direct naar inhoud van 3.1 Visie
Plan: Platanenstraat V
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1148-0003

3.1 Visie

Voor de nieuwe erfinrichting is door Eelerwoude een stedenbouwkundige en landschappelijke inrichtingsschets opgesteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1148-0003_0005.jpg" Afbeelding 3.1 Stedenbouwkundige en landschappelijke inrichtingsschets.

Stedenbouwkundige inrichting

Alle aanwezige bebouwing op het perceel wordt gesloopt. Ook de kuilvoerplaatsen worden verwijderd. Alleen de karakteristieke varkensschuur uit 1906 blijft behouden. In ruil voor het slopen van de agrarische bedrijfsbebouwing wordt een extra burgerwoning gerealiseerd met een inhoud van maximaal 600m3. Het bijgebouw dat bij deze woning gerealiseerd mag worden, wordt geintegreerd in de woning.

De nieuwe woning wordt aan de achterzijde op het erf gesitueerd en heeft een langwerpige plattegrond. De nokrichting is parallel aan de kavelrichting waardoor zichtlijnen behouden blijven. Door de situering van de nieuwbouw op enige afstand van de weg, blijft de karakteristieke schuur uit 1906 vanaf de Platanenstraat goed zichtbaar.

Voor de vormgeving van het nieuwe gebouw wordt bij voorkeur aangesloten op de verschijning van agrarische schuren in de omgeving. Het gebouw krijgt een ingetogen karakter. Op ie manier zal de nieuwe woning een ensemble vormen met de bebouwing die behouden blijft. In nauw overleg met de dorpsbouwmeester zal de verschijning van de nieuwbouw worden bepaald.

De entree van het perceel wordt verlegd en komt te liggen tussen nummer 76 en 78. Op die manier worden de nieuwe woning en de huidige woning op nummer 78 in de toekomst via 1 ontsluiting ontsloten. Alledrie de woningen krijgen een bouwblok met een omvang van 1.200m2.

Landschappelijke inrichting

Voor de erfinrichting en beplanting in het broek/heideontginningslandschap is in het landschapontwikkelingsplan een streefbeeld opgenomen dat bestaat uit:

-het stimuleren van erfbeplanting: weinig beplanting op achtererf, maar wel streekeigen beplanting langs de erfgrens;

-aanleggen houtwallen en singels eik, ruwe berk, zwarte els, lijsterbes, meidoorn, veldesdoorn, boswilg en hondsroos;

-aanplant hoogstamboomgaarden;

-voor en naast huis aanplanten van berk, hoogstamfruit, sierappel en sierpeer;

-aanplanten van een of meerdere fraaien bomen naast het huis, zoals kastanje of noot;

- aanplanten meidoornhaag rondom de boomgaard;

-gebruik buxus in de tuin;

-gebruik struiken als sering, boerenjasmijn en bessen.

Aan de hand van dit streefbeeld is vervolgens het landschappelijke inrichtingsplan gemaakt. Tussen en rondom de huidige bebouwing op het erf zijn een aantal volgroeide loofbomen aanwezig. Zoals een notenboom, twee rode beuken en diverse fruitbomen. Deze blijven in de toekomstige situatie behouden, waardoor de nieuwe erfinrichting direct een groen karakter heeft. Op het huidige erf is ook uitheemse beplanting aanwezig. Deze staat voornamelijk aan de straatzijde, zoals de coniferenheg. De uitheemse beplanting wordt geheel verwijderd. Op enkele plekken wordt deze vervangen door inheems beplantingsmateriaal.

Om het toekomstig erf in de toekomst te verankeren in de omgeving en om een bijdrage te leveren aan de landschapskarakteristiek, zal een nieuwe erfbeplanting worden toegepast.

Aan de westzijde van het perceel wordt een nieuwe elzensingel aangeplant. in het verlengde van de reeds aanwezige singel. Ook aan de oostzijde van het perceel wordt de elzensingel hersteld. Aan de straatzijde, voor de nieuwe te bouwen woning wordt een klein hoogstamboomgaardje aangeplant. Voor de inrichting van de tuin en erf wordt gekozen voor inheems groen.