Plan: | Voorsterweg 55 t/m 69 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0213.BPBRKOM100005-va01 |
Bij de totstandkoming van ruimtelijke plannen moet de watertoets worden toegepast. Dit houdt in dat alle ruimtelijke plannen een waterparagraaf moeten bevatten. De watertoets is het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het kader van de watertoets is wettelijk verankerd in het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro).
In oktober 2008 heeft de gemeente Brummen in samenwerking met Waterschap Veluwe een waterplan opgesteld. De aanleiding voor het waterplan waren de knelpunten, ontwikkelingen, maar ook de kansen op watergebied, waar de gemeente in de 21e eeuw mee geconfronteerd worden.
Het waterplan Brummen omvat de onderdelen:
Het relevante waterbeleid wordt op verschillende niveau's gedefinieerd. Op Europees niveau is de Kaderrichtlijn Water van belang. Op Rijksniveau is het waterleid onder andere vastgelegd in de 4e nota Waterhuishouding, het Nationaal Bestuursakkoord Water en de Wet Gemeentelijke watertaken. Dit beleid is door Waterschap Veluwe vertaald op stroomgebiedniveauin het SUP- Zuidelijke IJsselvallei. Op gemeentelijk niveau is het gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) opgesteld.
De gemeente Brummen ligt tussen de Veluwe en de IJssel. Het gebied helt af van west naar oost, waardoor een karakteristiek patroon is ontstaan van west-oost lopende beken met beekdalen. De beken wateren allen af op de IJssel. Het is een vrij afwaterend gebied, alleen bij hoge rivierstanden vindt afwatering plaats door gemalen. Inlaat van water vindt niet plaats. IJsseldijken beschermen het gebied tegen overstromingen.
De locatie valt binnen het waterschap Veluwe De bouw van de twee extra woningen zal geen negatief effect hebben op de waterhuishouding.
In de gemeente Brummen ligt grotendeels een gemengd rioolstelsel. Het afvalwater van de kernen wordt via een persleiding afgevoerd naar de RWZI Brummen. Het afkoppelbeleid van de gemeente Brummen voor kleine bouwplannen bestaat in hoofdlijnen eruit dat het hemelwater bij voorkeur geinfiltreerd wordt in de bodem. Het hemelwater wordt in dit plan ook geinfiltreerd. In het kader van de verlening van de omgevingsvergunning zal hieraan de nodige aandacht worden besteed.
Om verontreiniging van bodem, grond en oppervlaktewater zoveel mogelijk te voorkomen, dient toepassing van uitlogende bouwmaterialen (zoals koper, lood of zink) tot een minimum beperkt te worden.
Het aspect water vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.
Deze paragraaf is ter beoordeling aan het waterschap Veluwe gezonden.