direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Coldenhovenseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPEECE430000-va01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Op 15 maart 2018 werd het bestemmingsplan Eerbeek door de gemeenteraad van Brummen vastgesteld. Naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State werd het bestemmingsplan Eerbeek opnieuw en op een tiental onderdelen gewijzigd vastgesteld op 3 september 2020. Vervolgens is beroep ingesteld tegen gewijzigde onderdelen van het bestemmingsplan. Gebleken is dat in het vastgestelde bestemmingsplan voor één locatie per abuis een verkeerde vernummering opgenomen is. Vasthouden aan een voorwaardelijke verplichting voor oprichting en instandhouding van een geluidscherm is echter niet langer doelmatig en noodzakelijk.

Coldenhovenseweg 67

In het bestemmingsplan van 15 maart 2018 heeft de raad aan de verbeelding een geluidscherm toegevoegd. Dit scherm diende ertoe de huidige bestaande bedrijfsvoering van bedrijf aan de Coldenhovenseweg 67 te respecteren en akoestisch te waarborgen. Daarnaast diende dit scherm ertoe de voorgenomen bestemmingswijziging van de woning Tullekenweg 1 planologisch aanvaardbaar te maken, te weten de wijziging van een akoestisch onbeschermde bedrijfswoning op een gezoneerd industrieterrein, naar een akoestisch beschermde burgerwoning op een gedezoneerd bedrijventerrein. In de planregels van het bestemmingsplan van 15 maart 2018 waren de realisatie en instandhouding van een geluidscherm niet ten nadele van het bedrijf aan de Coldenhovenseweg 67 afdwingbaar.

In het opnieuw vastgestelde bestemmingsplan van 3 september 2020 heeft de raad, naast het herstel van enkele gebreken, de realisatie en instandhouding van dit geluidscherm als voorwaardelijke verplichting willen verbinden aan de bedrijfsvoering van het bedrijf aan de Coldenhovenseweg 67. Tegen die wijziging heeft dat bedrijf beroep aangetekend. Per abuis is in de aangepaste planregels echter een verkeerde verwijzing opgenomen, waardoor de voorwaardelijke verplichting verwijst naar een ander bedrijf dan het bedrijf aan de Coldenhovenseweg 67. Deze onjuiste verwijzing zou hersteld moeten worden. Inmiddels is echter door gemeente en het bedrijf anderszins voorzien in een geluidscherm. Gemeente en het bedrijf hebben een overeenkomst gesloten waarin initiatiefnemer verplicht wordt een geluidscherm dat voldoet aan opgelegde eisen op te richten en in stand te houden. Dit geluidscherm wordt eveneens middels een doelvoorschrift via het milieuspoor geborgd. Het is daarom niet meer nodig om een extra publiekrechtelijke borging van het geluidscherm in het bestemmingsplan op te nemen.

Met dit bestemmingsplan worden bovengenoemde onvolkomenheden hersteld.

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Dit bestemmingsplan behelst een integrale herziening van de zone gelegen op de grens van de kavel Coldenhovenseweg 67 en de kavel Tullekenweg 1.

Het plangebied is weergegeven in afbeelding 1.1 en afbeelding 1.2.

afbeelding "i_NL.IMRO.0213.BPEECE430000-va01_0001.png"

Afbeelding 1.1 Ligging plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0213.BPEECE430000-va01_0002.png"

Afbeelding 1.2 Plangebied

1.3 Vigerende plannen

Met dit bestemmingsplan wordt het volgende bestemmingsplan gedeeltelijk integraal herzien:

  • Eerbeek, vastgesteld d.d. 3 september 2020.

1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 van de toelichting wordt het plan nader toegelicht. Hoofdstuk 3 beschrijft de juridische opzet waarbij de plankaart en planregels worden besproken. Tot slot volgt in de hoofdstuk 4 een beschrijving van de uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Reparatie

De achtergrond en opname van het geluidscherm in het bestemmingsplan is reeds uiteengezet in paragraaf 1.1. De gemeente, de eigenaar van het perceel aan de Coldenhovenseweg 67 en de eigenaar van Tullekenweg 1 zijn al enige tijd in overleg over de realisatie van een ander geluidscherm dat voldoet aan de benodigde eisen op grond van de geldende milieubeschikking. Naar aanleiding van het ingestelde beroep is in overleg met de eigenaar van het bedrijf afgesproken dat het scherm op een wat andere wijze gerealiseerd gaat worden dan staat weergegeven op de verbeelding van het bestemmingsplan van 3 september 2020. Het scherm wordt op een iets andere locatie op eigen terrein vormgegeven, waarbij de eigenaar tevens een langer geluidscherm wenst op te richten. De gemeente en de eigenaar hebben hiervoor een privaatrechtelijke overeenkomst afgesloten, waarmee de realisatie en de instandhouding van het geluidscherm is gegarandeerd. Op basis van de geldende milieubeschikking was al een geluidscherm dat aan een aantal voorwaarden moet voldoen vereist. Het te plaatsen geluidscherm dat nu met de eigenaar is afgestemd voldoet aan deze voorwaarden. Op deze wijze is een duidelijke en ook afdwingbare regeling tot stand gekomen die er voor zorgt dat het woon- en leefklimaat in de woning Tullekenweg 1 verbeterd en de bedrijfsvoering van bedrijf aan de Coldenhovenseweg 67 wordt gerespecteerd. Het is daarom niet meer noodzakelijk om het geluidscherm ook nog in het bestemmingsplan te regelen. Met dit bestemmingsplan wordt de aanduiding voor het geluidscherm van de verbeelding gehaald en verwijderd uit de planregels. Daarnaast zijn op basis van het geldende bestemmingsplan sowieso geluidschermen en andere geluidwerende voorzieningen tot een hoogte van maximaal 6 meter toegestaan.

2.2 Uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan dient ter reparatie van onjuistheden in het bestemmingsplan Eerbeek zoals vastgesteld op 3 september 2020. Voor de toelichting op de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan wordt ten aanzien van de aspecten huidige situatie, beleidskader en omgevingsaspecten verwezen naar de toelichting op het bestemmingsplan Eerbeek.

Hoofdstuk 3 Juridische planopzet

3.1 Standaard en plansystematiek

Het bestemmingsplan is een ruimtelijk besluit, waarin de regels voor het gebruik en het bebouwen van gronden worden vastgelegd. In een bestemmingsplan wordt door middel van bestemmingen en aanvullende aanduidingen aangegeven op welke gronden welke functies toegestaan zijn en hoe deze gronden bebouwd mogen worden.

Om de vergelijkbaarheid te bevorderen bestaat er een landelijke standaard voor de verbeelding van bestemmingsplannen (SVBP2012). De toepassing van de SVBP2012 is verplicht. Hiermee wordt geborgd dat alle bestemmingsplannen overeenkomen voor wat betreft kleurgebruik, naamgeving, gebruik van arceringen en dergelijke.

3.2 Toelichting op de regels

Deze paragraaf geeft een toelichting op het juridisch plangedeelte van dit bestemmingsplan; de planregels en de verbeelding. Hierna volgt een beschrijving van de bestemmingen, waarbij per bestemming het doel of de doeleinden worden aangegeven. Daarnaast wordt in deze paragraaf ingegaan op de overige regels uit het bestemmingsplan. Conform SVBP2012 zijn de regels onderverdeeld in vier hoofdstukken.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Dit artikel voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.

Artikel 2 Wijze van meten

In dit artikel is bepaald hoe de voorgeschreven maatvoeringen in het plan gemeten moeten worden. Evenals de begripsbepalingen voorkomen de bepalingen inzake de wijze van meten interpretatieverschillen bij de toepassing van de planregels.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijventerrein

De kavel Coldenhovenseweg 67 heeft de bestemming 'Bedrijventerrein' gekregen. Op gronden met deze bestemming zijn bedrijven tot en met categorie 3.2 overeenkomstig de bij de aanduiding behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan. Daarnaast is de bestaande metaalgroothandel toegestaan.

Daarnaast is er binnen de bestemming ruimte voor webwinkels en onzelfstandige kantoorfuncties.

Algemene voorzieningen die passen bij een bedrijventerrein, zoals: wegen, tuinen, parkeer-, groen-, waterhuishoudkundige en nutsvoorzieningen, zijn eveneens toegestaan.

Geluidwerende voorzieningen zijn toegestaan tot een hoogte van 6 meter.

Nieuwe m.e.r.-plichtige bedrijfsactiviteiten zijn nadrukkelijk uitgesloten. Bevi-inrichtingen zijn eveneens uitgesloten.

De toegestane bouwwerken dienen binnen het bestemmingsvlak te worden gebouwd. In de regels zijn maatvoeringen ten aanzien van de toegestane bebouwing opgenomen. Deze maatvoeringen hebben onder meer betrekking op de afstand van een gebouw tot de zijdelingse perceelsgrenzen, de toegestane hoogte en het bebouwingspercentage.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen aan de plaats en de afmetingen van de bebouwing ten behoeve van het voorkomen van onevenredige aantasting van de gebruiksmogelijkheden en het woon- en leefklimaat van aangrenzende gronden en bouwwerken en van de parkeermogelijkheden in de naaste omgeving, ter waarborging van de stedenbouwkundige en beeldkwaliteit van de naaste omgeving, de verkeers-, sociale en brandveiligheid en in het kader van rampenbestrijding.

Het bevoegd gezag is bevoegd - onder voorwaarden - af te wijken van de planregels en toe te staan dat de bouwhoogte van gebouwen en/of de bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen en/of het bebouwingspercentage wordt vergroot. Een belangrijke voorwaarde om af te wijken is dat het bedrijf dient te voorzien in voldoende parkeervoorzieningen op eigen terrein.

In de specifieke gebruiksregels is expliciet aangegeven dat het verboden is gronden en de daarop voorkomende bouwwerken c.q. gebouwen of delen daarvan te gebruiken ten behoeve van een bedrijfswoning (anders dan op grond van de regels is toegestaan), voor detailhandel (met uitzondering van bepaalde vormen van detailhandel), voor bewoning van bedrijfsruimten en voor zelfstandige horeca.

Binnen deze bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen waarmee bedrijfsactiviteiten uit een maximaal categorie 4.2 of bedrijfsactiviteiten die niet voorkomen op de Staat van Bedrijfsactiviteiten kunnen worden toegestaan. Hierbij dient sprake te zijn van bedrijfsactiviteiten die naar aard en invloed op de omgeving gelijkwaardig zijn aan de bij recht toegestane bedrijfsactiviteiten.

Perifere detailhandel is middels een afwijking van de gebruiksregels toegestaan op de daarvoor aangewezen delen van het bedrijventerrein.

Artikel 4 Gemengd

De kavel Tullekenweg 1 is bestemd als 'Gemengd'. Op deze gronden zijn detailhandel (voor zover bestaand), dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en bedrijfsactiviteiten die zijn opgenomen in de categorieën A en B zoals opgenomen in de Staat van bedrijfsactiviteiten - functiemenging toegestaan.

Algemene voorzieningen die passen bij een gemengd gebied, zoals: tuinen, parkeer-, groen-, waterhuishoudkundige en nutsvoorzieningen, zijn eveneens toegestaan.

Geluidwerende voorzieningen zijn toegestaan tot een hoogte van 6 meter.

De toegestane bouwwerken dienen binnen het bestemmingsvlak te worden gebouwd. In de regels zijn maatvoeringen ten aanzien van de toegestane bebouwing opgenomen. Deze maatvoeringen hebben onder meer betrekking op de afstand van een gebouw tot de zijdelingse perceelsgrenzen, de toegestane hoogte en het bebouwingspercentage.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen aan de plaats en de afmetingen van de bebouwing ten behoeve van het voorkomen van onevenredige aantasting van de gebruiksmogelijkheden en het woon- en leefklimaat van aangrenzende gronden en bouwwerken en van de parkeermogelijkheden in de naaste omgeving, ter waarborging van de stedenbouwkundige en beeldkwaliteit van de naaste omgeving, de verkeers-, sociale en brandveiligheid en in het kader van rampenbestrijding.

Het bevoegd gezag is bevoegd - onder voorwaarden - af te wijken van de planregels en toe te staan dat de bouwhoogte van gebouwen wordt vergroot.

Het gebruik van gronden en bouwwerken voor kleinschalige beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten aan huis is onder voorwaarden toegestaan.

Detailhandel mag niet terugkeren op het moment dat de bestaande detailhandelsfunctie wordt beëindigd. Hiermee wordt de verplaatsing van detailhandel naar het kernwinkelgebied bevorderd.

Geluidszoneringsplichtige inrichtingen, m.e.r.(beoordelings)plichtige inrichtingen en risicovolle (bedrijfs)activiteiten zijn niet toegestaan.

Binnen deze bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen waarmee bedrijfsactiviteiten tot en met categorie C of bedrijfsactiviteiten die niet voorkomen op de Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging kunnen worden toegestaan. Hierbij dient sprake te zijn van bedrijfsactiviteiten die naar aard en invloed op de omgeving gelijkwaardig zijn aan de bij recht toegestane bedrijfsactiviteiten.

Artikel 5 Waarde - Archeologie hoog

Deze bestemming draagt zorg voor de bescherming van mogelijk aanwezige archeologische waarden in een gebied met een hoge archeologische waarde.

In de bouwregels en in het stelsel van de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en/of werkzaamheden is de feitelijke bescherming van de gronden geregeld.

Het bouwen en het uitvoeren van werken en/of werkzaamheden niet dieper dan 30 centimeter onder maaiveld en niet groter dan 100 m2 zijn vrijgesteld van nader onderzoek naar archeologische waarden.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 6 Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel moet op grond van het Besluit ruimtelijke ordening worden opgenomen om bijvoorbeeld te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het overgebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

Artikel 7 Algemene bouwregels

In deze regels zijn algemene bouwregels opgenomen die voor alle bestemmingen in het plan gelden, voor zover er geen voor de bestemming geldende bouwregels van toepassing zijn. Hierin zijn regels opgenomen ten behoeve van bestaande afwijkingen en het effect van bouwen op aangrenzende terreinen.

Artikel 8 Algemene gebruiksregels

Deze bepalingen geven algemene gebruiksregels die voor het gehele plan van toepassing zijn.

In de algemene gebruiksregels is geregeld dat voor het parkeren voldaan moet worden aan de parkeernormen uit het gemeentelijk parkeerbeleid. Hiervan mag met een omgevingsvergunning afgeweken worden, indien het betreffende bedrijf kan aantonen met minder parkeergelegenheid toe te kunnen.

Artikel 9 Algemene aanduidingsregels

De diverse aanduidingen welke niet gelieerd zijn aan één enkelbestemming worden in dit artikel gedefinieerd. Daarbij gaat het om:

1. geluidzone - industrie: de geluidzone rondom het industrieterrein Eerbeek-Zuid, is vastgelegd middels deze gebiedsaanduiding. Binnen deze zone zijn geluidgevoelige objecten niet toegestaan.

2. milieuzone - geurzone 2: de zogenaamde TLO-geurzones 4 en 5 zijn vastgelegd middels deze aanduiding. Met de juiste compenserende maatregelen is het mogelijk om nieuwe geurgevoelige objecten toe te voegen. Hierbij is gekozen voor het instrument van de omgevingsvergunning voor binnenplanse afwijking. Bij woningen waarbij de geurbelasting per saldo afneemt kan worden afgezien van compenserende maatregelen. Wel zal een voorwaardelijke bepaling gelden, dat een woning pas kan worden opgeleverd als zeker is gesteld dat een andere hoger belaste woning aan de woningvoorraad wordt onttrokken.

Artikel 10 Algemene afwijkingsregels

In deze regels is aan het bevoegd gezag de bevoegdheid gegeven om af te wijken van bepaalde, in het bestemmingsplan geregelde, onderwerpen. Hierbij gaat het om afwijkingsregels die gelden voor alle bestemmingen in het plan. Deze regels zijn niet van toepassing, indien en voor zover er specifieke in de bestemming zelf geregelde afwijkingsregels van toepassing zijn. Er is onder andere geregeld dat nutsvoorzieningen kunnen worden gerealiseerd tot een maximum van 20 m2. Ten slotte zijn de voorwaarden voor de toepassing van deze afwijkingsregels hier opgenomen.

Artikel 11 Algemene wijzigingsregels

Het plan kan gewijzigd worden ten behoeve van: het in geringe mate aanpassen van het plan zoals bestemmingsgrens of bouwgrens en het oprichten van nutsvoorzieningen met een maximale oppervlakte van 50 m2.

Artikel 12 Algemene procedureregels

Met dit artikel wordt de uniforme voorbereidingsprocedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard op besluiten tot het stellen van nadere eisen.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 13 Overgangsrecht

Het overgangsrecht is vastgelegd in de vorm zoals in het Besluit ruimtelijke ordening is voorgeschreven.

Artikel 14 Slotregel

Deze regel bevat de citeerregel van het plan.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

Gelet op het bepaalde in artikel 3.1 Wro moet in het kader van een bestemmingsplan onder andere inzicht worden verschaft in de economische uitvoerbaarheid van het plan. In verband daarmee is onderzocht of voor het bestemmingsplan op grond van artikel 6.12 lid 1 Wro de verplichting bestaat om een of meer exploitatieplannen vast te stellen.

Artikel 6.12 lid 1 van de Wro geeft aan dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Bedoelde bouwplannen worden beschreven in artikel 6.2.1 Bro.

Het onderhavige bestemmingsplan betreft een actualisering van bestaande bestemmingsplannen, waarbij de bestaande functies opnieuw worden vastgelegd. Hiertoe heeft de gemeente Brummen een projectbudget gereserveerd.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan dient ter reparatie van onjuistheden in het bestemmingsplan Eerbeek waartoe de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State reeds heeft opgedragen. Dit bestemmingsplan is in nauw overleg met belanghebbenden tot stand gekomen.