direct naar inhoud van 5.11 Water
Plan: Koterweg I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1140-0003

5.11 Water

Het aspect water is van groot belang binnen de ruimtelijke ordening. Door verstandig om te gaan met het water kan verdroging en wateroverlast (waaronder ook risico van overstromingen e.d.) voorkomen worden en de kwaliteit van het water hoog gehouden worden.Op Rijksniveau en Europees niveau zijn de laatste jaren veel plannen en wetten gemaakt met betrekking tot water. De belangrijkste hiervan zijn het Waterbeleid voor de 21e eeuw, de Waterwet en het Nationaal Waterplan.

Waterbeleid voor de 21e eeuw

De Commissie Waterbeheer 21ste eeuw heeft in augustus 2000 advies uitgebracht over het toekomstige waterbeleid in Nederland. De adviezen van de commissie staan in het rapport ‘Anders omgaan met water, Waterbeleid voor de 21ste eeuw’ (WB21). De kern van het rapport WB21 is dat water de ruimte moet krijgen, voordat het die ruimte zelf neemt. In het Waterbeleid voor de 21e eeuw worden twee principes (drietrapsstrategieën) voor duurzaam waterbeheer geïntroduceerd:

  • vasthouden, bergen en afvoeren: dit houdt in dat overtollig water zoveel mogelijk bovenstrooms wordt vastgehouden in de bodem en in het oppervlaktewater. Vervolgens wordt zo nodig het water tijdelijk geborgen in bergingsgebieden en pas als vasthouden en bergen te weinig opleveren wordt het water afgevoerd.
  • schoonhouden, scheiden en zuiveren: hier gaat het erom dat het water zoveel mogelijk schoon wordt gehouden. Vervolgens worden schoon en vuil water zoveel mogelijk gescheiden en als laatste komt het zuiveren van verontreinigd water aan het bod.

Waterwet

Centraal in de Waterwet staat een integraal waterbeheer op basis van de ‘watersysteembenadering’. Deze benadering gaat uit van het geheel van relaties binnen watersystemen. Denk hierbij aan de relaties tussen waterkwaliteit, -kwantiteit, oppervlakte- en grondwater, maar ook aan de samenhang tussen water, grondgebruik en watergebruikers.Het doel van de waterwet is het integreren van acht bestaande wetten voor waterbeheer. Door middel van één watervergunning regelt de wet het beheer van oppervlaktewater en grondwater en de juridische implementatie van Europese richtlijnen, waaronder de Kaderrichtlijn Water. Via de Waterwet gelden verschillende algemene regels. Niet alles is onder algemene regels te vangen en daarom is er de integrale watervergunning. In de integrale watervergunning gaan zes vergunningen uit eerdere wetten (inclusief keurvergunning) op in één aparte watervergunning.

Nationaal Waterplan

Op basis van de Waterwet is het Nationaal Waterplan vastgesteld door het kabinet. Het Nationaal Waterplan geeft op hoofdlijnen aan welk beleid het Rijk in de periode 2009 - 2015 voert om te komen tot een duurzaam waterbeheer. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstromingen, beschikbaarheid van voldoende en schoon water en de diverse vormen van gebruik van water. Het geeft maatregelen die in de periode 2009-2015 genomen moeten worden om Nederland ook voor toekomstige generaties veilig en leefbaar te houden en de kansen die water biedt te benutten.

Waterbeheersplan Waterschap Vallei en Eem 2010-2015

In het Waterbeheerplan 2010-2015 heeft Waterschap Vallei en Eem zijn ambities en
uitvoeringsprogramma vastgelegd voor de periode 2010 tot en met 2015. Het plan bepaalt in grote lijnen de agenda van Waterschap Vallei en Eem voor de komende zes jaar: wat willen we aan het einde van deze periode bereikt hebben? Aan welke plannen gaan we werken? De plannen zijn gebundeld in de drie programma's Veilige dijken, Voldoende en schoon water en Zuivering afvalwater. Het programma Veilige dijken richt zich op de bescherming van ons beheersgebied tegen overstroming en daardoor op veiligheid voor de bewoners en gebruikers van het gebied. Tot en met 2015 wil het waterschap 20 miljoen euro investeren om ervoor te zorgen dat de waterkeringen voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. De primaire waterkeringen moeten in 2013 gereed zijn, de regionale keringen in 2015. Het programma Voldoende en schoon water gaat over de waterhuishouding. Dat wil zeggen: over de manier waarop we omgaan met het zichtbare oppervlaktewater en de nog veel grotere hoeveelheid onzichtbaar grondwater in het beheersgebied. Het doel is het water beschikbaar te hebben waar we het nodig hebben, dat het van goede kwaliteit is en dat we er geen overlast van ondervinden. Een belangrijk onderdeel van dit programma is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).Het derde programma richt zich op de waterketen: de inzameling, het transport en de behandeling van afvalwater. Deze keten bestaat uit rioolstelsels, transportsystemen en rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het waterschap wil in deze periode intensiever gaan samenwerken met gemeentes, zodat er gezamenlijk kosten bespaard kunnen worden. Ook worden de zuiveringen verbeterd, zodat het geloosde water nog schoner is.

Watertoets

De ‘watertoets’ is een instrument dat waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze laat meewegen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en besluiten. Het is geen technische toets maar een proces dat de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan en de waterbeheerder met elkaar in gesprek brengt in een zo vroeg mogelijk stadium. In de waterparagraaf worden de watertoets en de uitkomsten van een eventueel overleg opgenomen.

Planspecifiek

Om te bepalen of voor onderhavig plan vooroverleg met het waterschap Vallei en Eem noodzakelijk is, is de 'Afsprakennotitie Waterschap Vallei en Eem en de gemeente Barneveld' van 2 november 2006 geraadpleegd. In de notitie is, middels een lijst, aangegeven wanneer overleg met het waterschap noodzakelijk is. Deze niet limitatieve lijst geeft inzicht bij welke ontwikkelingen overleg nodig is. Voor onderhavig geval is geen overleg nodig. In de bestaande situatie is het terrein grotendeels verhard. In de toekomstige situatie neemt dit beperkt toe. Er zijn geen overige belangen van het waterschap in het geding. Er is door deze controle voldaan aan de watertoets zoals ook aangegeven in de afsprakennotitie.