direct naar inhoud van 3.1 Beschrijving situatie
Plan: Garderbroekerweg XIII
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1194-0002

3.1 Beschrijving situatie

Sinds vele jaren vinden er op het perceel Garderbroekerweg 53 werkzaamheden plaats ten behoeve van een niet-agrarisch bedrijf. Het gaat om een timmerwerkplaats. Reeds in 1997 is geconstateerd dat heer Van 't Foort tuinhuisjes te koop aanbiedt. Het college heeft vervolgens besloten om Sierhokkenbouw Van 't Foort aan te schrijven om de productie van en handel in sierhokken op het betreffende perceel te staken op straffe van een periodieke dwangsom. Tegen dit besluit heeft de heer Van 't Foort een bezwaarschrift ingediend. Vervolgens heeft hij aangegeven dat hij gebruik wil maken van de mogelijkheid om middels functieverandering om te schakelen van een agrarisch naar een niet-agrarisch bedrijf. Na diverse aanpassingen in het verzoek heeft dit geleid tot onderhavige verzoek. In afwachting van de mogelijkheid of legalisatie tot de mogelijkheid behoort, is het handhavingstraject niet verder in procedure gebracht.

De totale bedrijfsbebouwing die die op het perceel Garderbroekerweg 53 inzetbaar is voor functieverandering bedraagt 1.511 m2 (1.591,4 m2 aanwezige bestaande bebouwing - 80 m2 aan bijgebouwen). Er wordt op het perceel Garderbroekerweg 53 in totaal 1.515 m2 gesloopt, waarbij er inmiddels al een groot gedeelte gesloopt is.

Verzoeker wenst een nieuw bedrijfsgebouw ten behoeve van de timmerwerkplaats te realiseren, waarbij de bestaande (voormalige agrarische) bebouwing gesloopt wordt. Enkel blijven er twee bijgebouwen staan met een oppervlakte van 76,4 m2. Er komt één nieuw bedrijfsgebouw met een oppervlakte van 626,7 m2 (afgerond 627 m2).

Uit de berekening volgens de gestaffelde sloopregeling van het functieveranderingsbeleid blijkt dat er voldoende voormalige agrarische bedrijfsbebouwing voor het niet-agrarische bedrijf wordt gesloopt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1194-0002_0004.png"

Afbeelding 4: te slopen bebouwing

Spreekuur functieverandering

Het plan is tijdens het spreekuur functieverandering in 2011 besproken. De toetsingsgroep heeft de ingediende stedenbouwkundige en landschappelijke inrichtingstekening akkoord bevonden, waarbij een aantal voorwaarden zijn meegeven die verdere uitwerking behoefde. Na de aanpassingen is de stedenbouwkundige en landschappelijke inrichting akkoord bevonden.

Bedrijfsactiviteiten

De inrichting valt ingevolge de VNG-brochure "Bedrijven en milieuzonering", nu er in dit geval sprake is van een productieoppervlak van meer dan 200 m2, onder categorie 3.2. Voor wat betreft het aspect geluid geldt er dan een richtafstand van 100 meter. Het gebruik van de richtafstanden bij milieuzonering in ruimtelijke plannen is gerelateerd aan een omgevingstype. Het gebied hier kan globaal getypeerd worden als lintbebouwing in het buitengebied met veel agrarische bedrijvigheid. Er is hier sprake van een gemengde omgeving, waardoor de richtafstand mag worden verkleind naar 50 meter.

In onderhavige situatie gaat het om een nieuw bedrijfsgebouw met relatief gezien een groot vloeroppervlak, met echter relatief gezien weinig activiteiten. De timmeractiviteiten die lawaai met zich meebrengen vinden allemaal binnen plaats. Deze activiteiten betreffen dan het zagen van planken en het vastspijkeren van planken, onder andere met behulp van pneumatische gereedschappen. Deze activiteiten zijn minder intensief dan die bij andere houtbewerkingen. Transport met zware vrachtwagens mag op dit moment op het agrarische bedrijf al plaatsvinden. Het aantal transportbewegingen zal afnemen door de aangevraagde ontwikkeling. Zie ook paragraaf 5.10 (milieuzonering).

Verbetering ruimtelijke kwaliteit

De ruimtelijke kwaliteit wordt verbeterd door middel van sloop van alle bebouwing (met uitzondering van twee bijgebouwen, de bedrijfswoning zelf en een geitenhokje (vergunningsvrij)), in combinatie met landschappelijke inpassing (versterking van de landschappelijke kwaliteit). Er is sprake van een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijke gebied. Hiermee wordt voldaan aan één van de belangrijkste voorwaarden van het regionale functieveranderingsbeleid.

Onderhavige plan bestaat uit functieverandering van de bestemming 'Agrarisch gebied I' (met bouwperceel) naar 'Bedrijf - Niet agrarisch' en 'Agrarisch - Onbebouwd'. Naast het slopen van de bebouwing wordt de (agrarische) milieuvergunning ingetrokken. Het is dan niet meer mogelijk om een agrarisch bedrijf uit te oefenen op dit perceel. De inrichting van het plan met zes parkeerplaatsen en handhaving van de bestaande uitrit is vanuit verkeerskundig oogpunt acceptabel. Zie de bijgevoegde inrichtingstekening (bijlage 5 van de toelichting).