direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Engelenburgerlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPBRKOM100004-va01

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Streekplan 2005

De provinciale visie op de ruimtelijke ontwikkeling binnen de provinciegrenzen is neergelegd in het Streekplan Gelderland 2005, kansen voor de regio's. Sinds de invoering van de Wro heet het streekplan, structuurvisie. De provincie heeft echter geen nieuw plan opgesteld waardoor het streekplan nu wordt gehanteerd als structuurvisie voor de provincie Gelderland.

In het streekplan maakt de gemeente Brummen deel uit van de regio Stedendriehoek, waarvan ook de gemeenten Apeldoorn, Deventer (Overijssel), Epe, Lochem, Voorst en Zutphen deel uitmaken.

In het streekplan worden kaders geschapen voor het ruimtelijke beleid dat de provincie Gelderland op basis van de Nota ruimte heeft opgesteld voor haar grondgebied. In de ontwikkeling van het ruimtelijke beleid zijn de volgende pijlers van belang:

Binnen het streekplan wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten gebieden.

Het rode raamwerk

Binnen deze regio's is ruimte voor de verstedelijking van Gelderland. Er worden vier stedelijke regio's onderscheiden:

  • stadsregio Arnhem-Nijmegen;
  • de Stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer;
  • Wageningen-Ede-Rhenen-Veenendaal;
  • de regionale centra Tiel, Doetinchem en Harderwijk.

Het groen-blauwe raamwerk

De provincie geeft alle ruimte aan natuur. Verstedelijking is hier niet toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is.

Het multifunctionele gebied

Het staat gemeenten vrij zelf het ruimtelijke beleid voor multifunctionele gebieden te bepalen. Wel wil de provincie dat gemeenten rekening houden met waardevolle landschappen in deze gebieden.

Op de beleidskaart ruimtelijke structuur steekplan 2005 wordt het plangebied ingedeeld onder multifunctioneel gebied en aangewezen als overig bebouwd gebied 2000. Het ruimtelijk beleid hiervoor is behouden en versterken van de landschappelijke kwaliteit. De doelstelling voor multifunctionele gebieden voorziet in meervoudig ruimte gebruik waarbij binnen dorpen en steden functies met elkaar worden verweven.

Ontwikkeling van het multifunctionele gebied kan onder meer plaatsvinden door het accommoderen van de behoefte aan centrum-dorps landelijk wonen/werken.

3.3.2 Woonvisie Gelderland

Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft op 12 januari 2010 het nieuwe Kwalitatief Woonprogramma 2010-2019 (KWP3) vastgesteld. De provincie, de woningcorporaties, de gemeenten en de regio's in Gelderland hebben met elkaar afspraken gemaakt over de woningvoorraad voor de komende tien jaar. De partijen willen er voor zorgen dat het woningaanbod in iedere regio van Gelderland ook in de toe-komst goed aansluit bij de behoefte van de inwoners. In het woonprogramma zijn de afspraken vastgelegd.

Het woonprogramma is in regionaal verband verder uitgewerkt naar lokale programma's. Hierbij gaat het om concrete aantallen. In de gemeente Brummen mogen van de oorspronkelijke circa 1600 woningen er nog 510 gebouwd worden in de periode 2010-2019 (KWP3). Binnen de KWP3 periode zijn in de jaren 2010 t/m 2012 al 301 woningen gerealiseerd. Het woningbouwprogramma voorziet dan ook in een netto toename van nog 209 woningen.

De ontwikkeling van onderhavig project betreft een inbreidingsplan van 6 woningen en past in het streven van duurzaam grondgebruik. Dat wil zeggen, dat bij het zoeken naar ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, zoals in dit geval voor woningbouw, eerst wordt gekeken naar mogelijkheden binnen de bestaande dorpskommen. De 6 nieuw te realiseren woningen die door dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt, zijn opgenomen in het herijkte lokale woningbouwprogramma.

Conclusie

De realisatie van onderhavig project past binnen de ambities neergelegd in het KWP 3. Hiermee past voorgenomen ontwikkeling binnen de woningvisie Gelderland.

3.3.3 Natura 2000

De Europese Unie heeft een zeer gevarieerde en rijke natuur, die van grote biologische, esthetische en economische waarde is. Om deze natuur te behouden heeft de Europese Unie het initiatief genomen voor Natura 2000. Dit is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden. Voor Nederland gaat het in totaal om 162 gebieden.

De gebieden rond Brummen worden samengevat in Landgoederen Brummen. Landgoederen Brummen bestaat uit de deelgebieden Leusveld, Landgoed Voorstonden en de Empesche en Tondensche Heide. Deze terreinen op de overgang van de Veluwe naar het IJsseldal danken hun bijzondere ecologische kwaliteit aan kwel- en bronwater. In het verleden is hier op uitgebreide schaal blauwgrasland aanwezig geweest. Hoewel de grondwaterinvloed sterk is verminderd, heeft de bijzondere geohydrologische gesteldheid, in combinatie met het gevoerde beheer, ervoor gezorgd dat schraalland- en veenrestanten nog steeds een toevluchtsoord vormen voor elders verdwenen planten en dieren. Deze kunnen bij de geplande regionale herstelmaatregelen een uitbreiding van hun geschikte leefgebied tegemoet zien. Eén van de belangrijke soorten hier is de kamsalamander, die op de hele reeks van landgoederen in de flanken van het IJsseldal een geschikt leefgebied vindt.

Gezien de beperkte invloed van de ontwikkeling (kleinschalig woningbouw) en dat het plangebied zich niet binnen één van de Natura 2000 gebieden bevindt kan worden vastgesteld dat de beoogde ontwikkeling past binnen het Natura 2000 beleid.