direct naar inhoud van 5.12 Water
Plan: Scherpenzeelseweg VI
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1130-0003

5.12 Water

Om water als één van de principes voor de ruimtelijke ordening verder te ontwikkelen, heeft de Commissie Waterbeheer 21e eeuw doelstellingen geformuleerd om water prominenter in beeld te krijgen. Één van die doelstellingen is het uitvoeren van een 'Watertoets' bij alle ruimtelijke plannen en besluiten. Hiertoe dient de initiatiefnemer van een plan de waterbeheerder vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Het betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel is om te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De resultaten van het overleg tussen initiatiefnemer en waterbeheerder worden verwoord in de waterparagraaf.

Econsultancy bv te Doetinchem heeft een watertoets uitgevoerd. De rapportage (rapportnummer 10035356) d.d. 29 juni 2010 is bijgevoegd als bijlage 7. Hieronder volgt de conclusie.

In de huidige situatie is de locatie aan de westzijde bebouwd met een stal. De directe omgeving van de stal is voorzien van een betonverharding (toegangsweg en mestopslag). Het overige terreindeel is onverhard en in gebruik als akkerland. Het plan voorziet in de bouw van een woning met garage en twee kalverenstallen.

Uit de watertoets blijkt dat de bodem ter plaatse, gelet op de bodemopbouw, de doorlatendheid en het grondwaterniveau, geschikt is voor het vasthouden en infiltreren van hemelwater.

Voor infiltratie op eigen terrein is, uitgaande van een worst case scenario, een infiltratievoorziening met buffer benodigd van maximaal 440 m³ bij een maatgevende langdurige bui van T=100 (93 mm/48 uur). In het plangebied worden sloten aangelegd tussen de beoogde stallen en de Modderbeek. Ook wordt een overloopvoorziening op de Modderbeek gerealiseerd (rekeninghoudend met de maximale afvoerlimiet), aangezien de kans aanwezig is dat periodiek het grondwaterniveau tot aan het maaiveld kan stijgen. De initiatiefnemer dient hiervoor een keurvergunning aan te vragen bij het waterschap Vallei & Eem. Langs de Modderbeek ligt een onderhoudsstrook met een minimale breedte van 5 meter die gehandhaafd blijft.

Geconcludeerd kan worden dat onderhavig plan geen ingrijpende gevolgen voor de oppervlakte- of de grondwaterhuishouding heeft.