direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Bedrijventerrein Schoenaker 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf

1.1 Aanleiding

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Hierbij is het per 1 januari 2010 verplicht om plannen digitaal vast te stellen en beschikbaar te maken. Verder stelt de nieuwe Wro dat bestemmingsplannen verplicht zijn voor het hele gemeentelijke grondgebied. Dus niet meer, zoals voorheen, alleen voor het buitengebied. Daarnaast moeten deze elke 10 jaar worden vastgesteld. (actualiseringsplicht).

Het gemeentelijke bestemmingsplannen-bestand is de laatste jaren voor het grootste deel geactualiseerd, maar bevat nog plannen die ouder zijn dan 10 jaar. Daarnaast bereikt een aantal geactualiseerde plannen ook opnieuw de leeftijd van 10 jaar. Alle bestemmingsplannen die op 1 juli 2003 onherroepelijk waren moeten, volgens artikel 9.1.4 van de Invoeringswet ruimtelijke ordening, uiterlijk op 1 juli 2013 zijn herzien. Daarom is een Plan van Aanpak (PvA) opgesteld om het gehele bestand te actualiseren, en actueel te houden, zoals de wet voorschrijft. Dit PvA is d.d. 5 oktober 2010 geaccordeerd in de gemeenteraad.

Met dit bestemmingsplan wordt een actuele en uniforme regeling verkregen voor bedrijventerrein Schoenaker. Hierbij worden de bestemmingsplannen opgezet conform één standaardregeling, waardoor vergelijkbare gebieden ook vergelijkbare mogelijkheden krijgen.

Elke herziening start met de vaststelling van de uitgangspunten die specifiek zijn voor het betreffende gebied. Voor het bestemmingsplan Schoenaker zijn onderstaande kaderstellende beleidsuitgangspunten vastgesteld in de raadsvergadering van 15 februari 2011:

  • a. De goede beeldkwaliteit behouden en waar mogelijk versterken (aandacht behouden voor de beeldkwaliteit van bedrijven, groene setting, ruimtelijk straatbeeld, verbeteren kwaliteit van de entree van het terrein, bedrijfstypen weren die de huidige hoogwaardige kwaliteit schaden);
  • b. De bestaande hoogwaardige functionele kwaliteit behouden, en zo mogelijk versterken (bedrijfstypen weren die dit kunnen aantasten. Het bestaande beleid om de autobranche te weren voortzetten);
  • c. De milieubelasting op de omgeving buiten het terrein niet laten toenemen;
  • d. Waar mogelijk uitbreiding van bedrijven binnen de bestaande fysieke grenzen van het terrein mogelijk maken, om economische groei te stimuleren, maar zonder de milieubelasting buiten het terrein te laten toenemen;
  • e. Een ruimtelijk, functioneel samenhangend gebied als plangebied vaststellen;
  • f. Aansluiten bij het op 18 mei 2010 vastgestelde milieubeleidsplan.

Daarnaast zijn er meer specifieke uitgangspunten opgesteld. Deze zijn opgenomen in hoofdstuk '5 Programma'.

Het bestemmingsplan heeft primair een beheersfunctie, dat wil zeggen het vastleggen en behouden van de bestaande ruimtelijke, functionele en verkeerskundige situatie. Nieuwe ontwikkelingen zijn van ondergeschikte aard en beperken zich voornamelijk tot reeds bestaande realisatiemogelijkheden van bedrijfsgebouwen (conform vastgestelde bestemmingsplannen) en het bieden van uitbreidingsmogelijkheden voor de bestaande bebouwing. Wel wordt de uitbreiding van het perceel van de firma Duijghuizen in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.