Plan: | Klettersteeg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1338-0002 |
Voor het perceel aan Klettersteeg 26 in Achterveld is een verzoek ingediend om de agrarische bestemming met bouwvlak te wijzigen in een woonbestemming.
Zonder de agrarische bestemming met bouwvlak is het mogelijk om legale bestaande agrarische bebouwing, via functieverandering, in te zetten voor doelen die passen binnen dit beleid, op het onderhavige perceel of elders.
De uitvoering van dit plan is niet mogelijk binnen het geldende bestemmingsplan Buitengebied 2012. Daarom is voorliggende wijziging van het bestemmingsplan opgesteld.
Afbeelding 1 Luchtfoto 2015
Het plangebied ligt aan de Klettersteeg 26 nabij de kern Achterveld. Het plangebied wordt aan alle zijden omsloten door weilanden. Verder weg aan de noordzijde ligt de Barneveldse Beek. Aan de oostzijde ligt de woning Klettersteeg 28. De grens aan de zuidzijde wordt gevormd door de Klettersteeg. Aan de oostzijde verder weg ligt het agrarische bedrijf aan de Grote Fliertweg 1.
Afbeelding 2 Plangebied
Het plangebied ligt in het bestemmingsplan "Buitengebied 2012", "partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012" en "tweede partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012" e.v. en heeft de bestemming "Agrarisch" met bouwvlak. Alle legale bestaande agrarische bebouwing is dan positief bestemd en dus niet inzetbaar voor functieverandering.
In het bestemmingsplan Buitengebied 2012 is in artikel 3.7 lid 5 een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee het college de bestemming "Agrarisch" ter plaatse van een bouwvlak kan wijzigen in de bestemming "Wonen". Van deze wijzigingsbevoegdheid wordt gebruik gemaakt bij dit plan. Aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.
Afbeelding 3 Bestemmingsplan Buitengebied 2012
Op het perceel aan Klettersteeg 26 in Achterveld wordt de agrarische bestemming ter plaatse van het bouwvlak gewijzigd in een woonbestemming.
Zonder de agrarische bestemming met bouwvlak is het mogelijk om legale bestaande agrarische bebouwing, via functieverandering, in te zetten voor doelen die passen binnen dit beleid, op het onderhavige perceel of elders.
De grens van de woonbestemming is om de bestaande bebouwing in het agrarische bouwvlak gelegd. Hiermee wordt voorkomen dat bij eventuele herbouw van bijgebouwen minder dit minder compact wordt gerealiseerd dan in de huidige situatie. De aanvrager geeft aan dat hij op termijn de varkensschuur wil vervangen door een zwembad en dat hij een aantal bijgebouwen (deels) wil vernieuwen. Met dit bestemmingsvlak is dat, binnen de voorwwatden van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan mogelijk.
Het wijzigingsplan 'Klettersteeg I' is een nadere concretisering van de beleidskeuzes die gemaakt zijn in de Structuurvisie Buitengebied Barneveld. In tegenstelling tot de structuurvisie is het wijzigingsplan juridisch direct bindend voor 'de gebruiker'. Het wijzigingsplan geeft op perceelsniveau aan welke bouw- en gebruiksmogelijkheden gelden.
Het wijzigingsplan is zoveel mogelijk afgestemd op eerder vastgestelde gemeentelijke visies, het provinciaal- en/of Rijksbeleid.
De verwachting is dat de komende jaren, net als in de voorgaande periode, veel agrarische bedrijven zullen stoppen. Er komen veel stallen en andere bedrijfsgebouwen leeg te staan. De gemeente wil reductie van deze bebouwing en kwaliteitsverbetering in het buitengebied realiseren door sloop in combinatie met inzet voor de mogelijkheden die het functieveranderingsbeleid biedt. Hierbij kan worden gedacht aan nieuwe woningen, diverse vormen van bedrijvigheid, recreatieve of maatschappelijke functies en verbredingsmogelijkheden voor wonen en werken. In het bestemmingsplan zijn daarom een aantal wijzigingsbevoegdheden opgenomen, waaronder de in dit wijzigingsplan gebruikte bevoegdheid.
Omdat hier geen sprake is van een nieuwe ontwikkeling maar van het afwaarderen van een bestemming "Agrarisch" naar de bestemming "Wonen" zijn randvoorwaarden niet getoetst. Indien nodig worden randvoorwaarden getoetst tijdens de procedure van de nog te verlenen omgevingsvergunning(en) voor de herbouw/aanpassing van bijgebouwen.
Het bestemmingsplan 'Klettersteeg I' is een nadere concretisering van de beleidskeuzes die gemaakt zijn in de Structuurvisie Buitengebied Barneveld. In tegenstelling tot de structuurvisie is het bestemmingsplan juridisch direct bindend voor de burger. Het bestemmingsplan geeft op perceelsniveau aan welke bouw- en gebruiksmogelijkheden gelden.
Het bestemmingsplan is zoveel mogelijk afgestemd op eerder vastgestelde gemeentelijke visies, het provinciaal- of Rijksbeleid. Waar nodig is in het bestemmingsplan een eigen afweging gemaakt: bijvoorbeeld op basis van de retrospectieve toets of een specifieke lokale situatie.
In de hierna volgende paragrafen is per functie aangegeven welke bestemming is toegekend, en welke aanduidingen zijn gebruikt. De inhoud van de regeling wordt beknopt weergegeven, waarbij met name aandacht is voor het waarom van de regeling (waarom worden bepaalde ontwikkelingen wel of niet toegestaan) en hoe wordt een aanvraag getoetst (wat zijn de voorwaarden, wat is bijvoorbeeld een goede landschappelijke inpassing en hoe wordt dat getoetst).
Voor aanvrager en toetser wordt hiermee meer duidelijkheid gegeven over het hoe en waarom van de in de planregels opgenomen bepalingen.
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft gemeenten de plicht tot het opstellen van een bestemmingsplan. In de Wro en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is nader uitgewerkt uit welke onderdelen een bestemmingsplan in ieder geval moet bestaan. Dit zijn een verbeelding met planregels en een toelichting daarop. Daarnaast bieden zowel de Wro als het Bro opties voor een nadere juridische inrichting van een bestemmingsplan. Hierbij moet onder meer worden gedacht aan de toepassing van afwijkingsmogelijkheden en wijzigingsbevoegdheden en het toepassen van nadere eisen. De bruikbaarheid van deze instrumenten is geheel afhankelijk van het doel van het bestemmingsplan en de gewenste bestemmingsmethodiek van de gemeente Barneveld. Het uitgangspunt is dat het bestemmingsplan moet voorzien in een passende regeling voor de komende tien jaar.
Het juridische deel van het bestemmingsplan bestaat uit de verbeelding en de regels. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden en gebouwen en bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing. De verbeelding heeft een ondersteunende rol voor de toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen. De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers bindende onderdeel van het bestemmingsplan.
Dit wijzigingsplan is gebaseerd op het moederplan "Buitengebied 2012". Ook de regels van de partiële herziening bestemmingsplan "Buitengebied 2012" worden onverkort van toepassing verklaard. De raad heeft op 25 februari 2014 die partiële herziening vastgesteld.
Het geldende bestemmingsplan "Buitengebied 2012" kent in artikel 3.7, vijfde lid een wijzigingsbevoegdheid waarmee de bestemming 'Agrarisch' (ter plaatse van een bouwvlak) gewijzigd kan worden in de bestemming 'Wonen'. Dit wijzigingsplan voorziet hierin.
De regels uit het bestemmingsplan "Buitengebied 2012" zijn onverkort van toepassing, en worden van toepassing verklaard.
De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
Het is noodzakelijk dat het wijzigingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het wijzigingsplan is het juridisch toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.
Begrippen en wijze van meten
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing van het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Voor zover er geen begrippen zijn gedefinieerd wordt aangesloten bij het normale spraakgebruik.
In artikel 1 van het wijzigingsplan zijn de begrippen plan en wijzigingsplan gedefinieerd.
In artikel 2 is de wijze van meten opgenomen, waarbij verwezen wordt naar artikel 2 van het bestemmingsplan "Buitengebied 2012" en alle daarop volgende bestemingsplanwijzigingen en -herzieningen.
In hoofdstuk 2 van het wijzigingsplan zijn de bestemmingsregels opgenomen. In dit hoofdstuk en de daarin opgenomen artikelen 'Agrarisch', 'Wonen' en 'Waarde - Archeologie 1' worden de regels van het bestemmingsplan "Buitengebied 2012" onverkort van toepassing verklaard. Tevens is de verbeelding van het bestemmingsplan "Buitengebied 2012" op de locatie gewijzigd in die zin dat de bestemming 'Agrarisch' (met bouwvlak) gewijzigd is in de bestemming 'Wonen'. Het agrarische bouwvlak is verwijderd, waarbij het gedeelte binnen dat vlak dat niet de bestemming 'Wonen' heeft gekregen een agrarische bestemming (zonder bouwvlak) heeft gekregen. Dit betekent dat voor het onderhavige plangebied de volgende bestemmingen gelden: 'Agrarisch' en 'Wonen'. De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie-1' van het moederplan "Buitengebied 2012" blijft gelden.
Een groot deel van het buitengebied wordt agrarisch gebruikt. Het agrarisch gebruik bestaat uit onbebouwde gebieden: weilanden, akkers en tuinbouwpercelen. Deze bestemming is van toepassing voor de delen binnen het plangebied waaraan geen woonbestemming wordt toegekend.
In de bestemmingsomschrijving van deze bestemming is het toegestane gebruik benoemd. Het betreft het agrarisch grondgebruik zoals het houden van vee (hobbymatig agrarisch gebruik). Daarnaast wordt het plaatsen van voorzieningen, omschreven als 'andere-bouwwerken' ten behoeve van het agrarisch gebruik geregeld. Het gaat hierbij om het plaatsen van weidepalen, hekken en afrasteringen. Vervolgens worden de voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding geregeld, zoals sloten, stuwen, bruggen en/of dammen en dergelijke.
Op de gronden met de bestemming 'Agrarisch' is hobbymatig agrarisch gebruik toegestaan.
De bestemming 'Wonen' is toegekend aan de bestaande, legale woningen. Binnen een bestemmingsvlak 'Wonen' is maximaal één woning toegestaan. Een woning is bestemd voor de huisvesting van één huishouden. In het bestemmingsvlak zijn het hoofdgebouw en eventueel aangebouwde en/of vrijstaande bijgebouwen opgenomen.
De inhoud van een woning bedraagt maximaal 600 m3, inclusief de onderbouw voor zover deze boven het maaiveld uitkomt. Onder een woning is een onderbouw toegestaan, waarbij geldt dat bij vergunningsvrije aanbouwen en bijbehorende bouwwerken van woningen niet vergunningsvrij mogen worden voorzien van een onderbouw. De maximale goot- en nokhoogte bedragen respectievelijk 3,5 en 10 meter. Op sommige plekken komen andere maten of afmetingen voor, deze zijn op de verbeelding weergegeven. Via een afwijking van de bouwregels kan de toegestane goothoogte worden verhoogd naar 6 meter.
Via het functieveranderingsbeleid is het mogelijk om woningen te vergroten op basis van een soopeis tot maximaal 1000 m3. Dit is in de regels van het moederplan "Buitengebied 2012" doorvertaald.
Bijgebouwen
De maximale oppervlakte aan bijgebouwen bij een woning bedraagt maximaal 80 m2. De maximale gooten nokhoogte bedragen respectievelijk 3 en 6 meter. Via het functieveranderingsbeleid is het mogelijk om bijgebouwen te vergroten op basis van een sloopeis tot maximaal 400 m2. Er geldt geen sloopeis tot 250 m2. Dit is in de regels van het moederplan "Buitengebied 2012" doorvertaald.
Hobbymatig houden van vee
In de gebruiksregels is bepaald dat het hobbymatig houden van vee is toegestaan, zowel binnen de woonbestemming als binnen de bestemming 'Agrarisch'. Steeds meer burgers in het buitengebied houden op hobbymatige wijze dieren. Het gaat vaak om schapen, geiten, kippen en paarden. Bij het houden van paarden speelt daarnaast mee dat een paardrijbak gewenst is om te kunnen paardrijden. Het beweiden van vee en het aanleggen van een paardrijbak zijn mogelijk op gronden met de bestemming 'Agrarisch', waarbij geldt dat een paardrijbak direct moet grenzen aan het betreffende bestemmingsvlak met de bestemming 'Wonen' of een andere bestemming waarin een woning of een bedrijfswoning is toegestaan.
In gebieden met een hoge, middelhoge en lage verwachtingswaarde en zichtbare terreinen met archeologische waarde is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' toegepast. In alle gebieden die (nog) niet zijn vrijgegeven na archeologisch onderzoek of waar is besloten tot behoud in situ is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' toegepast. De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 1' is toegepast bij een ondergrondse bouwdiepte van 0,3 m:
In hoofdstuk 3 worden de algemene regels zoals opgenomen in het bestemmingsplan "Buitengebied 2012" onverkort en alle daarop volgende bestemingsplanwijzigingen en -herzieningen van toepassing verklaard.
In het laatste hoofdstuk worden de regels ten aanzien van het overgangsrecht van toepassing verklaard, en het laatste artikel van de regels betreft de citeertitel van voorliggend wijzigingsplan.
De gemeente acht handhaving van haar beleid van groot belang om de gewenste ruimtelijke kwaliteit te garanderen. Belangrijke redenen voor handhaven zijn:
Onderscheid kan gemaakt worden tussen preventieve en repressieve handhavingsinstrumenten. Onder preventieve instrumenten kunnen onder andere goede regelgeving (zoals in bestemmingsplan), voorlichting, subsidieverlening, afwijking van bouwregels en gebruiksregels en de omgevingsvergunning worden begrepen. Repressieve instrumenten zijn onder meer controle en toezicht, opsporing en het hanteren van sancties als bestuursdwang en dwangsom.
In 2007 heeft de gemeente de 'Nota handhaving ruimtelijke - en bouwregelgeving gemeente Barneveld' opgesteld. Deze nota geeft inzicht in de achtergronden die geleid hebben tot de totstandkoming van de nota. Ook geeft het voor overtredingen op het gebied van bestemmingsplan- en bouwregelgeving aan hoe met geconstateerde overtredingen om te gaan en welke prioriteitsstelling daarbij te hanteren is (repressieve handhaving).
Bij de handhaafbaarheid van een bestemmingsplan spelen aspecten als communicatie, de planvorm, de normstelling, het daadwerkelijk kunnen handhaven en de controleerbaarheid van normen ook een belangrijke rol.
Randvoorwaarde voor handhaving is dat er voldoende basis/grondslag is om te kunnen handhaven. Deze basis wordt gevormd door:
In het moederplan ("Buitengebied 2012") is gestreefd naar heldere, eenduidige planregels met zo min mogelijk interpretatiemogelijkheden.
Verder zijn aan de in het moederplan ("Buitengebied 2012") opgenomen afwijkingsmogelijkheden duidelijke voorwaarden verbonden, die voldoende objectief bepaalbaar zijn.
De kosten voor het opstellen van het plan worden gedekt door het heffen van leges. Er zijn bij dit plan geen andere kosten die in een exploitatieplan of exploitatieovereenkomst opgenomen moeten worden.
De procedures voor vaststelling van een wijzigingsplan zijn door de wetgever geregeld. Aangegeven is dat tussen gemeente en verschillende instanties waar nodig overleg over het plan moet worden gevoerd alvorens een ontwerpplan ter visie gelegd kan worden. Pas daarna wordt de wettelijke procedure met betrekking tot vaststelling van het wijzigingsplan opgestart (artikel 3.9a Wro).
Omdat hier geen sprake is van een nieuwe ontwikkeling maar van het afwaarderen van een bestemming "Agrarisch" met bouwvlak naar de bestemming "Wonen" heeft vooroverleg geen toegevoegde waarde en is om die reden niet gevoerd.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 8 januari 2016 tot en met 18 februari 2016 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode heeft een ieder de mogelijkheid gehad om een zienswijze naar voren te brengen. Tijdens deze zes weken zijn geen reacties ingediend.