direct naar inhoud van 5.5 Geluid
Plan: Achterveldseweg-Laageinderweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1176-0003

5.5 Geluid

Bij het opstellen van een bestemmingsplan dienen de bepalingen van de Wet geluidhinder in acht te worden genomen. Dit betekent onder meer dat wanneer in het bestemmingsplan gronden worden bestemd voor nieuwe woningbouw of andere geluidsgevoelige gebouwen en terreinen, moet worden nagegaan of voor deze gronden een geluidszone van kracht is. Alle wegen met uitzondering van 30km/h zones en woonerven hebben een zone. De zonebreedte is afhankelijk van de situatie binnen- of buitenstedelijk en het aantal rijstroken. Ook alle spoorwegen hebben een zone met een breedte die afhankelijk is van de bezetting. Daarnaast hebben industrieterreinen een zone.  Binnen een zone moet akoestisch onderzoek worden verricht, waaruit blijkt of aan de voorkeursgrenswaarde wordt voldaan. Als deze wordt overschreden kan onder bepaalde voorwaarden onder andere uit het gemeentelijk geluidbeleid tot een wettelijk maximum ontheffing worden verleend.

Door Sain Milieuadvies is in maart 2012 een akoestisch onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken in welke mate (niet) voldaan wordt aan de voorkeursgrenswaarde van geluidszone langs de Achterveldseweg (projectnummer 2012-3018-0, Apeldoorn, 15 maart 2012).

Uit het onderzoek is gebleken dat de geluidbelasting ten gevolge van de Achterveldseweg op de noordgevel zowel de voorkeursgrenswaarde als de maximale grenswaarde overschrijdt. Op de oost- en westgevel wordt niet voldaan aan de voorkeursgrenswaarde, maar wel aan de maximale grenswaarde. Op de zuidgevel wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde, deze gevel is geluidsluw.

Tabel 5.1 Geluidbelasting Lden in dB inclusief aftrek voor de nieuw te bouwen woning aan de Achterveldseweg 41.

Weg   Noordgevel   Oostgevel   Zuidgevel   Westgevel  
Achterveldseweg   56   52   <48   52  

Afstandsmaatregelen

Door de woning ruim 20 meter verder van de weg te bouwen kan de geluidbelasting op de noordgevel gereduceerd worden tot de maximale grenswaarde en op de zijgevels tot de voorkeursgrenswaarde. Om de geluidsbelasting op alle gevels terug te brengen tot de voorkeursgrenswaarde zou de woning nog verder van de weg moeten worden gebouwd. Gezien de afstand van de omliggende woningen tot de Achterveldseweg en de ligging van de bestaande boerderij is dit stedebouwkundig en landschappelijk niet gewenst.

Bron- en overdrachtsmaatregelen

Bronmaatregelen zijn gezien de planomvang financieel niet haalbaar. Gezien de afstand tot de Achterveldseweg zijn overdrachtsmaatregelen zowel financieel als landschappelijk ongewenst. Een geluidsreductie tot de maximale grenswaarde op de noordgevel zou alleen behaald kunnen worden middels een lang scherm of aarden wal langs de Achterveldseweg. Zoals gezegd is dit financieel niet haalbaar en landschappelijk niet gewenst.

De Wet geluidhinder biedt voor dit soort situaties, waarbij maatregelen niet mogelijk zijn, de mogelijkheid om hogere waarden vast te stellen, voor de oost- en westgevel. De noordgevel dient uitgevoerd te worden als een dove gevel.

Voorwaarden hogere waarden

Aandachtspunten bij de hogere waarden zijn:

- de noordgevel moet als 'dove gevel' uitgevoerd worden;

- Er moet rekening worden gehouden met de indeling van de woning ten aanzien van de locatie van verblijfsruimten en slaapkamers;

- Eventuele buitenruimten moeten aan de zuidzijde liggen.