direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Randzone Ewijk
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BVrandzoneEwijk-vadf

2.2 Ruimtelijke structuur

2.2.1 Landschappelijke structuur

De gemeente Beuningen is gelegen in een groot groen buitengebied nabij het water van de Waal. Het Beuningse grondgebied vormt min of meer een geleidelijke overgang van de stad naar het meer landelijke ‘Land van Maas en Waal’.

Dijkdoorbraken en overstromingen hebben hun sporen nagelaten in het Beuningse landelijk gebied. De landschappelijke opbouw van de gemeente Beuningen kent hierdoor 3 landschapszones parallel aan de Waal:

  • 1. Het rivierenlandschap. Een ruig, contrastrijk gebied, gekenmerkt door de dynamiek van rivier, natuurlijke beelden en extensief gebruik.
  • 2. Het oeverwallenlandschap. Een kleinschalig patchwork-landschap met onregelmatige patronen. Hier liggen de bebouwingslinten, dorpen en veel fruitboomgaarden. De oude dorpen liggen op de oeverwal, de stedelijke uitbreidingen liggen daaromheen. De kern Ewijk ligt in dit gebied.
  • 3. Het kommenlandschap, of ‘Beuningse Veld’. Een grootschalig open rationeel landschap en tevens een agrarisch productielandschap met weides en veehouderijen. Door de ontwikkeling van een aantal ontzandingen ontstaat in delen een meer parkachtig landschap. Het gebied kenmerkt zich naast de openheid door de lange rechte weteringen en rechte wegen met strakke wegbeplantingen.

Het plangebied bevindt zich in het oeverwallenlandschap globaal omgeven door de Van Heemstraweg aan de noordzijde, de Schoenaker en het sportpark aan de oostzijde, bedrijventerrein De Schoenaker en de grondbank Midden-Gelderland (ten zuiden van de Plas van Melssen) aan de zuidzijde en de A50 aan de westzijde.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BVrandzoneEwijk-vadf_0001.png"

Impressie ligging Ewijk in het landschap (Bron: Structuurvisie Gemeente Beuningen)

2.2.2 Stedenbouwkundige structuur
2.2.2.1 Van Heemstraweg

Langs de Van Heemstraweg (aan de noordzijde van het plangebied) bevindt zich lintbebouwing in de vorm van historische villa's en voormalige agrarische bebouwing. De bebouwing staat hier op enige afstand van de weg en varieert per perceel, bestaande uit 1 of 2 bouwlagen met kap. Kenmerkend is de aanwezigheid van onbebouwde terreinen tussen de bebouwing in.

2.2.2.2 Historische linten

De Vordingstraat, de Klaphekstraat, de Hoogstraat en de Koningstraat zijn nog duidelijk herkenbaar als oude verbindingswegen. Langs deze wegen staat voornamelijk vrijstaande oorspronkelijke agrarische bebouwing (hoeves, oudere boerderijen en schuren) afgewisseld met onbebouwde ruimtes, in gebruik als weide of boomgaard. De rooilijn ligt in de meeste gevallen evenwijdig aan de weg, waarbij de afstand tot de weg variabel is. De wegen zijn vaak bochtig en hebben in veel gevallen aan beide zijden laanbeplanting. In de loop van de tijd zijn de linten, met name dichterbij de kern Ewijk, verdicht met burgerwoningen.

2.2.2.3 Buurtschap Hoeve

Ter hoogte van de Dam en het gedeelte van de Koningstraat dat hier onderlangs loopt, inclusief de kruising met de Hoogstraat en de Klaphekstraat bevindt zich het buurtschap Hoeve, een bebouwingscluster met voornamelijk burgerwoningen in het buitengebied.

2.2.3 Verkeersstructuur

Ewijk heeft als belangrijke doorgaande weg de Van Heemstraweg aan de noordzijde van de kern en de Schoenaker (N847) op enige afstand aan de oostzijde. De Van Heemstraweg vormt de verbinding naar Druten in westelijke richting en naar Beuningen en Nijmegen in oostelijke richting. De Schoenaker vormt de verbinding tussen de Van Heemstraweg en de Randweg Noord in Wijchen met aansluitingen op de A73 en de A326.

In het gebied vormt de Koningstraat een oost-west verbinding vanuit Beuningen (voor autoverkeer via de parallelweg van de Schoenaker) naar de omgeving Winssen/Deest. Via de Hoogstraat, Klaphekstraat en Vordingstraat is de Koningstraat verbonden met de kern Ewijk. De Steeg vormt vanuit de Koningstraat een verbinding in zuidelijke richting over de A73 naar de Elsenpas.

2.2.4 Groen- & waterstructuur

Verspreid over het plangebied komen meerdere watergangen voor. Daarnaast bevindt zich aan de zuidwestzijde van het plangebied de Plas van Melssen, een grote waterplas. Het gebied maakt oconform het landschapsontwikkelingsplan onderdeel uit van de waaloeverwal en waalkommen.