Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bestemmingsplan Van Heemstrawweg 33/35, Ewijk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0209.BPVanHeemstraweg33-dfva

4.4 Cultuurhistorie en archeologie

De omgeving heeft een middelhoge cultuurhistorische betekenis vanwege haar ontstaansgeschiedenis en als onderdeel van het rivierenlandschap. Het betreft een relatief oud ontginningsgebied met een grote variatie aan (oorspronkelijk) agrarische bebouwing. Aan de Van Heemstraweg bevinden zich oude herenboerderijen die als rijksmonument zijn aangemerkt (bv. Huis Bloemenstein op nr. 35) of op de gemeentelijke monumentenlijst staan (diverse boerderijen in de omgeving).
 
De locatie Van Heemstraweg 33 is zelf niet als zodanig aangewezen. Ook de te slopen bedrijfsgebouwen hebben geen cultuurhistorische of monumentale waarde. Deze bedrijfsbebouwing is gebouwd in de jaren 60-70 van de 20e eeuw.
 
 
De omgeving heeft op grond van de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) een hoge archeologische trefkans. Aangezien het bouwplan leidt tot bouwactiviteiten waarbij de grond geroerd wordt, is een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd om de mogelijke archeologische waarden van het gebied in kaart te brengen.
  
 
Uit het archeologisch onderzoek (ADC Archeo Projecten, rapport 1290, februari 2008) blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van archeologische indicatoren in het plangebied. Een aanvullend onderzoek wordt dan ook niet noodzakelijk geacht. Wel geldt bij de uitvoering van de werkzaamheden, de algemene meldingsplicht op grond van de Monumentenwet.