direct naar inhoud van 5.4 Externe veiligheid
Plan: Van Heemstraweg 42 te Beuningen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPheemstraweg42beu-onhe

5.4 Externe veiligheid

5.4.1 Wetgeving

Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico's die ontstaan voor de omgeving bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen als vuurwerk, lpg en munitie over weg, water en spoor en door buisleidingen. Het beleid rondom externe veiligheid is vastgelegd in circulaires, regelingen, AMvB's en wetten. Daarnaast heeft de gemeente aanvullend een eigen externe veiligheidsbeleid vastgesteld (d.d. 26 mei 2009).

In Nederland worden twee maten gehanteerd voor externe veiligheidsrisico's:

  • het plaatsgebonden risico;
  • het groepsrisico.

Bij het plaatsgebonden risico (PR) gaat het om de kans per jaar dat een denkbeeldig persoon overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen als deze persoon zich onafgebroken en onbeschermd in de nabijheid van een risicovolle inrichting of transportas bevindt. Het plaatsgebonden risico wordt weergegeven als een contour rondom de risicovolle inrichting of de transportas.

Het groepsrisico (GR) is de cumulatieve kans dat een (werkelijk) aanwezige groep van 10, 100 of 1.000 personen overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico moet verantwoord worden voor het gebied waarbinnen zich de gevolgen van een incident met gevaarlijke stoffen voordoen. Dit is de zogenaamde 1%-letaliteitsgrens; de afstand vanaf een risicobedrijf waarop nog slechts 1% van de blootgestelde mensen in de omgeving overlijdt bij een ongeval op het risicobedrijf.(invloedsgebied).

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein, bijvoorbeeld rondom chemische fabrieken, LPG-tankstations en spoorwegemplacementen waar goederentreinen met gevaarlijke stoffen rangeren. Deze bedrijven verrichten soms risicovolle activiteiten dichtbij woningen, kantoren, ziekenhuizen, scholen of winkels. Het besluit verplicht gemeenten en provincies wettelijk vanaf de inwerkingtreding van het besluit bij het verlenen van milieuvergunningen en het maken van bestemmingsplannen met externe veiligheid rekening te houden. Het besluit is - op enkele onderdelen na - op 27 oktober 2004 in werking getreden. Bij het besluit is eveneens de Regeling Externe Veiligheid Inrichtingen (Revi) in werking getreden

Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) inwerking getreden. Hierdoor is de circulaire “Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen” uit 1984 komen te vervallen. Het Bevb sluit aan bij het Bevi.

Voor de beoordeling van risico's van transport van gevaarlijke stoffen is de circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' (RNVGS) van 4 augustus 2004 richtinggevend. In deze circulaire wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het beleid zoals verwoord in het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Op dit moment is een Besluit transport externe veiligheid (Btev) in voorbereiding.

Provinciale risicokaart

De risicokaart Gelderland informeert onder andere de inwoners van Gelderland over de risico's waarmee zij in hun leefomgeving kunnen worden geconfronteerd en hoe te handelen. Op de risicokaart zijn binnen een straal van 750 m van het plangebied (blauwe omcirkeling) geen risicovolle inrichtingen en transportzones gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPheemstraweg42beu-onhe_0006.jpg"

Uitsnede risicokaart met globale aanduiding plangebied (blauwe cirkel)

Inventarisatie nulsituatie externe veiligheid gemeente Beuningen

Er is een inventarisatie nulsituatie externe veiligheid Beuningen opgesteld (Royal Haskoning, 25 maart 2008). Dit document is de onderlegger van de signaleringskaart Beuningen. De signaleringskaart toont locaties, risicocontouren en veiligheidsafstanden van zowel stationaire als mobiele risico's van externe veiligheid voor de gemeente Beuningen. Op de kaart zijn tevens huidige woon-, industrie- en buitengebieden binnen de gemeente Beuningen te zien alsmede geprojecteerde en geplande woningbouwprojecten. Zo kan de gemeente Beuningen in één oogopslag zien of sprake is van ongewenste verwevingtendensen tussen externe veiligheidsrisico's en kwetsbare bestemmingen. Een uitsnede van de kaart is onderstaand weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPheemstraweg42beu-onhe_0007.jpg"

Uitsnede Inventarisatiekaart Nulsituatie externe veiligheid Beuningen met globale aanduiding plangebied (blauwe cirkel)

5.4.2 Plangebied

Inrichtingen c.q. bedrijven

Uit de gemeentelijke inventarisatiekaart blijkt dat het plangebied niet is gelegen binnen het invloedsgebied van een inrichting.

Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg

Het plangebied is niet gelegen binnen het invloedsgebied van een rijks- of provinciale weg. Het vervoer van gevaarlijke stoffen is dan ook niet van invloed op onderhavige ontwikkeling.

Vervoer van gevaarlijke stoffen over het water

Het plangebied is op ruim 1,3 km van de Waal gelegen. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over deze rivier is dan ook niet van invloed op onderhavige ontwikkeling.

Vervoer van gevaarlijke stoffen door een buisleiding

Ten oosten van het plangebied liggen op circa 540 m afstand 2 hogedruk aardgastransportleidingen. De betreffende leidingen (nr. A-524-KR-042 en nr. A-533-KR-042) hebben een diameter van 48” en werkdruk van 66,2 bar. Het plangebied is deels gelegen binnen de zogenaamde inventarisatieafstand van de Gasunie. Voor bestemmingen binnen deze inventarisatieafstand dient zeer waarschijnlijk in de toekomst een verantwoording van het GR plaats te vinden. Wetgeving hieromtrent is in ontwikkeling. Aangezien het bouwvlak van de bestemming 'Wonen' deels over het bouwvlak van de bestemming 'Maatschappelijk' ligt, en er ter plaatse dus minder mensen zullen verblijven, zal het groepsrisico niet significant toenemen, maar juist eerder afnemen.

Vanwege het feit dat er meer dan voldoende schuilgelegenheid is, alle gebruikers zelfredzaam zijn en er vooralsnog een wettelijke verplichting ontbreekt, wordt een GR berekening niet zinvol geacht. Wat betreft de rampenbestrijding is er bij een calamiteit in de buurt van de woning, binnen de regionale formatietijd van 45 minuten voldoende materieel (zowel voor brandweer als medische hulp) ter plaatse en is er voldoende bluswater voorhanden om secundaire branden te bestrijden.

5.4.3 Conclusie

Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor de realisatie van het initiatief.