestemmingsplan Eerbeek waartoe de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State reeds heeft opgedragen. Dit bestemmingsplan is in nauw overleg met belanghebbenden tot stand gekomen.