direct naar inhoud van 2.1 Huidige situatie
Plan: Bedrijventerrein Schoenaker 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf

2.1 Huidige situatie

2.1.1 Historie

Het huidige bedrijventerrein is in 2 etappes tot stand gekomen in de jaren '80 en '90. In de jaren '70 werd in de regio Nijmegen het belang onderkend om ter bevordering van de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling een gezamenlijk beleid te voeren. De bedrijventerreinen van Wijchen, Beuningen en Nijmegen werden beschouwd als regionale terreinen, bedoeld om de economische positie in de regio te versterken. Daarnaast leidde de sterke groei van het inwoneraantal in de jaren '70 tot het uitgangspunt dat Beuningen in een zekere mate zelf een bijdrage moest leveren aan de ontwikkeling van werkgelegenheidsterreinen.

Begin jaren '80 werd het eerste deel van het bedrijventerrein Schoenaker ontwikkeld. Het beschikbare terrein werd in een rap tempo uitgegeven, waardoor duidelijk werd dat er goede potenties waren voor de ontwikkeling van een uitbreiding enkele jaren later.

Er is nu geen sprake van een verdere uitbreiding van het terrein. Wel is er nog een flink stuk grond onbebouwd van een particulier (nabij lnterchem). Dit perceel kan echter niet optimaal ingevuld worden vanwege het feit dat de betreffende gronden zijn aangewezen als archeologisch monument. Van de overige percelen zijn nog niet overal de maximale bebouwingsmogelijkheden benut.

Door de ligging aan de A73, en nabij Nijmegen, werd dit terrein met name geschikt geacht voor transport- en distributiebedrijven, kleine tot middelgrote productiebedrijven, die niet noodzakelijkerwijs in de stad gevestigd willen zijn, en dienstverlenende bedrijven en kantoren. Daarnaast wilde de gemeente de vestiging van grote bedrijven niet uitsluiten. Detailhandel zou wel worden uitgesloten.

2.1.2 Ruimtelijke en functionele structuur

Het plangebied betreft een vrijwel monofunctioneel bedrijventerrein dat grotendeels langs de A73 ligt, en wordt ontsloten via een rotonde bij de Schoenaker. Het terrein kenmerkt zich door een ruime opzet, met veel groen en water.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf_0002.jpg"

Luchtfoto plangebied

Alleen ten noorden van de Goudwerf, nabij de kruising met de Schoenaker, komen andere functies voor. Het gaat dan om een crematorium en enkele kantoren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf_0003.jpg"

Impressie kantoren aan de Schoenaker

Parkeren geschiedt grotendeels op eigen terrein, wat een opgeruimd straatbeeld geeft. Door de ligging aan de snelweg, en nabij woongebieden, is er in de loop der jaren steeds aandacht geweest voor de beeldkwaliteit, met name bij die bedrijven die zich vestigden langs de A73, maar ook aan de Goudwerf (noordzijde) waar het terrein grenst aan een van de toekomstige woningbouwlocaties van Ewijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf_0004.jpg"

Impressie bebouwing aan A73 ter hoogte van kruising Platinawerf - Nikkelwerf

Midden over het terrein, langs de oostzijde van de IJzerwerf, lopen 2 gastransportleidingen waarvoor ruimte is gereserveerd. Deze ruimte mag niet bebouwd worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf_0005.jpg"

Impressie bebouwing aan oostzijde IJzerwerf inclusief strook met gastransportleidingen

Aan de Steeg is een strook gerealiseerd met kleinere bedrijven, waarbij bedrijfswoningen zijn gebouwd. Dit laatste in tegenstelling tot de rest van het terrein, waar geen bedrijfswoningen voorkomen. Ook hier is aandacht voor een goede presentatie naar de omgeving.

Het deel van het bedrijventerrein aan de Steeg is in het verleden vooral uitgegeven aan plaatselijke bedrijven die elders binnen de gemeente op een ongunstige locatie gevestigd waren, en een alternatief zochten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf_0006.jpg"

Impressie bebouwing de Steeg