direct naar inhoud van 1.2 Geldende bestemmingsplan
Plan: Verlengde Molenstraat 12a te Winssen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPverlmolenstr12a-dfva

1.2 Geldende bestemmingsplan

Ter plaatse van het perceel verlengde Molenstraat 12a te Winssen geldt op dit moment het bestemmingsplan Buitengebied van de Gemeente Beuningen. Dit plan is op 14 juni 2011 vastgesteld door de gemeenteraad en is van kracht.

Gebruik

Op het perceel rust de bestemming Bedrijf. De voor Bedrijf aangewezen gronden zijn bestemd voor niet-agrarische bedrijven, met bijbehorende bouwwerken en voorzieningen een en ander overeenkomstig de in lid 5.1.2 opgenomen nadere detaillering van de bestemming.

In het vigerende bestemmingsplan is in lid 5.1.2. bepaald, dat buitenopslag en stalling uitsluitend is toegestaan indien en voorzover dit per specifiek bedrijf is aangegeven op de als bijlagen bij deze regels horende 'bedrijventabel met buitenopslag'. In de bijlage 'bedrijventabel met buitenopslag' is de 'Verlengde Molenstraat 12a, Winssen' opgenomen met als aard van de bedrijvigheid 'statische opslag kampeermiddelen en boten, dierenpension'.

In lid 5.1.2 is tevens aangegeven, dat op de gronden met de bestemming Bedrijf, bedrijven zijn toegestaan uit de categorieƫn 1, 2 en 3.1 van de in de bijlage bij de regels opgenomen Staat van bedrijfsactiviteiten. Op grond van de Staat van bedrijfsactiviteiten is het fokken van huisdieren (hondenkennel) toegestaan (SBI-2008: 149.3) evenals een dierenpension (SBI-2008: 9609.A).

De op het perceel aanwezige en beoogde functies caravanstalling, katten-, honden- en paardenpension en de hondenkennel passen derhalve qua gebruik reeds binnen het vigerende bestemmingsplan. De beoogde hondentrimsalon kun je beschouwen als persoonlijke dienstverlening n.e.g. (n.e.g.= niet eerder genoemd), zoals in het vigerende plan in de Staat van bedrijfsactiviteiten onder SBI-code (2008) 9609.B is opgenomen.

Bouwen

Voor het perceel is in het vigerende plan een bestemmingsvlak aangegeven, waarbinnen gebouwd mag worden. Voor de bedrijfsgebouwen geldt, dat de bebouwde oppervlakte niet meer mag bedragen dan de bestaande oppervlakte + 20%, met dien verstande dat de vergroting nooit meer mag bedragen dan 100 m2.

De huidige bedrijfsbebouwing bestaat uit een caravanstalling (in totaal circa 482 m2), een paardenstal (circa 155 m2) en een kattenpension (circa 100 m2). In totaal is er daarmee circa 737 m2 aan bedrijfsbebouwing aanwezig. Op grond van het vigerende bestemmingsplan mag er dus maximaal 100 m2 worden bijgebouwd, tot een totaal van 837 m2. De beoogde bedrijfsbebouwing bedraagt in totaal 1.172 m2. De geprojecteerde bebouwing kan derhalve op grond van het vigerende plan niet worden gerealiseerd.

Onderhavige partiƫle bestemmingsplanherziening heeft als doel de activiteiten en bebouwing planologisch-juridisch mogelijk te maken. Dit betekent ten opzichte van het vigerende plan dus een uitbreiding van het toegestane oppervlak aan bedrijfsbebouwing. De beoogde hondentrimsalon is expliciet opgenomen in de bestemmingsomschrijving. Bovendien is de speelweide voor de honden toegestaan en specifiek begrensd op de verbeelding (plankaart).

Daarnaast krijgt een groter deel van het perceel van de initiatiefnemer een bedrijfsbestemming. Het gedeelte van het perceel waar bedrijfsgebouwen mogen worden gerealiseerd wordt ten opzichte van het vigerende plan echter kleiner. In het onderhavige plan is het bouwvlak zorgvuldig afgestemd op de bestaande en geprojecteerde bebouwing.

De diepte van het te bebouwen perceel blijft ten opzichte van het vigerende plan gelijk (circa 63 meter), de breedte van het gedeelte van het perceel dat bebouwd mag worden met bedrijfsgebouwen neemt echter van circa 47 meter naar circa 33 meter met 14 meter af. Buiten het bouwvlak zijn de bebouwingsmogelijkheden beperkt.

Dit bestemmingsplan maakt de gewenste ontwikkeling juridisch-planologisch mogelijk.