direct naar inhoud van 4.5 Flora en fauna
Plan: Bestemmingsplan Kikvorsenstraat 7
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPBG700015-va01

4.5 Flora en fauna

De Flora- en faunawet (Ffwet) regelt de soortbescherming van de in Nederland in het wild voorkomende planten- en diersoorten. De wet verbiedt handelingen of ontwikkelingen die de instandhouding van de wettelijk beschermde soorten in gevaar kan brengen (artikel 8 t/m 12). Daarnaast spreekt de wet over een zorgplicht, waarbij iedereen 'voldoende zorg' in acht moet nemen tegenover in het wild voorkomende planten en dieren. De wet verdeelt de beschermde planten- en diersoorten in drie categorieën die zijn ingedeeld in 3 tabellen. Soorten van tabel 1 genieten de lichtste vorm van bescherming, terwijl voor de soorten van tabel 3 de zwaarste bescherming geldt. Onder bepaalde voorwaarden kan een vrijstelling gelden. Daarnaast geldt een algemene zorgplicht, welke inhoudt dat menselijk handelen geen nadelige gevolgen voor flora en fauna mag hebben. De zorgplicht geldt voor alle planten en dieren, beschermd of niet. Wanneer sprake is van mogelijke overtreding van een van de verbodsbepalingen is een ontheffingsprocedure aan de orde. Het Ministerie van LNV (Dienst Regelingen) kan aan de ontheffing voorwaarden verbinden ten aanzien van uitvoering van werkzaamheden en het uitvoeren van mitigerende en compenserende maatregelen.

Ten behoeve van dit plan is in juni 2012 de wettelijk vereiste natuurtoets verricht. Het bijbehorende rapport is als bijlage aan dit bestemmingsplan toegevoegd. De conclusies van de toets kunnen als volgt worden samengevat.

Waarnemingen en te verwachten soorten

Het perceel op de onderzoekslocatie vormt door het ontbreken van opgaande begroeiing geen nestplaats voor vogelsoorten waarvan de nesten jaarrond zijn beschermd. Door de aanwezigheid van de houtsingel zijn er langs de westrand van de onderzoekslocatie geschikte nestlocaties aanwezig voor algemene vogels. De onderzoekslocatie is geheel onbebouwd en er staan geen bomen, waardoor het uitgesloten kan worden dat er verblijfplaatsen van vleermuizen aanwezig zijn. De onderzoekslocatie zal, gelet op het aanwezige habitat, gebruikt kunnen worden door in de omgeving verblijvende vleermuizen om te foerageren. De plannen zullen echter geen aantasting van belangrijk foerageerhabitat vormen.

Mogelijk komt haas of mol voor. Voor de overige soorten uit de verschillende soortgroepen vormt de onderzoekslocatie geen geschikt habitat of zijn deze op grond van bekende verspreidingsgegevens of het ontbreken van verblijfsindicaties niet te verwachten.

Maatregelen ter voorkoming van overtredingen van de Flora- en faunawet

Er zijn geen maatregelen noodzakelijk om overtredingen van de Flora- en Faunawet te voorkomen.

Algemene zorgplicht

Voor algemeen voorkomende grondgebonden zoogdieren en amfibieën geldt de algemene zorgplicht, die er ondermeer in voorziet dat al het redelijkerwijs mogelijke dient te worden gedaan om het doden van individuen te voorkomen. Er zijn in het kader van de algemene zorgplicht geen speciale maatregelen nodig.

Gebiedsbescherming

Op basis van toetsing op de beschreven significante effecten ten aanzien van de EHS kan worden geconcludeerd dat er geen negatieve effecten op kernkwaliteiten zijn te verwachten bij de voorgenomen uitbreiding van camping de Kikker.

Op basis van de oriënterende fase van de toetsing aan de Natura 2000-wetgeving kan worden geconcludeerd dat er op basis van de mogelijke effecten uit de effectenindicator geen negatieve effecten zijn te verwachten. Er is geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 nodig. De uitkomst van onderhavig onderzoek kan worden voorgelegd aan de provincie Gelderland, het bevoegd gezag in deze.