direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Engelenburgerlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPBRKOM100004-va01

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Ruimtelijke ontwikkelingsvisie Ligt op Groen

De gemeenteraad van Brummen heeft op 28 september 2006 de Ruimtelijke ontwikkelingsvisie 'Ligt op groen' vastgesteld. De ruimtelijke ontwikkelingsvisie behelst een lange termijnvisie (Strategische visie tot 2030) en de korte termijnvisie (Ruimtelijke visie 2005 tot 2015).

In de 'strategische visie 2030' beschrijft de gemeente het voornemen woningbouw te laten plaatsvinden binnen en rondom de kernen. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan de draagvlak voor verschillende functies binnen de kern. Woningbouw wordt ook als een mogelijke financiƫle drager gezien voor het verder versterken van het groene karakter van Brummen. Opbrengsten vanuit de woningbouw kunnen lokale kleinschalige groenprojecten financieren.

De korte termijn visie wordt beschreven in de 'strategische visie tot 2015'. Deze visie beschrijft de gemeente aan de hand van een regionale indeling. De kern Brummen valt binnen de regio 'oeverwallen'.

Hoofduitgangspunten voor de toekomstige ontwikkeling van de kern Brummen zijn:

  • inzetten op het versterken van de ruimtelijke structuur en identiteit van de kern;
  • ruimte voor opwaardering en herstructurering, met aandacht voor (passende) menging van functies;
  • benutten van de potentie op inbreidings- en herstructureringslocaties:
      • a. zoeken naar meerwaarde;
      • b. rekening houden met maat en schaal bebouwing;
      • c. het groene karakter van het woonmilieu versterken.
  • zorgvuldig vormgeven van en passende functies plaatsen in de overgangen tussen de kernen en het buitengebied met bijzondere aandacht voor de 'entrees'.
  • Binnen de kern Brummen liggen diverse inbreidingslocaties. Belangrijkste uitgangspunt voor deze inbreidingslocaties is dat steeds gebouwd wordt met oog voor de kwaliteit van de plek. De kwaliteit van de plek verbeteren we met name door de juiste woningen op de juiste plek te realiseren en te ontwikkelen met aandacht voor een goede groenstructuur.
  • De gemeente staat bijzonder positief tegenover het benutten van inbreidingslocaties.

Het zorgvuldig omgaan met cultuurhistorie en groen vormen de basis van de ruimtelijke ontwikkelingsvisie. In de notitie 'bouw en recreatie initiatieven' is onder andere onderhavig initiatief getoetst aan de ruimtelijke ontwikkelingsvisie. Hieruit kwam naar voren dat de gemeente ontwikkelingsmogelijkheden zag voor een landhuisachtige architectuur met een lage bebouwingsdichtheid. De beoogde ontwikkeling sluit hierbij aan.

3.5.2 Integrale visie BRO

Op basis van de motie van 31 mei 2007 is op aangeven van de gemeenteraad door BRO een integrale visie opgesteld voor het landgoed Klein Engelenburg en de directe omgeving. Met als aanleiding het ontwikkelingsinitiatief van Rotij Grondvast BV.

De opgestelde visie resulteert in de navolgende punten:

  • Herstel van groenstructuur en historische waarde met een dominante rol voor het landhuis.
  • Vergroten van de openbare toegankelijkheid.
  • Behoud en versterken van de groene uitstraling
  • Vergroten van de betekenis van het Tolzichtpad als verbindingsweg richting station.

Een van de uitgangspunten uit het rapport is dat er een kwaliteitsimpuls kan worden gegeven aan het landgoed en de directe omgeving door de kleinschalige ontwikkeling van huizen passend in de sfeer van het landhuis. Ruime percelen en huizen met allure, zoals in het voorliggende plan beschreven is, zijn hiervoor bij uitstek geschikt.

3.5.3 Groenstructuurplan

Voor de gemeente Brummen is een groenstructuurplan opgesteld. Het structuurplan heeft een tweeledige doelstelling. De eerste doelstelling is dat het plan de grondstructuur en daarmee het kwantitatieve groen beschermt. Hiermee wordt het groene karakter van de gemeente gewaarborgd. Ten tweede heeft het college extra aandacht gevraagd voor het kwalitatieve groen waarbij onderhoud een belangrijke rol speelt.

In het plan is onderscheid gemaakt tussen structureel groen en niet-structureel groen. Het structureel groen is het groen dat door de jaren heen de structuur en opbouw van de stad heeft bepaald. Het structureel groen heeft een grote cultuurhistorische waarde en moet daarom behouden blijven. Het niet structurele groen is vervangbaar en uit zich in de vorm van stoffering buitenruimte. Het groenstructuurplan geeft een overzicht hoe om te gaan met de groenvoorziening in de gemeente Brummen zodat dit op een duurzame manier in stand wordt gehouden.

Het plangebied is door de nauwe samenhang met het landgoed Engelenburg van cultuurhistorisch belang en daarom opgenomen als structureel groen in het groenstructuurplan. De Engelenburgerlaan met de monumentale Eikenlaan is aangewezen als een van de vier belangrijke wegen die een bijdragen leveren aan de groenstructuur. Naast de hoofdstructuur is er ook een recreatief netwerk van wegen die een belangrijke bijdragen leveren aan de groenstructuur. Het Tolzichtpad wat ten noorden van het plangebied gelegen maakt hier deel van uit.

Het plangebied is hiermee van belang voor het structurele groen en daarmee voor het behoud van het groene uiterlijk van de gemeente Brummen. Door de ontwikkeling van het plangebied aan de Engelenburgerlaan zal de bosschage aan de Engelenburgerlaan worden omgevormd tot een kwalitatief hoogstaande woonlocatie. De doelstelling van het gebied is de instandhouding van de groenfunctie. Door binnen de ontwikkeling de cultuurhistorie alsmede de groenstructuur te respecteren zal de ontwikkeling een bijdragen leveren aan de kwaliteit van de groenstructuur.

Deze kwaliteitsimpuls bestaat uit het terugbrengen van de zichtlijnen vanuit het landgoed Klein Engelenburg. De zichtlijn bestaat uit de aanleg weg, omzoomd met bomen. De weg wordt zo aangelegd dat deze aansluiting bij de historische laanpatroon wat in vroegere tijden de zichtlijn vormde van het landgoed. Hierdoor wordt de groenstrook aan de Engelenburgerlaan voor iedereen beter toegankelijk. De toegankelijkheid zorgt er tevens voor dat het landgoed meer wordt betrokken bij het dorp.

3.5.4 Parkeernota

De gemeente Brummen heeft een beleidsnota opgesteld waarin wordt beschreven hoe er om moet worden gegaan met het verkeer en voornamelijk met het parkeren. De uitwerking van de nota op de voorgenomen ontwikkeling wordt beschreven in hoofdstuk 4 paragraaf 4.8 verkeer en parkeer beleid.