Bodem:
In het kader van de bouwaanvraag en de te verlenen vrijstelling voor functieverandering naar wonen, dient inzichtelijk gemaakt te worden of de bodem op de locatie geschikt is voor het beoogde gebruik. Het wettelijke kader hiervoor is opgenomen in onder andere de Woningwet. Om vast te stellen of de bodem geschikt is voor het beoogde gebruik (wonen) is een historisch onderzoek uitgevoerd (NVN 5725) en een verkennend bodemonderzoek (NEN5740). Uit dit bodemonderzoek (zie losse bijlage) is gebleken dat de milieuhygiënische gesteldheid van de bodem geen belemmering oplevert voor het beoogde gebruik.
Geluid:
Voor het plan is een akoestisch onderzoek uitgevoerd vanwege de ligging binnen de invloedsfeer van een rijksweg (A50) en de Van Heemstraweg. Het onderzoek is als losse bijlage bijgevoegd. Conclusie van het onderzoek is dat er, onder voorwaarden, akoestisch geen belemmeringen zijn voor de realisering van de woning. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt niet overal gehaald. De hoogste geluidbelasting wordt bereikt op de noordgevel en bedraagt 57 dB als gevolg van de Van Heemstraweg. Dit betekent dat er een hogere grenswaarden verleend dient te worden door de gemeente.
Door het nemen van bouwkundige maatregelen in het ontwerp van de woning (dove gevels) en het aanbrengen van geluidwerende voorzieningen, is het verlenen van een hogere grenswaarde mogelijk. In dat geval zijn er akoestisch geen belemmeringen voor realisering van de woning. Hogere grenswaarden zijn mogelijk omdat het vanuit stedenbouwkundig en financieel oogpunt niet reëel is om maatregelen te treffen aan de bron (geluidarm asfalt) of in de overdrachtsfeer (scherm of wal). De maximaal toegestane binnenwaarde van 33 dB zal niet overschreden worden.
Door B & W is besloten een hogere grenswaarde vast te stellen voor de nieuwe woning van 53 dB, onder voorwaarde dat de woning zal voldoen aan geluidweringseisen, zodanig dat wordt voldaan aan de binnenwaarden volgens het Bouwbesluit. Dit besluit is genomen op 23 februari 2010.
In het kader van geluidhinder is ook van belang de toekomstige verbreding van de A50 op het traject Ewijk-Valburg. Rijkswaterstaat heeft plannen voor verbreding van de A50 op dit traject, welke met een Tracébesluit gerealiseerd gaat worden. Ten behoeve van deze verbreding is akoestisch onderzoek (Akoestisch onderzoek OTB A50 Ewijk-Valburg, maart 2009) gedaan naar de effecten ervan op de omgeving. De locatie ligt binnen de invloedsfeer van de A50. De plannen voor verbreding zullen leiden tot een hogere geluidbelasting ter plaatse van de bestaande woningen Van Heemstraweg 31 en 33 (de nieuwe woning is tussen deze woningen geprojecteerd). De nieuwe woning is nog niet in het onderzoek betrokken. Voor de bestaande woningen Van Heemstraweg 31 en 33 wordt een hogere grenswaarde vastgesteld die gelijk zal zijn aan de toekomstige geluidbelasting (na het treffen van de definitieve geluidsmaatregelen). Maatregelen die genomen gaan worden bij de verbreding van de A50 zijn onder meer geluidreducerend asfalt en het plaatsen van geluidschermen. Ter plaatse van de woning Van Heemstraweg 33 bedraagt de hogere grenswaarde 53.47 dB (1,5 m hoogte) en 55.81 dB(5 m hoogte). Deze waarden vallen binnen de maximaal toegestane grenswaarden. Aangenomen mag worden dat voor de nieuwe woning een vergelijkbare waarde zal gelden. In het kader van het Tracébesluit voor verbreding van de A50 zal dan ook voor de nieuwe woning een hogere grenswaarde vastgesteld moeten worden.
Lucht:
Op 15 november 2007 is een nieuw wettelijk stelsel voor luchtkwaliteitseisen van kracht geworden. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen dienen te voldoen aan de luchtkwaliteitseisen van de Wet milieubeheer (hoofdstuk 5, titel 5.2).De inhet besluit genoemde grenswaarden dienen bij besluitvorming die gevolgen kan hebben voor de luchtkwaliteit in acht te worden genomen. Dit houdt in dat ook bij besluiten waarvan de gevolgen minder voor de hand liggen toch moet worden nagegaan of het aannemelijk is dat uitoefening in een concreet geval zal leiden tot toename van de luchtverontreiniging of van het aantal mensen dat daaraan wordt blootgesteld. Wanneer blijkt dat geen relevante effecten te verwachten zijn (niet in betekenende mate bijdragen NIBM), is in acht nemen van de grenswaarden niet aan de orde. Uit provinciale gegevens blijkt dat ter plaatse aan alle grenswaarden voor fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) voldaan wordt.
In dit geval kan bovendien gesteld worden dat er geen effecten te verwachten zijn gezien het kleinschalige karakter van het plan en de definitieve omschakeling van agrarisch bedrijf naar wonen. Nadere maatregelen zijn dan ook niet noodzakelijk.
Bedrijven en milieu:
In het kader van de Wet milieubeheer dient bekeken te worden of dat bestaande bedrijven door de plannen niet in hun activiteiten beperkt worden of gaan worden. Op de planlocatie zelf worden sinds 1998 geen varkens meer gehouden. De roosters van de stallen zijn dichtgestort, de stalinrichting en de silo’s zijn verwijderd. De stallen worden nu voornamelijk gebruikt voor de stalling van landbouwmachines. Ook de oorspronkelijk aanwezige tuinbouwkas en boomgaard zijn grotendeels verdwenen en daarmee de feitelijke agrarische bedrijfsactiviteiten. De thans nog aanwezige agrarische bestemming, zal bij de herziening van het bestemmingsplan veranderd worden in een woonbestemming.
Op het perceel bevindt zich nog een kleine boomgaard in eigendom en gebruik van de initiatiefnemer. Hiervoor geldt in verband met spuitnevels een zonering. Tussen boomgaarden en woningen dient in principe een afstand van 50 meter in acht genomen te worden. De nieuwe woning komt op minder dan 50 meter van deze boomgaard. De agrarische functie van de boomgaard komt echter te vervallen en wordt ook als zodanig aan haar bestemming onttrokken. Hiermee vormt deze boomgaard planologisch geen belemmering voor de nieuwe woning.
In de directe omgeving van de locatie bevinden zich de volgende bedrijven:
- van Heemstraweg 31: paardenfokkerij
- van Heemstraweg 37: autoherstelinrichting.
Ten aanzien van het realiseren van een nieuwe woning in de nabijheid van deze bedrijven dient in beginsel een afstand van minimaal 50 meter in acht genomen te worden. Aan deze afstandeis wordt voldaan. Vanuit milieuhygiënische zin zijn er derhalve geen beperkingen voor de oprichting van de nieuwe woning.
Externe veiligheid:
Op de Risicokaart van de Provincie Gelderland valt de locatie binnen de risicogroep:
- overstromingsgebied (kans van 1 op 4000 dat bij overstroming het water 1 meter hoog staat);
Ten aanzien hiervan kan gesteld worden dat het de continuering van een bestaande situatie betreft. Verdere maatregelen zijn niet noodzakelijk.