Plan: | Voorsterweg 163 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0213.BPBG700008-va01 |
De 'Stichting Landschapsbeheer Gelderland' heeft het plan van de initiatiefnemer voor de sloop van de vrijgekomen bebouwing en de landschappelijke inrichting van zijn perceel beschreven in de nota 'Landschappelijke versterking De Rietmus' (juni 2011). Deze nota is als bijlage aan dit bestemmingsplan toegevoegd.
De onderstaande luchtfoto brengt in beeld welk deel van de bebouwing wordt gesloopt en welk deel wordt gehandhaafd. Deze luchtfoto is als bijlage opgenomen bij het toetsingsformulier van het initiatief dat is gemaakt op basis van de 'Beleidsregel functieverandering in het buitengebied Gemeente Brummen 2009'. Op de luchtfoto ontbreekt informatie over het nieuwe verbindingsstuk tussen de woning en de voormalige stal ten zuiden van de woning die bij de uitbreiding van de woning wordt betrokken. Die oppervlakte bedraagt circa 25 m2.
De belangrijkste afwegingen uit de ambtelijke adviesnota in het kader van voormelde toetsing worden hieronder in cursief weergegeven.
De verzoeker breekt 508 m2 voormalige agrarische (bedrijfs)bebouwing af. Ook worden een mestput en een trainingsmolen met een zinkput verwijderd. Maar deze tellen niet mee bij de te bepalen oppervlakte af te breken bedrijfsbebouwing voor de functieverandering. Daarvoor in de plaats wordt 102 m2 woonruimte toegevoegd (bestaande schuur) en een nog te realiseren verbindingsstuk van ongeveer 25 m2.
Het functieveranderingsbeleid gaat uit van het toekennen van een bouwkavel (voor een woning met een opervlakte van maximaal 150 m2 en 1 bijgebouw van maximaal 75 m2) in ruil voor afbraak van minimaal 500 m2 voormalige bedrijfsbebouwing.
In dit geval wil verzoeker na afbraak van voormalige bedrijfsbebouwing de oppervlakte van een bestaande woning uitbreiden door een bestaande stal via een verbindingsstuk aan zijn woning te trekken. Het aantal woningen blijft dus gelijk, alleen de oppervlakte van de woning wordt uitgebreid met ongeveer 125-130 m2 (inclusief de oppervlakte van het verbindingsstuk).
Als verzoeker had gekozen voor de bouw van een extra woning had 225 m2 (woning 150 m2 en bijgebouw 75 m2) bouwoppervlak toegevoegd kunnen worden. In dit geval gaat het om toevoeging van ongeveer 125 -130 m2. Bovendien neemt het aantal woningen niet toe.
Eén van de hoofdregels bij het functieveranderingsbeleid is dat wordt uitgegaan van een reductie van ten minste 50% van de bebouwing die gesloopt wordt ten opzichte van hetgeen wordt teruggebouwd. In dit geval wordt 508 m2 gesloopt en ongeveer 125-130 m2 teruggebouwd. Dat brengt een reductie van de bebouwde oppervlakte met ongeveer 75% met zich mee.
Op advies van de gemeente heeft verzoeker op 10 maart 2011 zijn plan om de bestaande woning via een verbindingsstuk te voegen bij de bestaande woning, voorgelegd aan een architect van het Geldersch Genootschap. Daarbij was ook een ambtenaar van de gemeente aanwezig. Door de architect van het Geldersch Genootschap is opgemerkt dat een positief advies over het plan gegeven kan worden mits dit goed vormgegeven en ingepast wordt.
Voorafgaand aan het in procedure brengen van een planherziening wordt een door verzoeker gemaakt (erf)inrichtingsplan en beplantingsplan voorgelegd aan respectievelijk het Gelders Genootschap en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Door de initiatiefnemer dient een kwaliteitsbijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit te worden geleverd. Deze wordt vastgelegd in het erfinrichtingsplan en beplantingsplan. De bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit kan naast beplanting ook bestaan uit andere zaken.
Het bedoelde (erf) inrichtings- en beplantingsplan, dat is afgestemd op het Landschapsbeleidsplan van de gemeente, voorziet in een landschappelijk en cultuurhistorisch verantwoorde inrichting van het perceel. De nieuwe landschapselementen bestaan uit een hoogstamboomgaard in de zuidoosthoek van het perceel, een 'vogel- of geriefhoutbosje' ter plaatse van een gesloopte schuur en een aantal nieuwe meidoornheggen. Deze elementen zijn op onderstaande schets in lichtgroene kleur aangegeven. Deze elementen passen op een klassiek boerenerf zoals die in dit gebied in het verleden voorkwamen.
Inrichtingsschets (zie bijlage3)