direct naar inhoud van 4.2 Provincie
Plan: Garderbroekerweg XIII
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1194-0002

4.2 Provincie

Ruimtelijke Verordening Gelderland

De Ruimtelijke Verordening Gelderland (hierna: de verordening) is een gevolg van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die in juli 2008 in werking trad. Deze wet geeft de provincie de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen. Gedeputeerde staten hebben op 15 december 2010 de verordening vastgesteld. De verordening is in werking getreden op 2 maart 2011. Voor de provincie betekent de Wet ruimtelijke ordening dat het goedkeuringsvereiste voor gemeentelijke bestemmingsplannen vervalt. De verordening is gebaseerd op reeds vastgesteld ruimtelijk beleid, zoals het 'Streekplan Gelderland 2005'. De verordening vormt derhalve een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat de verordening geen beleidswijzigingen bevat.

Op 27 juni 2012 volgde een eerste herziening van deze verordening, omdat dit noodzakelijk was als gevolg van de Spoedwet ruimtelijke ordening (Wro).

Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is op de kaart 'Verstedelijking', behorende bij de verordening, aangeduid als 'nieuwe bebouwing buitengebied'. Nieuwe bebouwing ten behoeve van wonen en werken is onder voorwaarden toegestaan in geval van functieverandering naar een niet-agrarische functie, mits 1) de functieverandering in overeenstemming is met een door gedeputeerde staten geaccordeerd regionaal beleidskader, 2) sprake is van de vervanging van bestaande bebouwing, met inbegrip van bouwwerken ten behoeve van glastuinbouw, door nieuwe bebouwing welke leidt tot een substantiële vermindering van het bebouwde oppervlak, 3) buiten de concentratiegebieden glastuinbouw en de regionale clusters glastuinbouw gelegen, en 4) in de toelichting bij een bestemmingsplan wordt aangegeven op welke manier nieuwe bebouwing landschappelijk wordt ingepast.

In dit geval is er sprake van nieuwe bedrijfsbebouwing. Het plan is in overeenstemming met het regionale functieveranderingsbeleid en wordt er bestaande bebouwing gesloopt conform de gestaffelde sloopregeling uit het regionale functieveranderingsbeleid. Het gebied is gelegen buiten de concentratiegebieden glastuinbouw en de regionale clusters glastuinbouw. In de toelichting wordt onder paragraaf 5.11 ingegaan op de landschappelijke inpassing. Hierdoor is er geen strijdigheid met de verordening en past het verzoek daarmee binnen het beleid zoals opgenomen in de verordening.

Structuurvisie Gelderland (voormalig streekplan)

Provinciale staten hebben op 29 juni 2005 het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. Het streekplan geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2015. Het streekplan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Op de "Beleidskaart ruimtelijke structuur" van het streekplan, ligt het plangebied in het landbouwontwikkelingsgebied (Concentratie intensieve teelten BRS). Functieverandering naar niet-agrarisch activiteiten is binnen het landbouwontwikkelingsgebied mogelijk mits de nieuwe functie de uitbreidingsruimte van de bestaande veehouderijbedrijven niet belemmert.

Functieverandering
In de regio Vallei wordt de mogelijkheid geboden om in regionaal verband een alternatief beleid te ontwikkelen voor functieverandering van gebouwen in het buitengebied. In 2008 is door regio De Vallei de Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten vastgesteld. Het beleid voor functieverandering is hierin verwoord.

In het Regionale functieveranderingsbeleid is expliciet aangegeven dat de concentratiegebieden intensieve teelten gericht zijn op economische ontwikkeling. Functiewijziging naar niet-functioneel aan het buitengebied gebonden bedrijvigheid is (onder voorwaarden) mogelijk, zodat daarmee het verzoek in overeenstemming is met het regionale functieveranderingsbeleid.

Regionale beleidsinvulling functieverandering

De "Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten" van Regio De Vallei vormt het ruimtelijk kader om middels een bestemmingsplanherziening medewerking aan onderhavig verzoek te verlenen. In het beleid voor functieverandering naar werken of woon-werkcombinaties is aangegeven dat strikt genomen niet-agrarische bedrijven zonder functionele binding aan het buitengebied niet thuishoren in het landelijk gebied. Het toelatingsbeleid voor dergelijke bedrijven behoort daarom gekoppeld te zijn aan stringente voorwaarden. Het streven is gericht op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied. Die kwaliteitswinst is zowel te bereiken via de weg van ontstening (sloop) als via de weg van versterking van de landschappelijke kwaliteit (verevening) als een combinatie daarvan.

De regio laat het aan de verschillende gemeenten zelf over om keuzes te maken in soorten van bedrijven die per gebiedstype worden toegestaan. Vanwege het feit dat de verstorende invloed van niet-agrarische bedrijven op de omgeving meer dan evenredig toeneemt met de omvang ervan, is er gekozen voor een gestaffelde sloopregeling. Het streven naar behoud en hergebruik van bestaande opstallen staat daarbij voorop.

In dit geval wordt de ruimtelijke kwaliteit verbeterd door middel van sloop van bebouwing, in combinatie met landschappelijke inpassing (versterking van de landschappelijke kwaliteit). Er is sprake van een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijke gebied. Hiermee wordt voldaan aan één van de belangrijke voorwaarden van het regionale functieveranderingsbeleid.

Daarnaast speelt de ligging ten opzichte van de beschikbare infrastructuur een belangrijke rol. (Vracht)verkeer van en naar een slecht ontsloten locatie is ongewenst, maar hiervan is in casu geen sprake. Zo brengt de bedrijvigheid op het perceel Garderbroekerweg 53 geen overmatig gebruik van de openbare weg met zich mee.

De berekening volgens de gestaffelde sloopregeling van het functieveranderingsbeleid wijst uit dat initiatiefnemer een nieuw bedrijfsgebouw met een oppervlakte van 626,7 m² mag realiseren. Dit wanneer de door hem aangegeven bebouwing op zijn perceel gesloopt gaan worden. Inmiddels is al een gedeelte van de te slopen bebouwing gesloopt.

Dit verzoek past daarmee binnen de "Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten" van Regio De Vallei. De "Regionale werkgroep Coördinatie verzoeken om functieverandering" heeft bovendien positief over onderhavig verzoek geadviseerd.