direct naar inhoud van 5.14 Water
Plan: Veluweweg XIV
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1193-0002

5.14 Water

Om water als één van de principes voor de ruimtelijke ordening verder te ontwikkelen, heeft de Commissie Waterbeheer 21e eeuw doelstellingen geformuleerd om water prominenter in beeld te krijgen. Één van die doelstellingen is het uitvoeren van een 'Watertoets' bij alle ruimtelijke plannen en besluiten. Hiertoe dient de initiatiefnemer van een plan de waterbeheerder vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Het betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel is om te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De resultaten van het overleg tussen initiatiefnemer en waterbeheerder worden verwoord in de waterparagraaf.

De voorgenomen planontwikkeling heeft geen gevolgen voor de waterhuishouding. Het terrein is in de huidige situatie al geheel verhard waardoor er geen snellere afstroming van het hemelwater optreedt.

Hemelwater

Het Barneveldse beleid is gericht op het scheiden van afvalwater en relatief schoon hemelwater. Barneveld wil het hemelwater zo mogelijk afkoppelen van het gemengd riool. het hemelwater wordt dan in de bodem geïnfiltreerd of via een apart riool afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het huidige plangebied is volledig verhard en in meer of mindere mate schoon. het water dient verzameld te worden en via een aparte buis te worden aangesloten op het gemengd riool (in de Kosterijweg of Veluweweg). In de toekomst kan dit water eenvoudig worden afgekoppeld.

Huishoudelijk afvalwater

Huishoudelijk afvalwater zal worden aangesloten op het gemengd riool.

Bouwmaterialen

In het kader van duurzaam bouwen en vanwege de beoogde waterkwaliteit mogen geen uitlogende materialen worden toegepast. (zink, koper en PAK-houdende materialen). Indien deze wel gebruikt worden dienen deze gecoat te worden om diffuse verontreinigingen te voorkomen