direct naar inhoud van 4.2 Provincie
Plan: Barnseweg V
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1179-0003

4.2 Provincie

Ruimtelijke Verordening Gelderland

De Ruimtelijke Verordening Gelderland (hierna: de verordening) is een gevolg van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die in juli 2008 in werking trad. Deze wet geeft de provincie de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen. Gedeputeerde staten hebben op 15 december 2010 de verordening vastgesteld. De verordening is in werking getreden op 2 maart 2011. Voor de provincie betekent de Wet ruimtelijke ordening dat het goedkeuringsvereiste voor gemeentelijke bestemmingsplannen vervalt. De verordening is gebaseerd op reeds vastgesteld ruimtelijk beleid, zoals het 'Streekplan Gelderland 2005'. De verordening vormt derhalve een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat de verordening geen beleidswijzigingen bevat.

Het plangebied is gelegen in de zoekzone voor landschappelijke versterking, tegen de zoekzone voor wonen en werken aan. Omdat voorliggend plan de realisatie van slechts één woning mogelijk maakt in de directe nabijheid van de zoekzone voor wonen en werken, vormt de verordening geen belemmering voor voorliggend plan.

In artikel 2.3, onder b van de verordening wordt vermeld dat een nieuwe woning in het kader van functieverandering mogelijk is, mits sprake is van de vervanging van bestaande bebouwing door nieuwe bebouwing welke leidt tot een substantiële vermindering van het bebouwde oppervlak, de nieuwe woning buiten de concentratiegebieden glastuinbouw en de regionale clusters glastuinbouw is gelegen en in de toelichting van het bestemmingsplan wordt aangegeven op welke manier nieuwe bebouwing landschappelijk wordt ingepast. Omdat hieraan wordt voldaan, vormt de verordening geen belemmering voor de uitvoering van voorliggend plan.

Structuurvisie Gelderland (voormalig streekplan)

Provinciale staten hebben op 29 juni 2005 het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. Het streekplan geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2015. Het streekplan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Op de kaart "Ruimtelijke structuur" van het streekplan, is het plangebied gelegen op de grens tussen multifunctioneel platteland en een concentratiegebied voor intensieve teelten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1179-0003_0006.jpg"
Figuur 6 Uitsnede beleidskaart ruimtelijke structuur Streekplan 2005

Hieronder volgt een samenvatting van de relevante passages uit het streekplan:

Multifunctioneel gebied

Het plangebied is gelegen in multifunctioneel platteland, dat een onderdeel vormt van multifunctioneel gebied. Het multifunctionele gebied beslaat het grootste deel van de provincie. Dit gebied omvat de steden, dorpen, buurtschappen buiten de provinciaal ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctioneel platteland. In het provinciaal planologisch beleid wordt op deze gebieden geen expliciete provinciale sturing gericht.

Functieverandering

In de regio Vallei wordt de mogelijkheid geboden om in regionaal verband een alternatief beleid te ontwikkelen voor functieverandering van gebouwen in het buitengebied. In 2008 is door regio De Vallei de Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten vastgesteld. Het beleid voor functieverandering is hierin verwoord.

Het plan betreft een functieverandering naar wonen. Het agrarisch bedrijf zal worden beëindigd en de agrarische bedrijfsbebouwing zal worden gesloopt. In totaal zal 1.050 m² aan agrarische bedrijfsbebouwing worden ingezet voor de bouw van een woning van maximaal 600 m³, met daarbij een bijgebouw van maximaal 80 m². Deze oppervlakten zijn in overeenstemming met het regionale functieveranderingsbeleid. De structuurvisie vormt hierdoor geen belemmering voor voorliggend plan.