direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Centrum Beuningen
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BehrsvCentrBeuning-vadf

2.2 Ruimtelijke structuur

2.2.1 Landschappelijke structuur

De gemeente Beuningen is gelegen in een groot groen buitengebied nabij het water van de Waal. Het Beuningse grondgebied vormt min of meer een geleidelijke overgang van de stad naar het meer landelijke ‘Land van Maas en Waal’.

Dijkdoorbraken en overstromingen hebben hun sporen nagelaten in het Beuningse landelijk gebied. De landschappelijke opbouw van de gemeente Beuningen kent hierdoor 3 landschapszones parallel aan de Waal:

  • 1. Het rivierenlandschap. Een ruig, contrastrijk gebied, gekenmerkt door de dynamiek van rivier, natuurlijke beelden en extensief gebruik.
  • 2. Het oeverwallenlandschap. Een kleinschalig patchwork-landschap met onregelmatige patronen. Hier liggen de bebouwingslinten, dorpen en veel fruitboomgaarden. De oude dorpen liggen op de oeverwal, de stedelijke uitbreidingen liggen daaromheen. De kern Beuningen is gegroeid tot aan de A73.
  • 3. Het kommenlandschap, of ‘Beuningse Veld’. Een grootschalig open rationeel landschap en tevens een agrarisch productielandschap met weides en veehouderijen. Door de ontwikkeling van een aantal ontzandingen ontstaat in delen een meer parkachtig landschap. Het gebied kenmerkt zich naast de openheid door de lange rechte weteringen en rechte wegen met strakke wegbeplantingen.

De noordzijde van de kern Beuningen ligt op de overgang van het oeverwallenlandschap naar het rivierenlandschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BehrsvCentrBeuning-vadf_0001.png"

Impressie ligging Beuningen in het landschap (Bron: Structuurvisie Gemeente Beuningen)

2.2.2 Stedenbouwkundige structuur

Het plangebied omvat het centrum van het dorp Beuningen, met daarin de historische kern, en het gebied daar direct ten noorden van.

2.2.2.1 Van Heemstraweg

Langs de Van Heemstraweg (aan de noordzijde van het plangebied) bevindt zich voornamelijk lintbebouwing in de vorm van historische villa's. De bebouwing staat hier op grotere afstand van de weg dan in de woonwijken, maar varieert per perceel, en bestaat uit 1 of 2 bouwlagen met kap. Ook het gebied ten noorden van de Van Heemstraweg dat deel uitmaakt van deze beheersverordening is zeer divers van karakter. Het deel direct aangrenzend aan de Van Heemstraweg is open en wordt gebruikt voor evenementen. Daarnaast neemt ook de bioscoop hier een prominente plek in. Om dit terrein heen is sprake van een organisch gegroeide situatie, een eigen karakter ontbreekt. Bebouwing is divers van schaal en maat, waardoor enerzijds de centrale ligging in het dorp wordt benadrukt, anderzijds is sprake van een overgang naar het buitengebied.

Ook ten zuiden van de Van Heemstraweg is sprake van een gevarieerd beeld. De kerk met pastorie zorgen voor een historische aanblik. De aanwezige horecavoorzieningen (rondom) versterken het centrumgevoel.

2.2.2.2 Centrumvoorzieningen/ winkelcentra

Binnen de kern Beuningen is een duidelijk herkenbaar relatief jong winkelcentrum gelegen, dat zich nabij het Julianaplein kenmerkt door gesloten wanden met een winkelfunctie op de begane grond en 2 tot 3 woonlagen daarboven. De bovenste bouwlaag daarvan heeft gedeeltelijk een kap, waarin balkons of waarop dakkapellen zijn aangebracht. Incidenteel zijn op de 1e verdieping ook (bedrijfs)functies ondergebracht. Het winkelgebied van Beuningen bestaat uit de overdekte Julianapassage en 5 pleinen (Julianaplein, Thorbeckeplein, Mauritsplein, Amaliaplein en Kerkplein) met een groot aantal parkeerplaatsen. Het winkelcentrum is vrij ruim opgezet en beperkt toegankelijk voor (auto)verkeer. Hoewel bebouwing divers van karakter is, is door de bouwmassa's, de architectonische vormgeving en materialisering het gebied als een eenheid te herkennen.

In Beuningen bestaat het winkelgebied uit meerdere gedeeltelijk met luifels overkapte straten. De overkappingsconstructie is deels transparant. De groene kleur van de niet transparante delen komt terug in het straatmeubilair en de balkons. Ook hierdoor bestaat er in het hele winkelgebied een zekere eenheid. De bebouwing kenmerkt zich door een groot aantal dakkapellen en in- en uitwendige balkons.

2.2.3 Verkeersstructuur

Beuningen heeft als belangrijke doorgaande weg de Van Heemstraweg aan de noordzijde van de kern (en het plangebied). De Van Heemstraweg vormt de verbinding naar Druten in westelijke en naar Nijmegen in oostelijke richting. De belangrijkste wegen om het plangebied zijn de Wilhelminalaan aan de westzijde, de Burgemeester Geradtslaan aan de zuidzijde en de Schoolstraat - Alexiastraat aan de oostzijde. De wegen zorgen voor ringstructuur rondom het centrum, waardoor alle (parkeer)voorzieningen goed bereikbaar zijn.

Ook per fiets wordt Beuningen goed ontsloten. Met name de vrijliggende fietspaden zorgen voor een goede bereikbaarheid van de verschillende kernen. In het dorp loopt de vrijliggende verbinding naar Nijmegen vanaf het centrum enerzijds via de Van Heemstraweg en anderzijds via de Burgemeester van Suchtelenstraat, Pieckelaan en Kinderdorp Neerbosch.

2.2.4 Groen- & waterstructuur

Alleen aan de noordelijke rand van het plangebied (bij de Van Heemstraweg) komt openbaar groen voor. Het zuidelijk deel van het plangebied heeft een overwegend stenig karakter, passend bij de centrumfunctie.