Plan: | Olden Tempel 1e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0209.BPOldenTempelHerz1-dfva |
Op 5 juni 2009 is door Arcadis een waterparagraaf opgesteld, rapport nummer 074149490:0.4. De betreffende waterparagraaf is zijn geheel hieronder weergegeven.
Waterschap Rivierenland
De algemene randvoorwaarden van het waterschap zijn van toepassing. De inhoudelijke uitgangspunten die het waterschap hanteert bij de watertoets zijn gebaseerd op de wettelijke taken die het waterschap heeft en het beleid van het waterschap voor de wijze waarop die taken zijn ingevuld. Er is beleid ontwikkeld om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. Daarvoor is het van belang dat er voldoende waterberging wordt gecreëerd bij ruimtelijke plannen. De benodigde ruimte voor compenserende waterberging wordt berekend op basis van maatgevende regenbuien, de toename aan verhard oppervlak en de maximaal toelaatbare peilstijging. Voor plannen met een toename van verhard oppervlak tot 5 ha, kan de vuistregel van 436 m³ waterberging per hectare verharding worden gebruikt, mits er geen complicerende zaken zoals kwel aan de orde zijn.
In het onderhavige plan vindt geen toename van het verharde oppervlak plaats. Het bergen van het water kan op de bestaande watergangen. Het huidige oppervlak van de waterpartij nabij Olden Tempel bedraagt bijna 7.000 m². De waterpartijen van Beuningen kunnen een peilstijging van 0,30 m opvangen.
De voorkeur van het waterschap met betrekking tot het rioolstelsel gaat uit naar de aanleg van een verbeterd gescheiden stelsel.
Gemeente Beuningen
Waterplan
In het Waterplan Beuningen wordt het gemeentelijke waterbeleid verwoord. In het waterplan worden de ambities op het gebied van water in Beuningen onderverdeeld in 5 categorieën.
GRP 2008-2012
De gemeenteraad heeft het Gemeentelijk RioleringsPlan 2008-2012 (GRP) vastgesteld. Hierin is het beleid voor de zorgplicht voor stedelijk afvalwater, afvloeiend hemelwater en grondwater vastgelegd.
Samengevat hieruit het volgende:
Bodem
Het gebied Olden Tempel ligt in het kommengebied met rivierkleigronden. De dikte varieert van 1-2 m in het zuidelijk deel van het plan tot 4-5 m in het noordelijk deel. De rivierklei is ook tijdens het veldwerk van het milieukundig bodemonderzoek aangetroffen als sterk tot matig siltige klei. Vanaf 1,5 m-mv worden lokaal roestafzettingen waargenomen. Daarnaast is verspreid over het gebied een dunne laag zand aangetroffen, die in het verleden is aangebracht ten behoeve van grondverbetering en/of ophoging.
Grondwater
Het polderpeil heeft een zomerpeil van 6,60 m+NAP en een winterpeil van 6,30 m+NAP. Binnen het plan gebied heerst een grondwatertrap VI. Dit betekent dat de Gemiddelde Hoogste Grondwaterstand (GHG) op 0,4-0,8 m-mv ligt. De Gemiddelde Laagste Grondwaterstand (GLG) ligt lager dan 1,20 m-mv. Tijdens het veldwerk ten behoeve van het milieukundig bodemonderzoek (12 en 13 maart 2009) is het grondwater aangetroffen op 2,0 m-mv.
Oppervlaktewater
In de Olden Tempel liggen waterpartijen die in het kader van het waterplan een functie hebben toegewezen gekregen. De waterpartij met in het midden het mausoleum heeft als functie "Natuurwater" gekregen. De waterpartijen tussen Olden Tempel en Aalsterveld en tussen Olden Tempel en Viermorgen hebben de functie "Belevingswater". Op waterpartijen met de functie natuurwater mogen geen overstorten lozen. Dit is het geval bij het mausoleum. Daarom is in het waterplan opgenomen om de overstort te verplaatsen naar de waterpartij tussen Aalsterveld en Olden Tempel. Doordat de waterpartij tussen Aalsterveld en Olden Tempel en tussen Viermorgen en Olden Tempel zwaarder belast worden met overstortend afvalwater is het om kwalitatieve redenen wenselijk natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Voor Olden Tempel worden deze plannen meegenomen.
Afvalwater
Doordat de overstort verplaatst wordt van de waterpartij rond het mausoleum naar de waterpartij tussen Olden Tempel en Aalsterveld zal het riool aangepast moeten worden. Deze leiding is geprojecteerd in het Gewelf. Aan het Gewelf moet de ligging van het riool aangepast worden als gevolg van een nieuwe stedenbouwkundige inpassing. Deze werkzaamheden worden op elkaar afgestemd.
In het plan wordt de ontwikkeling van één extra woning mogelijk gemaakt. Dit resulteert niet in een toename van het verhard oppervlak. Bij de nieuwbouwlocaties wordt het afvalwater en hemelwater gescheiden. Het afvalwater wordt aangesloten op het bestaande rioolstelsel van Beuningen. Voor het hemelwater is de gebruikelijke voorkeursvolgorde gevolgd. Hergebruik van hemelwater is gezien de gezondheidsrisico's en kleinschaligheid van de plannen niet haalbaar. Infiltratie van hemelwater in de bodem is in Olden Tempel niet haalbaar in verband met de aanwezigheid van rivierklei met een zeer slechte doorlatendheid en de aanwezigheid van kwel. Voor Olden Tempel is gekozen om het hemelwater op oppervlaktewater te bergen.
Waterkwantiteit
Berging
In het plangebied is een slecht doorlatende kleilaag aanwezig. Tevens is voor het plangebied kwel aanwezig. Dit maakt het plangebied ongeschikt voor infiltratievoorzieningen. Gebruik wordt gemaakt van het aanwezige oppervlaktewater.
Afvalwater
In het plan wordt een verbeterd gescheiden rioolstelsel aangelegd in de vorm van een infiltratieriool. De lozingspunten worden voorzien van lamellenfilters.
Waterkwaliteit
Afkoppelen
Het water van de nieuw te bouwen woningen wordt gescheiden afgevoerd.
Met betrekking tot het aspect water worden geen belemmeringen gezien met het oog op de gewenste ontwikkelingen.