Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bestemmingsplan Van Heemstrawweg 33/35, Ewijk
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0209.BPVanHeemstraweg33-onhe

4.2 Flora en Faunawet

De soortenbescherming is geregeld in de Flora- en Faunawet en heeft betrekking op alle in Nederland in het wild voorkomende planten en dieren. De soorten welke wettelijke bescherming genieten, zijn vastgelegd in een aantal besluiten en regelingen. Algemeen geldt er een zorgplicht voor de in wild levende planten en dieren. Handelingen die niet direct verband houden met het oorspronkelijke ruimtelijk plan en die nadelig zijn voor flora en fauna moeten achterwege blijven. Op 22 februari 2005 is een nieuwe AmvB in werking getreden die voorziet in een wijziging van het Besluit beschermde dier- en plantensoorten. Hiermee geldt een algemene vrijstelling (al dan niet met gedragscode) voor algemeen in Nederland voorkomende soorten. Hiervoor is geen ontheffing nodig van de FFwet. Verder zijn er de streng beschermde soorten waarvoor altijd een ontheffing dient te worden aangevraagd.
 
Ten aanzien van de soortenbescherming is gebruik gemaakt van de globale verspreidingsgegevens van het Natuurloket. Deze geven alleen een indicatie omdat de gegevens verstrekt worden op basis van vierkante kilometerhokken. De locatie ligt in kilometervak X:178 / Y:431. De natuurwaarden in dit kilometerhok zijn niet tot matig onderzocht. Voor een overzicht wordt verwezen naar de bijlage. Geconcludeerd kan worden dat gezien het karakter van de omgeving (agrarisch gebied) en de locatie zelf (agrarisch bedrijfsperceel) ter plaatse geen beschermde soorten voorkomen buiten de algemene soorten. Dit gelet op de beschikbare verspreidingsgegevens en het ontbreken van voor deze soorten geschikt leefgebied. Uitzondering hierop vormen de broedvogels, alle in Nederland voorkomende vogelsoorten zijn wettelijk beschermd en vallen onder het strengste beschermingsniveau. Er dient dan ook gekeken te worden wat de te verwachten effecten op deze beschermde soorten zijn.
 
 
Figuur: gegevens Natuurloket kilometervak X:178 / Y:431
 
De ruimtelijke ingreep heeft betrekking op de sloop van bedrijfsgebouwen en de bouw van een nieuwe woning. Hiertoe zullen bouwactiviteiten plaatsvinden. Hiervoor hoeven geen bomen of struiken verwijderd te worden. Dit betekent wel dat bij de uitvoering van de werkzaamheden er verstoring zal optreden van mogelijke rust- en verblijfsplaatsen van algemeen voorkomende grondgebonden zoogdieren. Voor deze algemene soorten geldt een vrijstelling ex artikel 75 van de Flora en Faunawet. Wel geldt voor deze soorten de algemene zorgplicht. De locatie is wellicht ook een leefgebied voor broedvogelsoorten. Aangezien er geen bomen worden gekapt heeft het plan geen effecten op beschermde vogelsoorten. Een ontheffingsaanvraag m.b.t. broedvogels is niet noodzakelijk, indien de werkzaamheden worden uitgevoerd op een zodanige wijze dat geen overtredingen van de Flora en Faunawet plaatsvinden m.b.t. broedvogels. Daartoe dienen ten minste de volgende maatregelen in acht te worden genomen:
  • alle werkzaamheden die broedende vogels binnen het plangebied op enigerlei wijze kunnen verstoren, dienen buiten het broedseizoen (april-september) uitgevoerd te worden;
  • het voor vogels onaantrekkelijk maken van mogelijke broedplaatsen door middel van reflectielinten welke voorkomen dat broedvogels tijdens de bouwwerkzaamheden een nest zullen bouwen.
Bij in achtneming van deze maatregelen zal bij de werkzaamheden buiten het broedseizoen geen overtreding van de verbodsartikelen 8 t/m 12 van de Flora en Faunawet plaatsvinden en is een ontheffing niet noodzakelijk.