Plan: | Krumselaarseweg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.4000-0002 |
Voor de afstemming van het bestemmingsplan op het provinciale beleid, is primair het Streekplan Gelderland 2005 "Kansen voor de regio's" van belang. Het Streekplan is door Provinciale Staten van Gelderland op 29 juni 2005 vastgesteld.
In het streekplan wordt in hoofdstuk twee het beleid beschreven. Voor het plangebied aan de Krumselaarseweg is paragraaf 2.9.5 "Intensieve veehouderij" van belang. Op themakaart 20 (intensieve veehouderij, zie figuur 3) zijn zones aangegeven waarmee de mogelijkheden voor nieuwvestiging, hervestiging en uitbreiding van intensieve veehouderijbedrijven worden bepaald. Buiten de reconstructriegebieden is nieuwvestiging niet toegestaan; hervestiging en uitbreiding wel.
In het kader van de Reconstructiewet zijn plannen vastgesteld voor de Gelderse Vallie/ Utrecht- Oost (deels gelegen in de provincie Utrecht), Veluwe en Achterhoek/ Liemers. Behalve een belangrijke impuls voor de uitvoering van doelstellingen op het vlak van met name landbouw, natuur, water en landschap, bevatten de plannen voor enkele thema's ook nieuw ruimtelijk beleid. Op grond van bepalingen in de Reconstructiewet, heeft dit beleid de kracht van streekplan. Het gaat om streekplanbeleid voor:
Voor een gedetailleerde omschrijving van het bovenstaande streekplanbeleid en de relatie met bestemmingsplannen verwijst het Streekplan naar de reconstructieplannen. Het gebied aan de Krumselaarseweg valt binnen het reconstructieplan Gelderse Vallei/ Utrecht- Oost.
Figuur 3: Uitsnede themakaart Intensieve veehouderij
In het reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht-Oost is het plangebied volgens de beleidskaart "Reconstructiezonering Intensieve Veehouderij" (figuur 4) gelegen in het zogenaamde "Landbouwontwikkelingsgebied" (figuur 5). In de landbouwontwikkelingsgebieden ligt het primaat bij de landbouw en wordt het behoud en uitbreiding van productieruimte zo veel mogelijk veilig gesteld. Uitbreiding en nieuwvestiging is mogelijk. Nieuwvestiging van intensieve veehouderij is binnen landbouwontwikkelingsgebieden is alleen mogelijk als het volwaardige bedrijven betreft. De vestiging van bedrijven, die van elders verplaatst (moeten) worden, vindt bij voorkeur plaats in een landbouwontwikkelingsgebied.
Figuur 4: Beleidskaart "Reconstructie zonering Intensieve veehouderij"
Figuur 5: Ligging plangebied in landbouwontwikkelingsgebied
Conclusie
Het reconstructieplan Gelderse Vallei maakt in landbouwontwikkelingsgebieden nieuwvestiging, hervestiging en uitbreiding mogelijk van intensieve veehouderijbedrijven. Het plan voor de verplaatsing en nieuwvestiging van het agrarische bedrijf van initiatiefnemer is gelegen in een landbouwontwikkelingsgebied. Het initiatief past derhalve binnen de kaders van het reconstructieplan en het streekplan.