direct naar inhoud van 4.1 Quickscan natuurtoets
Plan: Verlengde Molenstraat 12a te Winssen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPverlmolenstr12a-dfva

4.1 Quickscan natuurtoets

In het kader van het bestemmingsplan heeft Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. een quickscan natuurtoets uitgevoerd. De resultaten van deze quickscan zijn integraal in deze paragraaf opgenomen; er is geen apart rapport voor opgesteld. Bij de quickscan wordt gekeken of de uitbreiding negatieve effecten heeft op de wettelijke beschermde soorten.

Wanneer de werkzaamheden negatieve effecten hebben op tabel 2 of 3 soorten van de Flora- en Faunawet, moet een ontheffing voor deze soorten worden aangevraagd. In het kader van deze toetsing is een bureaustudie en een veldbezoek uitgevoerd om te bepalen of er negatieve effecten zijn op de toekomstige plannen. Hieronder staan kort de bevindingen.

Bureaustudie

Plangebied

Het plangebied ligt buiten de bebouwde kom van Winssen op circa 300 meter afstand van het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Waal. Dit Natura 2000-gebied is aangewezen als vogelrichtlijngebied.

In het kilometerhok (x:175/y:433) zijn door het natuurloket de soortgroepen amfibieën, watervogels en vaatplanten goed onderzocht. Er zijn 4 amfibieën van tabel 1 van de Flora en Faunawet, 2 amfibieën van tabel 2/3 van de Flora- en Faunawet, 1 vaatplant van tabel 1 van de Flora en Faunawet en 1 vaatplant van tabel 2/3 van de Flora- en Faunawet waargenomen. De soortgroepen zoogdieren, broedvogels, vissen, dagvlinders en libellen zijn slecht tot matig onderzocht, waarbij er 1 libel van tabel 2/3 van de Flora- en Faunawet is waargenomen. Hierbij gaat het om de Rivierrombout, die in verschillende bronnen wordt genoemd als soort die in de uiterwaarden van de Waal bij Winssen voorkomt. In de uiterwaarden, die deels ook in het kilometerhok van het plangebied liggen, groeien ook strikt beschermde plantensoorten. Dit zijn plantensoorten die zijn gebaat bij het specifieke habitat van de uiterwaarden.

In de "atlas reptielen en amfibieën in Gelderland 1985 - 2005" worden de Kamsalamander en de Poelkikker (beiden soorten van tabel 3 van de Flora- en Faunawet) genoemd als soorten die in de ruimere omgeving van het plangebied voorkomen. Via www.digitalnature.org en Ravon is achterhaald dat er inderdaad Kamsalamanders voorkomen in Winssen. In de uiterwaarden bij Ewijk komt de Knoflookpad voor. Westelijk van het plangebied ligt een waterplas, waar veel vogels voorkomen, zoals de Grutto, Tureluur, Kievit, ganzen en eenden.

Natura 2000-gebied Uiterwaarden Waal:

De Uiterwaarden Waal is in de omgeving van het plangebied aangewezen als vogelrichtlijngebied. Diverse vogelsoorten zijn aangewezen als kwalificerende vogels voor het gebied.

Dit zijn de onderstaande soorten in de tabel:

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPverlmolenstr12a-dfva_0003.png"

Deze soorten mogen bij een ontwikkeling in het plangebied geen negatief effect hebben. Veldbezoek

Op maandag 15 december 2008 heeft een ecoloog van Oranjewoud het plangebied aan de Verlengde Molenstraat 12a in Winssen bezocht. Er is gekeken naar de aanwezigheid van de diverse biotopen. Figuur 3 geeft de huidige situatie en de gewenste situatie weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPverlmolenstr12a-dfva_0004.png"

Figuur 3: Het linkerfiguur geeft de huidige situatie weer. Het rechterfiguur geeft de gewenste (toekomstige) situatie weer.

Het westelijke gedeelte bestaat uit een paardenbak, die niet geschikt is als habitat voor beschermde soorten. Het noordelijke deel van het plangebied is een weiland, dat door paarden wordt begraasd. Het gras is kort, wordt regelmatig betreden en struweel is afwezig. Hierdoor is het weiland ongeschikt voor broedvogels, foeragerende en migrerende beschermde zoogdieren, beschermde vaatplanten, dagvlinders, reptielen en amfibieën. Ook voor de kwalificerende vogels van het vogelrichtlijngebied is het plangebied ongeschikt.

Door de afwezigheid van soorten die beschermd zijn door de Flora- en faunawet, zijn effecten van uitbreiding op de beschermde soorten niet te verwachten. Effecten op de kwalificerende soorten van het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Waal zijn niet uit te sluiten. Hierbij kan gedacht worden aan de effecten van geluid op de verschillende vogels in de uiterwaarden. Om deze effecten te toetsen dient een voortoets te worden uitgevoerd.

Conclusie

In het plangebied zijn geen beschermde soorten van de Flora- en faunawet te verwachten, door de afwezigheid van geschikte biotopen. Hierdoor zijn effecten op de door de Flora- en faunawet beschermde soorten niet te verwachten.

Eventuele effecten op de kwalificerende soorten van het Natura 2000-gebied kan door een zogenaamde "voortoets" worden bepaald. Deze voortoets is uitgevoerd. De resultaten ervan zijn in onderstaande paragraaf 4.2 beschreven.