direct naar inhoud van 4.12 Water
Plan: Krumselaarseweg I
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.4000-0002

4.12 Water

Om water als één van de principes voor de ruimtelijke ordening verder te ontwikkelen, heeft de Commissie Waterbeheer 21e eeuw doelstellingen geformuleerd om water prominenter in beeld te krijgen. Één van die doelstellingen is het uitvoeren van een 'Watertoets' bij alle ruimtelijke plannen en besluiten. Hiertoe dient de initiatiefnemer van een plan de waterbeheerder vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Het betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel is om te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De resultaten van het overleg tussen initiatiefnemer en waterbeheerder worden verwoord in de waterparagraaf.

Het Waterschap Vallei & Eem hanteert uitgangspunten ter bescherming en verbetering van de waterkwaliteit. Concrete maatregelen zijn het afkoppelen van regenwater, het beperken van verhard oppervlak en het tegengaan van gebruik van uitlogend bouwmateriaal. Daar waar sprake is van onverhard oppervlak zal het regenwater in de bodem infiltreren.

Er is bij het Waterschap Vallei & Eem een verzoek om een "Watertoets" ingediend in verband met de verplaatsing en de nieuwvestiging van een agrarisch bedrijf op het perceel aan de Krumselaarsweg ongenummerd.

In Artikel 17.2 van de keur van het waterschap staat dat het verboden is water afkomstig uit een uitbreiding van verhard oppervlak te lozen op watergangen, indien de uitbreiding groter of gelijk is aan 0,10 ha en zich bevindt in een woonwijk of bedrijventerrein of daarop aansluit.

Omdat het hier weliswaar om meer dan 1000 m2 nieuwe verharding gaat, maar het agrarisch bouwperceel niet in een woonwijk of op een bedrijventerrein ligt is geen keurvergunning nodig.

Het waterschap adviseert wel om eventuele waterproblemen niet af te wentelen. Dat wil zeggen: geen extra belasting op beken en watergangen en geen negatieve effecten - te nat of te droog - voor de buren.

Het rioolwater en het regenwater zullen gescheiden worden afgevoerd. De afwatering van het regenwater vindt plaats via een sloot aan de oostzijde van het bedrijf.

Afvalwater

Op het bedrijf vinden meerdere activiteiten plaats die mogelijk tot verontreiniging van bodem en/of grondwater kunnen leiden. Het betreft de volgende activiteiten:

  • Opslag van drijfmest.
  • Een spoelplaats voor veetransportmiddelen.
  • Wateropvang vanuit de combiwasser.

Initiatiefnemer heeft hiervoor voorzieningen en maatregelen getroffen. Zo zal de wateropvang van de combiwassers plaats vinden in speciaal daarvoor bestemde bassins. Het afgevoerde water uit de chemische wasser wordt apart opgevangen en gerecycled, waarbij het uiteindelijke afvalwater in een aparte put wordt opgeslagen. Bedrijfsafvalwater afkomstig van het reinigen van de stallen wordt geloosd in de gierkelder.